Τουρισμός: Οι περιφέρειες που κέρδισαν το στοίχημα το 2021 - Πώς κινούνται φέτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Οι περιφέρειες που κέρδισαν το στοίχημα το 2021 - Πώς κινούνται φέτος
Πώς κινήθηκαν οι ποιοτικοί δείκτες του τουρισμού το 2021. Ποιες Περιφέρειες ξεχώρισαν και ποιες είναι οι προβλέψεις για φέτος.

Μπορεί η περσινή τουριστική χρονιά πέραν της θερινής περιόδου να κινήθηκε υποτονικά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο τελικός απολογισμός όμως δείχνει ότι υπήρξαν περιφέρειες που κέρδισαν το στοίχημα, αν όχι της ποσότητας, τουλάχιστον της ποιότητας. Αν δε τα «ποιοτικά» αυτά χαρακτηριστικά διατηρηθούν και φέτος και συνδυαστούν με τις αυξημένες αριθμητικά αφίξεις, θα μπορούσαν να ανεβάσουν κατά πολύ τον τελικό λογαριασμό της χρονιάς.

Η ποιοτική αναβάθμιση, δηλαδή η βελτίωση των επιμέρους δεικτών που σχετίζονται με τον τουρισμό, προκύπτει κι από την πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, στην οποία αποτυπώνεται τόσο η αύξηση της Μέσης Δαπάνης όσο και η αύξηση στο Μέσο Αριθμό Διανυκτερεύσεων στην χώρα μας.

Σημαντική η αύξηση της Μέσης Δαπάνης το 2021

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ, στο σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία έφτασε πέρυσι τις 16.376 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας και τις 64.053 χιλ. διανυκτερεύσεις, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά Επίσκεψη σε σχέση με το 2019. Οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα μας πέρυσι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 30,7% περισσότερα, ανεβάζοντας την μέση δαπάνη στα 631 ευρώ από 482 ευρώ που ήταν το 2019.

Στην εν λόγω αύξηση συνετέλεσε σίγουρα το διαθέσιμο εισόδήμα των τουριστών - το οποίο μετά από τον πολύμηνο εγκλεισμό ήταν αυξημένο. Καθοριστικό ρόλο ωστόσο έπαιξε η αύξησης της Μέσης Διάρκειας Παραμονής - οι τουρίστες παρέμεναν στην χώρα κατά 26,4% περισσότερο σε σχέση με το 2019 το οποίο μεταφράζεται σε 8 νύχτες από 6,3 του 2019. Η αύξηση αυτή μάλιστα συνδυάστηκε με μια μικρότερη αύξηση (3,4%) στη μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση από 76 € σε 79 €.

Το παραπάνω, δηλαδή η αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής, είχε ως αποτέλεσμα η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια να αυξηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ακόμα και σε αυτές που παρατηρήθηκε μείωση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση, με κάποιες βέβαια να χαρακτηρίζονται ως οι πρωταθλητές της περσινής χρονιάς.

Οι περιφέρειες που κέρδισαν το στοίχημα

Ειδικότερα η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2021 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φτάνοντας τα 861 € και καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 14,7%. Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω περιφέρεια πέρα από την προαναφερθείσα αύξηση αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και από άποψη τουριστικής κίνησης, υποδεχόμενη 3.624 χιλ. επισκέψεις, 47,4% λιγότερες σε σχέση με το 2019. Όσο για τις φετινές προοπτικές προδιαγράφονται εξίσου λαμπρές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση φέτος, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές και μέχρι και τον Ιούνιο κινούνταν κατά 9% υψηλότερα από το 2019, τον Ιούλιο εκτινάχθηκε, καταγράφοντας τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα αύξηση 25% σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό (2019).

Στη δεύτερη θέση από άποψη αριθμού επισκεπτών ανέβηκε η Περιφέρεια Κρήτης, κερδίζοντας 2 θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Για την ακρίβεια η Κρήτη υποδέχτηκε πέρυσι 3.148. χιλ. επισκέπτες, 40,5% λιγότερους σε σχέση με το 2019. Στην περίπτωση της Κρήτης ωστόσο παρατηρήθηκε και η δεύτερη υψηλότερη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη, η οποία αυξήθηκε κατά +11,7%/+80 € φτάνοντας τα 761 €. Το παραπάνω διευρύνει τις προοπτικές και για φέτος αν συνυπολογίσει κανείς ότι και στην περίπτωση της Κρήτης η σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς και πλέον έχει εκτιναχθεί με παράγοντες του νησιού να κάνουν λόγο για πληρότητες που προσεγγίζουν το 100% τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, επισφραγίζοντας τις προβλέψεις για μια χρονιά ευθέως συγκρίσιμη με αυτήν του 2019.

Παρά την υποχώρησή της, στην τρίτη θέση από άποψη αριθμού επισκεπτών βρέθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζοντας μείωση -56,6% και υποδεχόμενη 2.934 χιλ. επισκέψεις ενώ στην τέταρτη θέση ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής καταγράφοντας μείωση -55,4% με τις επισκέψεις να διαμορφώνονται σε 2.640 χιλιάδες.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα μπορούσαν φέτος να διαφοροποιηθούν, δεδομένου ότι οι πρώτες ενδείξεις στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, δείχνουν επιβραδυμένους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με άλλες περιοχές, λόγω της μεγάλης έκθεσης της περιοχής σε Ρώσους τουρίστες. Σημειωτέον ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις καλές επιδόσεις από άποψη αριθμού επισκεπτών, η Μέση Δαπάνη ήταν η δεύτερη χαμηλότερη της χώρας, φτάνοντας μόλις τα 345 ευρώ και καταγράφοντας την μικρότερη αύξηση μεταξύ των Περιφερειών (+3,7% ή αλλιώς +12 €).

Αντίστοιχα και στην περίπτωση της Αττικής η ανάκαμψη είναι ορατή αλλά δεν συγκρίνεται ευθέως με την χρυσή χρονιά του 2019, με ξενοδόχους να επισημαίνουν ότι ο τουρισμός πόλεως δεν έχει ακόμα βρει τον βηματισμό του. Στην περίπτωση της Αττικής ωστόσο η Δαπάνη ανά επίσκεψη κινήθηκε υψηλότερα, φτάνοντας τα 555 ευρώ και καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 26,9% ή αλλιώς 118 € .

Τέλος, πέρυσι, μείωση κατά -42,8% παρουσίασε και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τις επισκέψεις να διαμορφώνονται σε 1.742 χιλ., ανεβάζοντάς την στην πέμπτη θέση του πίνακα κατάταξης από άποψη αριθμού Επισκεπτών. Βέβαια στη λίστα που λαμβάνει υπόψη της την Μέση Δαπάνη, η εν λόγω Περιφέρεια βρίσκεται στην τρίτη θέση, με την Δαπάνη ανά Επίσκεψη να αυξάνεται κατά +18,7%/+118 € φτάνοντας τα 745 € το 2021. Όσο για φέτος, στην περίπτωση των νησιών του Ιονίου, τα πρόσημα είναι μεικτά μέχρι στιγμής, με προορισμούς όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά να καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 90% και άλλους όπως η Λευκάδα να έχουν μείνει πίσω εξαιτίας της απουσίας Ρώσων τουριστών.

Διαφοροποιήσεις στην χρυσή δεκάδα των προορισμών παρατηρούνται και στις επόμενες θέσεις αν λάβουμε υπόψη μας την Δαπάνη ανά Επίσκεψη ανά Περιφέρεια. Για την ακρίβεια, στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση της λίστας με τις περιφέρειες που κατέγραψαν την υψηλότερη Δαπάνη ανά Επίσκεψη, βρίσκονται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ( η αύξηση φτάνει το 48,5% αλλιώς επιπλέον 223 € με την Δαπάνη ανά Επίσκεψη να φτάνει τα 683 ευρώ) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου η Δαπάνη ανά Επίσκεψη έφτασε τα 654 € παρουσιάζοντας αύξηση +48,4%/+213 €.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως οι 5 Περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία) κατέγραψαν μέση δαπάνη ανά επίσκεψη μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ελλάδας το 2020 (631 €), ενώ οι υπόλοιπες 8 κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

Για παράδειγμα, όπως προαναφέρθηκε, στην περίπτωση της Αττικής η δαπάνη ανά επίσκεψη έφτασε το 26,9% ήτοι 118 €, ανερχόμενη σε 555 €. Αντίστοιχα στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες συμπληρώνουν την δεκάδα, σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις Μέσης Δαπάνης, χωρίς ωστόσο να αποδειχτούν αρκετές για να τις ανεβάσουν στις υψηλότερες θέσεις της λίστας. Ειδικότερα σε αυτές τις περιφέρειες η Δαπάνη ανά Επίσκεψη αυξήθηκε κατά 12,8%, 76,9%, 72,3%, 251% και κατά 15,8% φτάνοντας τα 523 €, 470 €, 428 €, 403 € και 365 € αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για τα νησιά των Κυκλάδων

Για νέο ρεκόρ οδεύει ο τουρισμός - Το επόμενο μεγάλο στοίχημα και οι αστερίσκοι που παραμένουν

«Βουλιάζουν» τα νησιά - Σε επίπεδα ρεκόρ η τουριστική κίνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider