Τουρισμός: Οι αγορές που εκτόξευσαν αφίξεις και εισπράξεις 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Οι αγορές που εκτόξευσαν αφίξεις και εισπράξεις 
Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα - Οι τουρίστες που κράτησαν τα πρωτεία στις αφίξεις - Οι θετικές κι οι ανησυχητικές ενδείξεις

Με ώθηση από τρεις αγορές, μια εντός και δύο εκτός ΕΕ, κέρδισε το φετινό στοίχημα ο ελληνικός τουρισμός, καταφέρνοντας μάλιστα να ξεπεράσει μέσα στους πρώτους 10 μήνες του έτους την τουριστική χρονιά-σταθμό του 2019. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, μεταξύ Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η χώρα μας υποδέχτηκε περί τα 30,934 εκατ. ξένους ταξιδιώτες, επιτυγχάνοντας να αυξήσει τις ταξιδιωτικές της εισπράξεις κατά 2,517 δισ. ευρώ (+14,7%) αγγίζοντας τα 19,612 δισ. ευρώ.

Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα

Τροφοδότες των τουριστικών εισπράξεων αποδείχτηκαν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι οποίες αποτέλεσαν και τις τρεις αγορές που παρουσίασαν τους 10 πρώτους μήνες του έτους την μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Για την ακρίβεια εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,8%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8,3% και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά 8%.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια την ισχυρότερη συνεισφορά στα έσοδα συνέχισε να έχει η γερμανική αγορά, οι εισπράξεις από την οποία ανήλθαν σε 3.396,6 εκατ. ευρώ, παρότι αυξήθηκαν μόλις 6%. Σε απόλυτους αριθμούς δηλαδή, η γερμανική αγορά ξεπέρασε ακόμα και την βρετανική, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της οποίας έφτασαν τα 3.326,1 εκατ. ευρώ και φυσικά την γαλλική και την αμερικανική οι οποίες προσέθεσαν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας 1.389 εκατ ευρώ και 1217, 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι τουρίστες που έχουν τα πρωτεία στις αφίξεις

Μικρές διαφοροποιήσεις της προαναφερθείσας καταστάσης παρατηρούνται και σε επίπεδο αφίξεων λαμβάνοντας υπόψη την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αγορά με τη μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτών φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο ήταν η αμερικανική από την οποία κατέφτασαν 30% περισσότεροι επισκέπτες, ήτοι 1.268,8 χιλ. ταξιδιώτες. Αύξηση της τάξης του 7,1% παρατηρήθηκε και από την αγορά της Γερμανίας κατατάσσοντας την στην δεύτερη θέση της λίστας, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία από την οποία κατέφτασαν 4,2% περισσότεροι ταξιδιώτες και το Ηνωμένο Βασίλειο η ταξιδιωτική κίνηση από το οποίο αυξήθηκε μόλις 2,8%.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο γερμανική και βρετανική αγορά φάνηκαν να διατηρούν τα πρωτεία στις αφίξεις τροφοδοτώντας την χώρα με περισσότερους από 9.034 χιλ. ταξιδιώτες (4.543,1 χιλ. και 4.491,5 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα).

Πώς κινήθηκε ο Οκτώβριος

Και τον Οκτώβριο μάλιστα, όπου η σεζόν έφτανε στο τέλος της, η χώρα κατακλύστηκε από Γερμανούς και Βρετανούς (687,6 χιλ. ταξιδιώτες και 609,1 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα) και ακολούθησαν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι (160,8 χιλ. ταξιδιώτες και 155,2 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα).

Σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων Οκτωβρίου, την μεγαλύτερη αύξηση - 29,4% - παρουσίασαν και πάλι οι Αμερικανοί με τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους να ακολουθούν (25,3%, 18,5% και 13,2% αντίστοιχα). Η μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα όμως ήρθε από τους πολυάριθμους Γερμανούς, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους οποίους έφτασαν τα 430,9 εκατ. ευρώ έναντι 311,3 εκατ. ευρώ των Βρετανών, 102 εκατ. ευρώ των Αμερικανών και 98,3 εκατ. ευρώ των Γάλλων.

Οι θετικές κι οι ανησυχητικές ενδείξεις

Το θετικό στοιχείο, που επιβεβαιώνουν τα δεδομένα του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου, αφορά στην καλή πορεία της αμερικανικής αγοράς, μιας αγοράς με υψηλή μέση δαπάνη η οποία χάρη στην αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων, έχει διευρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου και μάλιστα και εκτός της υψηλής σεζόν.

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από την κρουαζιέρα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την οποία αυξήθηκαν κατά 43,1% φτάνοντας τα 556,5 εκατ. ευρώ έναντι 389 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Να θυμίσουμε ότι το 2022 έναντι του 2021 η κρουαζιέρα σημείωσε αύξηση της τάξης του 147%, μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων που προκύπτουν από την κρουαζιέρα ξεπερνά το 250%.

Στο αντίποδα, στα ανησυχητικά - αν και αναμενόμενα - δεδομένα των στοιχείων της ΤτΕ περιλαμβάνεται η πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, η οποία μειώθηκε σε επίπεδο 10μήνου κατά 2,5% - από τα 631,8 ευρώ που ήταν πέρυσι έφτασε τα 616 ευρώ φέτος. Μόνο τον Οκτώβριο δε η μείωση ήταν μεγαλύτερη, 3,5%, με την μέση δαπάνη να περιορίζεται στα 514 ευρώ από 532,6 που ήταν πέρυσι. Γεγονός που σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των τιμών στον κλάδο, αυξάνει τους προβληματισμούς για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόσω ολοταχώς για τα 20 δισ. ευρώ βαδίζει ο τουρισμός

Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα - Οι προορισμοί που χτυπούν κόκκινο

Τουρισμός: Αυξάνονται τα πεντάστερα, μειώνονται τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider