Μεγάλες προοπτικές αλλά και χαμένες ευκαιρίες στον συνεδριακό τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες προοπτικές αλλά και χαμένες ευκαιρίες στον συνεδριακό τουρισμό
Οι προοπτικές για το 2023 και τα οφέλη. Η ανάγκη για χάραξη στρατηγικής και προώθηση των συνεδριακών δυνατοτήτων εντός και εκτός συνόρων.

Μεγάλες προοπτικές αλλά και χαμένες ευκαιρίες βλέπουν στον συνεδριακό τουρισμό οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες, δεδομένης και της συνολικά καλής εικόνας που έχει αποκτήσει η τουριστική Ελλάδα στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό γίγνεσθαι.

Μετά από δύο πανδημικές χρονιές, όπου οι συνεδριακές διοργανώσεις μεταφέρθηκαν «επί της οθόνης», η αγορά έχει αρχίσει να ανακτά τους προπανδημικούς της ρυθμούς, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Οργανωτών Συνεδρίων και Εκδηλώσεων HAPCO & DES κα Σίσσυ Λυγνού, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Η ίδια επεσήμανε μάλιστα ότι οι προοπτικές για το 2023 είναι το ίδιο ευοίωνες. Ωστόσο η επόμενη ημέρα βρίσκει την χώρα με τις ίδιες ελλείψεις, στερώντας της ευκαιρίες πρόσθετης ανάπτυξης του επιμέρους κλάδου, ο τζίρος του οποίου φτάνει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 1,7 τρισ. δολάρια.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η έλλειψη εξειδικευμένης καμπάνιας προώθησης, η απουσία εκπαίδευσης των μελών του συνεδριακού τουρισμού αλλά και οι υποδομές, οι οποίες είναι μεν ποιοτικές αλλά στερούνται μεγάλης χωρητικότητας με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει μεγάλες συνεδριακές διοργανώσεις που ξεπερνούν τους 5.000 συνέδρους.

Στην χώρα μας προ πανδημίας υπήρχαν 30 εταιρείες που ασχολούνταν με τον συνεδριακό τουρισμό, οι οποίες κατέγραψαν 12,3 δισ. ευρώ έσοδα από τα συνέδρια που διοργανώθηκαν εντός ελληνικών συνόρων. Μάλιστα ο συνεδριακός τουρισμός έχει αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητα, με την χώρα να σκαρφαλώνει από την 47η θέση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην 10η και την Αθήνα να φτάνει στην 6η θέση μεταξύ των ελκυστικών για συνέδρια ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές της, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τα μέλη του Δ.Σ. HAPCO &DES το κομμάτι της προβολής των δυνατοτήτων της χώρας είναι μείζονος σημασίας γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως αδήριτη ανάγκη να προστεθεί ο συνεδριακός τουρισμός στην στρατηγική προβολής της χώρας.

Εξίσου βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου είναι και η αύξηση των υποδομών, ειδικά αυτών με υψηλή χωρητικότητα. «Ενώ έχουμε αξιόλογες υποδομές έχουμε έλλειψη χωρητικότητας, για παράδειγμα δεν υπάρχει υποδομή για 5.000 συνέδρους και πλέον, πέρα από το Μέγαρο Μουσικής. Έτσι παρά τα ρεκόρ συμμετοχών που καταγράφονται, πολλές φορές σημαντικές διοργανώσεις δεν “χωράνε” να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υστέρηση παρατηρείται και όσον αφορά την εκπαίδευση των μελών στις νέες τάσεις της αγοράς αλλά και ως προς την προστασία του επαγγελματία οργανωτή συνεδρίων και εκδηλώσεων ενώ εξίσου προβληματική είναι και η έλλειψη ενός Μητρώου Συνεδρίων, αφού δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής εικόνα για τον κλάδο, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου. «Μέχρι σήμερα βλέπουμε ποιες δουλειές χάνουμε και κάνουμε εκτιμήσεις» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η προώθηση του συνεδριακού τουρισμού άλλωστε θα έχει μεγάλα οφέλη για την χώρα αν σκεφτεί κανείς οι τουρίστες του συνεδριακού τουρισμού διακρίνονται για την υψηλή μέση δαπάνη τους, όπως επεσήμαναν τα στελέχη του HAPCO. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες για ένα συνέδριο άνω των 1.500 συνέδρων ο τζίρος για την διοργανώτρια εταιρεία μπορεί να κυμανθεί από 1 έως 5 εκατ. και η μέση δαπάνη των συμμετεχόντων από 1.000-7.000 το άτομο. Η αξία μάλιστα πολλαπλασιάζεται αφού αυτού του είδους ο τουρισμός δεν παρουσιάζει έντονη εποχικότητα ενώ συμβάλλει και στην ανάκαμψη άλλων κλάδων πολλαπλασιάζοντας την δαπάνη έως και 7 φορές περισσότερο από τον απλό τουρισμό κι ευνοώντας 50 συνδεδεμένα με αυτό επαγγέλματα.

«Ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός, η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE: Meetings Incentives Congresses Events), αποτελεί το «διαμάντι» του Ελληνικού Τουρισμού, που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη από μία παγκόσμια κρίση, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς προσελκύει κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος και προβάλλει τη χώρα διεθνώς. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε για άλλη μία φορά την αξία του σημαντικού αυτού κλάδου. Η δυναμική του έχει δυστυχώς προς το παρόν αξιοποιηθεί μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν έχει συμπεριληφθεί σε εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού. Η Ελλάδα έχει αναδείξει, ακόμα και εν μέσω των δύο τελευταίων ετών, την ικανότητά της ως κορυφαίος συνεδριακός προορισμός και αυτό είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί σε ένα εθνικό σχέδιο στοχευμένης προβολής, που θα πρέπει να καταρτιστεί σε συνεργασία με τη Πολιτεία» τόνισε η Πρόεδρος του HAPCO DES, κα Σίσσυ Λυγνού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριακός τουρισμός: Το δυνατό «χαρτί» της Ελλάδας για 12μηνο τουρισμό

Ο συνεδριακός τουρισμός…ως η άλλη «όψη του νομίσματος»

Τουρισμός: Δύσκολο το στοίχημα για την επέκταση της σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider