Ο τουρισμός κρατάει τα κλειδιά για νέο «κουμπαρά» Χριστουγέννων - Ο στόχος των 20 δισ. και η καλή πορεία τον Οκτώβριο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο τουρισμός κρατάει τα κλειδιά για νέο «κουμπαρά» Χριστουγέννων - Ο στόχος των 20 δισ. και η καλή πορεία τον Οκτώβριο
Οι προσδοκίες για τον Δεκέμβριο και οι αστερίσκοι. Τι δείχνουν οι αριθμοί μέχρι τώρα.

Δυναμικά συνεχίστηκε η τουριστική κίνηση το Φθινόπωρο, μετά από μια καλή - κατά γενική ομολογία - θερινή σεζόν, αναθερμαίνοντας τα σενάρια για μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην εορταστική περίοδο, η καλή πορεία της οποίας θα μπορούσε να ξεπεράσει τον στόχο του οικονομικού επιτελείου για έσοδα 19 δισ. ευρώ, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για νέες παρεμβάσεις που θα κατευθυνθούν στην κοινωνία.

Τι δείχνουν οι αριθμοί μέχρι τώρα

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 13.045,1 εκατ. ευρώ, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 15,3% και τις ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 29,6%. Αυξημένη κατά 18,4% καταγράφηκε και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το οκτάμηνο και παρότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 62,1% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 84,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Η καλή εικόνα συνεχίστηκε και τους δύο επόμενους μήνες όπως μαρτυρούν οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας, από τα οποία και τροφοδοτείται πρωταρχικά η τουριστική κίνηση μετά την πανδημία. Για την ακρίβεια, τον Σεπτέμβριο διακινήθηκαν από τα ελληνικά αεροδρόμια +9,3% περισσότεροι επισκέπτες σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Μάλιστα η αύξηση ήταν υψηλότερη σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 φτάνοντας τον Σεπτέμβριο το +13,9%.

Αντιστοίχως καλές ήταν και οι επιδόσεις του Οκτωβρίου 2023. Παρότι η θερινή σεζόν έφτανε στο τέλος της, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport διακίνησαν 3.090.714 επισκέπτες, 9,4% περισσότερους από το 2022 και 21,9% περισσότερους από το 2019, επισφραγίζοντας ότι η επέκταση της σεζόν έχει εν μέρει επιτευχθεί.

Παράλληλα ανέκαμψε και η Αθήνα, με την επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να φτάνει τον Οκτώβριο του 2023 τα 2,74 εκατ., αυξημένη κατά 19,5% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 18,9% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Οι συντηρητικές και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο ποντάρει φέτος σε έσοδα ύψους 19 δισ. ευρώ από τον τουρισμό - αισθητά υψηλότερα από τα 18,17 δισ. ευρώ της προπανδημικής χρονιάς του 2019 - όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο συνέδριο «Greece Talks, ο Ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας». Ο ίδιος σημείωσε δε, ότι ο τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υπεραπόδοση της οικονομίας, η οποία κατέληξε πρόσφατα στο πακέτο έκτακτων ενισχύσεων ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν η καλή πορεία του τουρισμού συνεχιστεί και τροφοδοτήσει περαιτέρω τα έσοδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν πρόσθετο κουμπαρά που θα χρησιμοποιηθεί για νέες παρεμβάσεις προς την κοινωνία. Το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων άλλωστε, άφησε ανοιχτό και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορεί να ανακοινωθούν κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού και να αφορούν στο υγειονομικό προσωπικό.

Οι ενδείξεις για την εορταστική περίοδο

Το σενάριο δεν θεωρείται απίθανο, δεδομένου ότι οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου που ακολουθούν παραδοσιακά συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζουν έσοδα ύψους 19 δισ. ευρώ όταν φορείς της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για έσοδα ύψους 20 δισ. από τον τουρισμό φέτος.

Προϋπόθεση βέβαια για την επικράτηση του αισιόδοξου σεναρίου, είναι η συνέχιση της καλής πορείας του κλάδου το επόμενο δίμηνο και ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο, ώστε τον φετινό Δεκέμβριο να κλείσει η ψαλίδα με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σημειωτέον ότι πέρυσι, τον τελευταίο μήνα του έτους, παρατηρήθηκε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 32,8% σε σχέση με το 2021 ενώ κατά 52,5% ήταν αυξημένη η ταξιδιωτική κίνηση. Ωστόσο ταξιδιωτική κίνηση και εισπράξεις συνέχισαν να υστερούν κατά 16% από την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Οι ενδείξεις για φέτος, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, είναι πιο αισιόδοξες αφού υπάρχουν ήδη κρατήσεις για δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς ενώ αυξημένες προοικονομούνται και οι κρατήσεις από επισκέπτες του εξωτερικού για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ακόμα κι έτσι βέβαια, οι αβεβαιότητες δεν έχουν εκλείψει. Σε αυτές εντάσσονται η τάση των last minute κρατήσεων, που έχει διατηρηθεί μετά την πανδημία μην επιτρέποντας ασφαλείς προβλέψεις και φυσικά ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο οποίος έχει σχεδόν μηδενίσει τις αφίξεις από την ανερχόμενη αγορά του Ισραήλ, οι οποίες ήταν κομβικές για την off season περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πάρος, Μήλος και Τήνος δημοφιλείς προορισμοί και για την κρουαζιέρα το 2024

Τουρισμός: Πιο κοντά τον στόχο των 20 δισ. φέρνουν τα νούμερα του Οκτωβρίου

Τουρισμός: Τριών ταχυτήτων η κίνηση το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider