Τουρισμός: Η καλή πορεία της σεζόν, η δύσκολη εξίσωση της Θεσσαλίας και η αναταραχή που φέρνει ο πόλεμος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Η καλή πορεία της σεζόν, η δύσκολη εξίσωση της Θεσσαλίας και η αναταραχή που φέρνει ο πόλεμος
Τι ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ για την πορεία του 2023 και του 2024 αλλά και για τις νέες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος.

Σε θετική ρότα αλλά με πολλαπλούς σκοπέλους που γεννά ο πόλεμος στο Ισραήλ και οι καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας «πλέει» φέτος ο τουρισμός, ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο του απολογισμού που έκανε με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του. Συμπλήρωσε δε, ότι το νέο έτος εμφανίζει την ίδια δυναμική με φέτος, χωρίς όμως να εκλείπουν, πέρα από τις νέες προκλήσεις και τα χρονίζοντα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος.

Πάνω από το 2019 θα κλείσει η φετινή χρονιά

«Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά κανονικότητας μετά την πανδημία του κορονοϊού επεσήμανε ο κ. Τάσιος συμπληρώνοντας ότι ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπως οι πυρκαγιές στη Ρόδο που στέρησαν ένα δεκαπενθήμερο τουριστικής κίνησης από το νησί, η χρονιά κύλησε καλά». Σε αυτό, συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες πέρα από την περίπτωση της Θεσσαλίας φάνηκαν να ευνοούν και την έγκαιρη έναρξη και την παράταση της σεζόν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, εμφανίζοντας μάλιστα υψηλές πληρότητες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΟΞ εκτίμησε ότι το 2023 θα έχει θετικό πρόσημο και τα τουριστικά μεγέθη θα ξεπεράσουν αυτά της χρυσής χρονιάς του 2019 αφού οι τουριστικές ροές έχουν πλέον καλύψει και το κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Την ίδια στιγμή βέβαια, που η τρύπα Ρώσων και Ουκρανών τουριστών έκλεισε, φαίνεται να ανοίγει μια άλλη, η οποία επιδρά και πάλι εντονότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος για τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ισραήλ, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητός. «Όποια κράτηση είχε πραγματοποιηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει ακυρωθεί, χωρίς μάλιστα να μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή στο εγχώριο τουριστικό προϊόν το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι η «ισραηλινή είναι μια πολύ σημαντική αγορά την Ελλάδα, αφού οι τουρίστες της ταξιδεύουν όλο το χρόνο και σε προορισμούς που δεν είναι αποκλειστικά τουριστικοί. Μόνο στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε, το 11% των διανυκτερεύσεων προέρχεται από Ισραηλινούς.

Οι προκλήσεις που γεννά ο νέος πόλεμος που ξέσπασε στη γειτονιά μας συμπληρώνονται φυσικά κι από αυτές που έχουν δημιουργήσει οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και οι φυσικές καταστροφές. Στην περίπτωση του πληθωρισμού και των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές, όπως εξήγησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ, οι επιδόσεις των ξενοδοχείων θα επηρεαστούν. «Παρά το θετικό πρόσημο στο τέλος της χρονιάς, το υψηλότερο λειτουργικό κόστος θα περιορίσει το λειτουργικό κέρδος και μάλιστα σε μια περίοδο που ξεχωρίζει για την αύξηση των επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις».

Από τα Χριστούγεννα και αν η ανάκαμψη στη Θεσσαλία

Ακόμα χειρότερη βέβαια προδιαγράφεται η συνθήκη για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίες παραμένει άγνωστο το πότε θα ανακάμψουν. «Μετά την πρώτη κακοκαιρία Daniel, στόχος ήταν η επαναλειτουργία όλων των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας την 28η Οκτωβρίου. Μετά τη δεύτερη κακοκαιρία όμως, την Elias, το νέο ορόσημο είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων» ανέφερε ο κ Τάσιος. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα χαρακτήρισε απαραίτητη την ανάδειξη των περιοχών αυτών στην εσωτερική αγορά ενόψει των εορτών καθώς και την προβολή τους στο εξωτερικό. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι προσπάθειες τόνωσης του τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλία έχουν ήδη ξεκινήσει, και τον προσεχή Μάιο αναμένεται να φιλοξενηθεί στον Βόλο το πρώτο τουριστικό Φόρουμ που θα πραγματοποιήσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Σε κάθε περίπτωση όμως για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Η ζήτηση επεκτείνεται μέχρι το 2025

Όσο για το 2024, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των διεθνών ταξιδιωτών ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός. «Η δυναμική της Ελλάδας ως προορισμού αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται όχι μόνο για το 2024, αλλά και για το 2025, για το οποίο ήδη υπάρχουν προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά και κυρίως από την Jet2 και την TUI». Ενισχυτικά ενθαρρυντικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators για το 2024 έχουν υπογραφεί με λελογισμένη μεσοσταθμική αύξηση τιμών, από 5% έως 7% σε σχέση με τη φετινή σεζόν, με τον κ. Τάσιο να τονίζει ότι «το… πάθημα των υψηλών τιμών έγινε μάθημα και πλέον θα μετριαστεί αυτό το φαινόμενο».

Το μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αδράνεια. Για να συνεχίσει ο κλάδος την καλή του πορεία θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει και χρονίζουσες αγκυλώσεις όπως ο επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων, το χωροταξικό, το νέο πλαίσιο που θα διέπει την οικονομία του διαμοιρασμού, οι ρυθμίσεις του αιγιαλού και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα – Τουρισμός: «Μυρίζει» καλοκαίρι ο Οκτώβριος – Κινητικότητα σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο

Τουρισμός: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. οι αφίξεις - Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές και η Αθήνα

Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες και για το Φθινόπωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider