Τουρισμός: «Last minute» θα είναι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: «Last minute» θα είναι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
arachova
Πώς εκτιμάται ότι θα κινηθεί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Τι αναφέρουν τουριστικοί φορείς στο insider.gr. για το πώς κινήθηκε στο σύνολό της η χειμερινή σεζόν. Οι φόβοι για την συνέχεια.

Με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και πληρότητες της τάξης του 60% με 70% αναμένεται να κινηθούν οι τουριστικοί προορισμοί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, εν αντιθέσει με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που προηγήθηκε και το οποίο έκανε την έκπληξη την φετινή χειμερινή σεζόν. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η γενικότερη ακρίβεια μάλιστα, φαίνεται να αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στον τουρισμό, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τους προορισμούς της χώρας να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες και αυξάνοντας την αγωνία για την συνέχεια.

Υποτονικές οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για την 25η Μαρτίου

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα μηνύματα που μετέφεραν οι παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο insider.gr σε αυτή την μεταβατική περίοδο όπου κλείνει η χειμερινή σεζόν και προχωράμε δειλά στην άτυπη έναρξη της θερινής. «Περάσαμε ένα καλό τριήμερο την Καθαρά Δευτέρα, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν αυξημένες πληρότητες. Οι κρατήσεις ωστόσο για το τριήμερο της 25ης που ακολουθεί, δείχνουν να κινούνται υποτονικά και είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί στα ουράνια, άρα το κόστος μετακίνησης είναι πολύ υψηλό για τον επισκέπτη ο οποίος ως επί το πλείστον είναι Έλληνας. Από την άλλη οι αυξημένοι λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αλλά και το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει το καλάθι του καταναλωτή λειτουργεί ανασταλτικά στο να μπορέσει κάποιος να προγραμματίσει ένα ταξίδι. Ό,τι κρατησεις προκύψουν θα είναι «last minute» και εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε το 60% με 70%» ανέφερε χαρακτηριστικά στο insider.gr ο Άγγελος Καλλίας, μέλος δ.σ. της Π.Ο.Ξ., πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλία στο σύνολό της η χειμερινή σεζόν κινήθηκε μεσοσταθμικά στο 50% του 2019, με τις πληρότητες να κυμαίνονται μεταξύ 40% με 60% ανάλογα τον προορισμό και την όποια κίνηση να αφορά κατά κύριο λόγο επισκέπτες Σαββατοκύριακου. Στα θετικά ωστόσο συμπεριλαμβάνεται η παράταση του χειμερινού καιρού και τον Μάρτιο, η οποία επιμήκυνε για μερικές ακόμα εβδομάδες την σεζόν, φέρνοντας κόσμο στους ορεινούς προορισμούς που είναι συνδεδεμένοι με τα χιονοδρομικά κέντρα.

«Τα Καλάβρυτα για παράδειγμα ήταν από τους προορισμούς που κινήθηκαν πολύ καλά φέτος δεδομένης της γειτνίασης του με την Αθήνα. Όλες οι περιοχές που ήταν σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα αποτέλεσαν μια καλή κοντινή λύση διακοπών για περίπου 5 εκατ. κόσμο. Στον αντίποδα οι πιο Βόρειοι προορισμοί εξαιτίας και του κόστους μετακίνησης είχαν χαμηλότερες πληρότητες» προσθέτει ο κ. Καλλίας.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και η πρόεδρος ξενοδόχων Αράχωβας κα Καλούσα Ναυπακτίκη μιλώντας στο insider.gr. «O πολύ καλός χειμωνιάτικος καιρός ήταν βοηθητικός για την επέκταση της σεζόν, ωστόσο η επιδείνωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες επικοινωνήθηκε με τέτοιο τρόπο που τρόμαξε τους ταξιδιώτες και υπήρξαν ακυρώσεις χωρίς να συντρέχει λόγος» επισήμανε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κα Ναυπακτίτη το τριήμερο εκτιμάται ότι θα κινηθεί καλά όπως και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σε κάθε περίπτωση όμως οι χειμερινοί προορισμοί δεν κατάφεραν να ισοσταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων δύο χρόνων. Η κίνηση ήταν αποκλειστικά το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα οι καλές πληρότητες να αφορούν ένα 10% της συνολικής διάρκειας του χειμώνα, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι για τους προορισμούς του ορεινού όγκου η σεζόν είναι 45 μέρες στην καλύτερη περίπτωση την ώρα που για τους καλοκαιρινούς προορισμούς είναι 150 ημέρες στην χειρότερη περίπτωση».

Πώς κινήθηκε η χειμερινή σεζόν

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το «Πάνελ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας», του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το χειμερινό τρίμηνο Δεκέμβριου 2021 - Φεβρουαρίου 22, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία έφτασε το 28,2%, ποσοστό που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, πέφτει στο 21,3%. Αναλυτικότερα, τον Δεκέμβριο του 2021 η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία έφτασε το 31,8% ενώ με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού κινήθηκε στο 24,8%. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 22,7% - 16,3% (ανοιχτά - σύνολο) ενώ τον Φεβρουάριο έφτασε στο 30% - 22,7%.

Την προαναφερθείσα περίοδο, που αποτελεί και την υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, ήταν ανοιχτό το 79,3% των ξενοδοχείων, ενώ 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνουν κλειστά. Ειδικότερα τα ποσοστά ανοιχτών 79,2% και τον Φεβρουάριος 2022 στο 78,1%. Όσο για την εξέλιξη της μέσης τιμής ενός δίκλινου δωματίου κινήθηκε στα 53 ευρώ τον Δεκέμβριο, στα 45 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 47 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Τα αγκάθια για την συνέχεια

Προβληματισμό για την συνέχεια προκαλεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος αν συνεχιστεί σύμφωνα με τον κ. Καλλία θα έχει δύο βασικές επιπτώσεις. Αρχικά, «θα εκτοξεύσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος είναι ήδη τριπλάσιο σε σχέση με το 2019 παρότι οι χαμηλές πληρότητες οδηγούν σε λιγότερη κατανάλωση. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και οι τιμές των προϊόντων που προμηθευόμαστε χωρίς να έχει αυξηθεί η μέση τιμή δωματίου για παράδειγμα». Αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή κίνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου να παραμένουν αντιμέτωπα με συσσωρευμένες οφειλές. «Έχουμε συσσωρευμένες οφειλές από δύο χρόνια χωρίς τζίρους, τις οποίες φέτος υπολογίζαμε να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό θα ήταν κάτι εφικτό. Ωστόσο έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν με μειωμένες πληρότητες και αυξημένα λειτουργικά κόστη, ουσιαστικά δουλέψαμε για να πληρώσουμε τα τρέχοντα κι όχι να κλείσουμε τις τρύπες που δημιουργήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Αντίστοιχα φόβοι εκφράζονται και για την μείωση των ροών από το εξωτερικό εξαιτίας του πολέμου, και κυρίως των ταξιδιωτών που επέλεγαν τις ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Μέση Δαπάνη. Κι αυτό γιατί σε ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας, οικονομικής, γεωπολιτικής κλπ, οι τουρίστες θα περιορίσουν τις όποιες τουριστικές δραστηριότητες μπορούν να κάνουν στη χώρα τους. «Για παράδειγμα οι επισκέπτες από την Αγγλία ή την Γερμανία, μπορούν να επιδοθούν στον περιπατητικό τουρισμό και στη χώρα τους ενώ δεν μπορούν να βρουν ήλιο και θάλασσα» καταλήγει ο κ. Καλλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πρόταση Κικίλια προς ΕΕ για μηχανισμό στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο τουρισμός παραμένει ανθεκτικός - Κλειδί για το μέλλον η αξιοποίηση της τεχνολογίας

Στάση αναμονής κρατά ο τουρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider