«Κλειδί» για την επιμήκυνση της σεζόν ο συνεδριακός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδί» για την επιμήκυνση της σεζόν ο συνεδριακός τουρισμός
Η συνεισφορά του συνεδριακού τουρισμού, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου για το 2023 και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα

Καταλυτική θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά του συνεδριακού τουρισμού στην βαριά βιομηχανία της χώρας και δη στην επιμήκυνση της σεζόν, χρόνιο ζητούμενο του κλάδου που στην περίπτωση της χώρας μας στηρίζεται κατά βάση από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει πολιτεία και φορείς να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί και η συνολικά καλή εικόνα που έχει αποκτήσει η τουριστική Ελλάδα στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό γίγνεσθαι.

Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO & DES, που πραγματοποιήθηκε 16 με 17 Μαρτίου του 2023 στο ξενοδοχείο Grande Bretagne. «Η δυναμική που μπορεί να προσδώσει ο συνεδριακός τουρισμός στην οικονομία είναι μεγάλη» ανέφεραν τα στελέχη του HAPCO & DES, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες που έχουν καταλάβει αυτή την προοπτική, έχουν εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες κι έχουν πολλαπλασιάσει την συνεισφορά του.

O συνεδριακός τουρισμός με αριθμούς

Προς επίρρωση των παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, η άμεση επίδραση του συνεδριακού τουρισμού αποτιμάται σε 1,5 δισ. συμμετέχοντες, 1,07 τρισ. δολάρια έσοδα, 621,4 εκατ. στο ΑΕΠ και 10,3 εκατ. θέσεις εργασίας. Η συνολική επίδραση δε, μαζί με τους συνδεδεμένους κλάδους, φτάνει τα 2,53 τρισ. δολάρια συνολικά έσοδα, 1,5 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ, και 25,9 εκατ. θέσεις απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος επηρεάζει 50 συνδεδεμένα με αυτών επαγγέλματα ((αερομεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση, εμπόριο, οδικές μεταφορές, εταιρείες προβολής, catering, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, μεταφράσεις/διερμηνείες, εκτυπώσεις, οργανώσεις εκδηλώσεων κ.ο.κ.) γεγονός που επισφραγίζει το σημαντικό αποτύπωμά του.

Σε αυτή την συνθήκη υπάρχουν χώρες που έχουν αξιοποιήσει καλύτερα αυτή την δυναμική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η άμεση επίδραση του Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού, την βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE: Meetings Incentives Congresses Events) στην Ισπανία είναι 12 δισ. δολάρια με την χώρα να βρίσκεται στην 12η θέση παγκοσμίως, στην Πορτογαλία φτάνει τα 2,6 δισ. δολάρια (η Πορτογαλία βρίσκεται στην 32 η θέση στην παγκόσμια κατάταξη) ενώ στην Ελλάδα 1,1 δισ. δολάρια με την χώρα μας να βρίσκεται στην 47η θέση παγκοσμίως.

Βάσει ερευνών για ένα συνέδριο 1.500 συνέδρων διάρκειας 3 έως 4 ημερών ο τζίρος για την διοργανώτρια εταιρεία μπορεί να κυμανθεί από 1 έως 5 εκατ. ενώ η μέση δαπάνη των συμμετεχόντων μπορεί να κυμανθεί από 1.000 έως 7.000 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα corporate meeting 500 ατόμων διάρκειας 3 ημερών ο άμεσος τζίρος για την διοργανώτρια εταιρεία μπορεί να φτάσει από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ και η συνολική κατά κεφαλή δαπάνη 1.500-4.000 ευρώ/άτομο. Τέλος για ένα τριήμερο incentive trip 100 ατόμων ο άμεσος τζίρος μπορεί να κυμανθεί από 300 χιλ. έως 500 χιλ. ευρώ και συνολική κατά κεφαλή δαπάνη να κυμανθεί μεταξύ 3.000 και 10.000 ευρώ κατ΄άτομο.

Για ένα μέτρο σύγκρισης να σημειώσουμε ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη το 2022 διαμορφώθηκε στα 618 ευρώ.

Οι προβλέψεις για φέτος

Οι συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου παρουσιάζονται αυτή την περίοδο ιδιαιτέρως ευνοϊκές δεδομένης της ανάκαμψης του κλάδου διεθνώς και της καλής πορείας που παρατηρήθηκε πέρυσι στον συνεδριακό τουρισμό της χώρας. Όσο για το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο του συνεδριακού τουρισμού αφού πραγματοποιήθηκαν συνέδρια που είχαν αναβληθεί την περίοδο της πανδημίας» όπως ανέφερε η Σίσσυ Λιγνού, πρόεδρος της HAPCO DES. Σύμφωνα με την ίδια καλές είναι οι προοπτικές και για φέτος, ωστόσο η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί από «last minute»διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει αρκετές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της διοργάνωσης συνεδρίων, φτάνοντας στη 10η θέση στην Ευρώπη και στη 17 η παγκοσμίως το 2022. Αντίστοιχα η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή κατάταξη ανέβηκε στην 6 η θέση από την 12η και η Θεσσαλονίκη στην 32 η από την 39η. Στην Παγκόσμια κατάταξη η Αθήνα ανέβηκε στην 8η θέση από την 17η και η Θεσσαλονίκη στην 47η από την 70η. Παρά το μομέντουμ βέβαια η δυναμική του κλάδου και της χώρας δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Οι προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι δεν υπάρχει μητρώο συνεδρίων στην Ελλάδα, κάτι που κρατάει την εικόνα θολή και συγκεχυμένη για το πραγματικό εκτόπισμα του κλάδου. Μητρώο κρατείται μόνο για τα ιατρικά και φαρμακευτικά συνέδρια, που όμως αποτελούν ένα μόνο κομμάτι αυτής της δραστηριότητας αυτής.

Αντίστοιχα απουσιάζει και η εξειδικευμένη καμπάνια προώθησης, η ενσωμάτωση δηλαδή των συνεδρίων στο εθνικό αφήγημα για τον τουρισμό αλλά και οι υποδομές, οι οποίες είναι μεν ποιοτικές αλλά στερούνται μεγάλης χωρητικότητας με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει μεγάλες συνεδριακές διοργανώσεις που ξεπερνούν τους 5.000 συνέδρους.

«Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, δεν επιτρέπει στη χώρα μας να διεκδικήσει συνέδρια άνω των 5.000 ατόμων, τη στιγμή που άλλες χώρες είναι σε θέση να φιλοξενήσουν διοργανώσεις άνω των 15.000 ατόμων στην ίδια αίθουσα» όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη του HAPCO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριακός τουρισμός: Το δυνατό «χαρτί» της Ελλάδας για 12μηνο τουρισμό

Τουρισμός: Πώς μοιράστηκε η ταξιδιωτική πίτα του 2022 στις περιφέρειες της χώρας

Τουρισμός: Αυξάνει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider