Ελπίδες για «ολική επαναφορά» του τουρισμού το καλοκαίρι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελπίδες για «ολική επαναφορά» του τουρισμού το καλοκαίρι
Παραλία στη Λάρισα
Ενθαρρυντικοί οι πρόδρομοι δείκτες από αεροδρόμια και καταλύματα - Στο 80% οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς τους τρεις μήνες του καλοκαιριού - Δύο ταχύτητες και last minute κρατήσεις θα υπάρξουν και φέτος

Με περίσσια αισιοδοξία ανοίγει φέτος η τουριστική σεζόν, δείχνοντας ότι είναι ικανή να αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο, της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019, όπου έσοδα και αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Να θυμίσουμε ότι το 2019 ο τουρισμός είχε συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία έσοδα ύψους 18,17 δισ. ευρώ χάρη στα 32 εκατ. τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, ενώ πέρυσι, την δεύτερη χρονιά της υγειονομικής κρίσης τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 10,5 δισ. ευρώ και η χώρα υποδέχτηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου η Ελλάδα 14,7 εκατ. τουρίστες.

Την αισιοδοξία του κλάδου ενισχύουν οι πρόδρομοι δείκτες της αεροπορικής κίνησης από τη περίοδο του Πάσχα αλλά και οι κρατήσεις του Μαίου, οι οποίες συνεχίζουν με την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη δυναμική, τόσο για τον προορισμό της Αθήνας, όσο και για τους δημοφιλείς νησιωτικούς.

Ενδεικτικές είναι για παράδειγμα οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της χώρας οι οποίες έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες πανδημικές χρονιές. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, η κατάσταση δείχνει να έχει επανέλθει, ενώ υπάρχουν κι αγορές, όπως οι ΗΠΑ, που κινούνται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2019. «Ποτέ δεν είχαμε 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική στο ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ και στην Αθήνα, με την πρώτη πτήση να ξεκινά στις 7 Μαρτίου, ερχόμενοι από Ατλάντα, Σικάγο, Βοστώνη και με τις τρεις αμερικανικές εταιρείες», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου ειδικά στην περίπτωση της αμερικανικής αγοράς. Σημειωτέον ότι φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιούνται 63 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται βέβαια και αρκετοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, με τις πτήσεις στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας να καταγράφονται αυξημένες σε σχέση με την προ πανδημική περίοδο. Σύμφωνα με στελέχη του αεροδρομίου, η φετινή αύξηση φτάνει στην περίπτωση της Αυστρίας, το 35%, ενώ μεγάλη είναι και η δυναμική από τη Μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται στο συν 13% και τη Γαλλία που είναι στο συν 11%. Στα επίπεδα του 2019 βρίσκεται και ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για τη γερμανική αγορά, η οποία αποτέλεσε πέρυσι την βασική χώρα τροφοδότη του τουρισμού. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι Γερμανοί πέρυσι επαλήθευσαν τον ρόλο τους ως η πιο μεγάλη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, αφήνοντας 2,4 δισ. ευρώ στη χώρα, με τους Βρετανούς να ακολουθούν με 1,5 δισ. ευρώ.

Την ανιούσα δείχνουν να παίρνουν οι κρατήσεις και για τους επόμενους μήνες, οι οποίες ξεκίνησαν να καταχωρούνται στα κιτάπια των τουριστικών πρακτόρων και των καταλυμάτων ήδη από τον χειμώνα. Παρότι μάλιστα έδειξαν να ανακόπτονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το φαινόμενο ήταν παροδικό και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνουν με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς που μίλησαν στο insider.gr τα δημοφιλή νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα) τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού δείχνουν βάσει κρατήσεων ότι θα αποκτήσουν πληρότητες της τάξης του 80%-90%. Στα επίπεδα του 70%-80% κινούνται οι πληρότητες για τον καλοκαίρι και στα μεγάλα resorts της χώρας, ανεξαρτήτως προορισμού. Τα περισσότερα εξ αυτών μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται τουρίστες φτάνοντας ανά περιπτώσεις και στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Υψηλές είναι οι πληρότητες και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την Airdna να τονίζει ότι η ζήτηση σε πλατφόρμες τύπου Airbnb για την Ελλάδα καταγράφει αύξηση της τάξης του 232% σε σχέση με το 2021, ειδικά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Κι αυτό όταν η βραχυχρόνια μίσθωση κατάφερε να αναπληρώσει ήδη από πέρυσι το 94,4% των εσόδων του 2019.

«Παρότι η αναπλήρωση του 100% του 2019 δεν θα επιτευχθεί στο σύνολο της χρονιάς, οι τρεις μήνες του καλοκαιριού θα μπορούσαν να κινηθούν σε υψηλότερα κι από το 2019 επίπεδα. Αν μάλιστα η σεζόν επεκταθεί μέχρι τον Νοέμβριο, κάτι που συνέβη πέρυσι, τότε θα μπορούσε ο τελικός λογαριασμός να κινηθεί άνω του 80% του 2019, στόχος που έχει θέσει επίσημα και το οικονομικό επιτελείο της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς στο insider.gr

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι δύο ταχύτητες που παρατηρήθηκαν ευθύς εξαρχής της πανδημίας θα συνεχιστούν, με τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας να εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, εξαιτίας της απώλειας της ρωσικής αγοράς αλλά και του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια, ο οποιος θα περιοριστεί λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της πόλης της Θεσσαλονίκης, οι πληρότητες για την ώρα φτάνουν στο 60% του 2019. Θα μπορούσαν ωστόσο να αυξηθούν προσεχώς, δεδομένου ότι η τάση για last minute κρατήσεων θα εμφανιστεί και φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ανακάμπτει η αγορά της Αθήνας - Το πρώτο θετικό πρόσημο τον Απρίλιο

Τουρισμός: Μετά το δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός - Θετικές οι προοπτικές και για τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider