Τουρισμός: Κινούμενη άμμος η φετινή σεζόν - «Κλειδί» για την επόμενη μέρα η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Κινούμενη άμμος η φετινή σεζόν - «Κλειδί» για την επόμενη μέρα η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων 
Αδυναμία προβλέψεων εξαιτίας των ρευστών υγειονομικών συνθηκών - Κατά κεφαλήν χρέος όλων ο Εμβολιασμός - Ανάγκη για στοχευμένες, σημειακές παρεμβάσεις με έμφαση στην πράσινη και γαλάζια τουριστική ανάπτυξη.

Κινούμενη άμμος αποτελεί η πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν με τα ρευστά υγειονομικά δεδομένα άλλοτε να απειλούν κι άλλοτε να ενισχύουν τις προσδοκίες του κλάδου. Παρά το όποιο αποτέλεσμα βέβαια, η κρίση που έφερε στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κτιστεί στέρεα ένα βιώσιμο και πράσινο τουριστικό αύριο, με αρωγό τους διαθέσιμους από το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους αλλά και τις οριζόντιες επιδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τα παραπάνω επεσήμαναν κυβερνητικά στελέχη και φορείς του τουρισμού που συμμετείχαν στην ημερίδα «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργανώθηκε σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ανάγκη σχεδιασμού με στοχευμένες, σημειακές παρεμβάσεις

Στις μέχρι τώρα επιδόσεις του τουρισμού αλλά και στην ανάγκη για στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις αναφέρθηκε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας από το βήμα της ημερίδας.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλικός παρομοίασε την φετινή τουριστική χρονιά με «κινούμενη άμμο» τονίζοντας ότι παρά την μάχη που δίνει ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πληρότητα των ξενοδοχείων ακόμα και στα τέλη Ιουνίου έφτασε μετά βίας το 30%.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλικός, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ, ανέφερε πως από τις 15 έως και τις 30 Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων ανήλθε στο 34,5%, ωστόσο η αναγωγή της πληρότητας αυτής στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας την ρίχνει στο 28,9%.

«Παρά τις πρωτοφανείς αβεβαιότητες, ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει τη μάχη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Όπως κάνουμε διαχρονικά, μπροστά σε όλα τα δύσκολα που συναντάμε και ξεπερνάμε. Με ένα και μόνο στόχο: Να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Με όλο το απόθεμα των δυνάμεών μας, συμβάλλουμε ενεργητικά στην εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα ασφαλή και ανοιχτή, για την υγεία όλων, παντού. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την τόνωση της απασχόλησης, για την ανάσα ζωής στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν και της εθνικής οικονομίας και γι’ αυτό πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθιες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλικός.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στην επιτακτική μετά και την πανδημία του κορονοϊού, ανάγκη χάραξης ενός νέου σχεδιασμού ο οποίος θα περιλαμβάνει στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις δίνοντας την δυνατότητα στον κλάδο να πρωταγωνιστήσει και την επόμενη «ημέρα».

«Κατά κεφαλήν» χρέος όλων ο εμβολιασμός

Στο «κατά κεφαλήν» χρέος του καθενός να εμβολιαστεί αναφέρθηκε από πλευράς του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό εξαρτάται από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών.

«Εστιάζουμε στο αύριο των ελληνικών ξενοδοχείων και στις δυνατότητες που δημιουργούνται για να μετατρέψουμε όλοι μαζί την βαθιά κρίση σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης. κάθε συζήτηση για το μέλλον, τις ευκαιρίες και τις προσδοκίες μας, θα πρέπει να ακολουθεί την ανάλυση αυτού που συμβαίνει σήμερα. Διότι η επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού κλάδου, του Ελληνικού Τουρισμού, της εθνικής οικονομίας αλλά, πάνω από όλα, της ίδιας της ζωή μας, εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές και τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας σε ενεστώτα χρόνο. Γι' αυτό, πριν μιλήσουμε για τα προσδοκώμενα κέρδη και τις προκλήσεις της μετα-πανδημικής περιόδου, θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα μεγάλο χρέος. Είναι το χρέος που δημιουργεί σε όλους μας το καθήκον να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισφράγισμα αυτού, αποτελεί άλλωστε σύμφωνα με τον υπουργό και το ποσοστό θετικότητας του κορονοϊού στις πύλες εισόδου της χώρας, το οποίο και χαρακτήρισε απειροελάχιστο.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Θεοχάρης κατά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν 105.609 δειγματοληψίες με μόλις 74 να εντοπίζονται θετικές, δηλαδή το ποσοστό θετικότητας ανήλθε για την προαναφερθείσα περίοδο στο 0,07%. Αντίστοιχα χαμηλό ήταν και το ποσοστό στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη έφτασε το προαναφερθέν διάστημα το 0,07% και 0,09%. Επιπλέον, βάσει αυτών των 105.609 δειγματοληψιών διαπιστώθηκε ότι η θετικότητα στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη πιο χαμηλή από το γενικό δείκτη, πρακτικά αμελητέα, δηλαδή 0,01%.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, τουρίστες από χώρες όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, με υψηλό αριθμό εμβολιασμών, είχαν και τα λιγότερα κρούσματα. Η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δε σχετίζεται με τον τουρισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Θεοχάρης επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος για το καλοκαίρι είναι τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων Ελλήνων να έχει εμβολιαστεί. «Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το χρέος που αναλαμβάνει ο καθένας μας, να ενημερώσει, να παρακινήσει οποιονδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ελευθερία είναι τα εμβόλια», επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού». Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα, δηλαδή έως το μέσον Ιουλίου, η Ελλάδα έχει 5.300.000 πολίτες εμβολιασμένους με την πρώτη δόση, ενώ περίπου 4.300.000 έχουν ήδη αποκτήσει πλήρη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό.

«Κλειδί» η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων

Αναφερθείς στο αύριο του ελληνικού τουρισμού ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι μπορεί να «κτιστεί στέρεα» μέσω και της ευκαιρίας που δίνουν στη χώρα τα 260 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες και θα πρέπει να βασιστούν σε δύο πυλώνες, την Πράσινη και τη Γαλάζια ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στον Πράσινο Πυλώνα, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι ήδη το υπουργείο έχει σχεδιάσει και προχωρά σε μια δέσμη στρατηγικών επενδύσεων οι οποίες αφορούν, κατ' αρχάς, στο θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού, στον Τουρισμό Ευεξίας, οπωσδήποτε στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, πραγματοποιώντας τις αντίστοιχες, γενναίες όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις.

Όσον αφορά στον Γαλάζιο Πυλώνα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι σχετίζεται με τη μεγάλη πηγή ζωής για τη χώρας μας, τον θαλάσσιο τουρισμό. Για την αναβάθμιση αυτού μάλιστα όπως ανέφερε προωθείται ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών, όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι μαρίνες της χώρας, αλλά δημιουργούνται και νέες βάσεις, όπως ο υποθαλάσσιος τουρισμός, με συναρπαστικά καταδυτικά πάρκα αλλά και ο εκ βάθρων σχεδιασμός του χάρτη προσβασιμότητας των ελληνικών παραλιών.

Στο ίδιο πλαίσιο έχει ξεκινήσει και μια σειρά συνεργιών που απευθύνονται στις ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η ιδανική ένταξη ξενοδοχείων και άλλων μονάδων φιλοξενίας σε οριζόντια προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Ενδεικτικά όπως εξήγησε το υπουργείο μελετά τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα υπάρχει και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός ώστε να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το 2021 έως το 2027.

Τέλος, με αφορμή την ψηφιοποίηση που έφερε στο προσκήνιο ο κορονοϊός, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει τη χάραξη νέων πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα προσελκύσουν τουρίστες σε νέους, ανεξερεύνητους έως τώρα προορισμούς.

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «η εφαρμογή μιας νέας συνολικής φιλοσοφίας, με προσανατολισμό την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη φροντίδα για τις νεότερες γενιές, οι οποίες θα στελεχώσουν τον Ελληνικό Τουρισμό του αύριο».
«Σήμερα πραγματοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας, με έργα μεγάλης κλίμακας όπως πχ οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και οι επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, οι υποδομές 5G και οπτικών ινών, οι υδατοκαλλιέργειες κ.α.» κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Οι τρόποι ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού

Στην συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε από πλευράς του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους θα ενισχυθεί ο τουρισμός.

Αυτοί είναι :

  • Δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, με τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν 30 δισ. ευρώ επενδύσεις, με ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά να αφορούν στον τουρισμό.
  • Ειδικό πρόγραμμα τουρισμού (καταδυτικός, γαστρονομία, χιονοδρομικά, χειμερινός τουρισμός, πρόγραμμα κατάρτισης, μαρίνες κ.ά).
  • Σειρά άλλων προγραμμάτων που αμέσως ή εμμέσως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

«Ο τουρισμός θα είναι μέσα στις επιλεξιμότητες ως εξωστρέφεια σαφώς και ξεκάθαρα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξηγώντας σχετικά με τα δάνεια ότι υπάρχουν 5 επιλεξιμότητες, η πράσινη, η ψηφιακή, η εξωστρέφεια και η έρευνα και ανάπτυξη.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για την μόχλευση και αξιοποίηση αυτών των χρημάτων θα είναι τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στο 20% ενώ το επιπλέον 30% θα το προσφέρει τράπεζα ή οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων ως δάνειο. «Ο οργανισμός αυτός μπορεί να είναι μία ελληνική συστημική τράπεζα, μπορεί όμως να είναι άνετα και η EBRD ή η ΕΤΕπ, με τις οποίες κλείσαμε μνημόνια, για να συγχρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους της τάξεως των 6 δις. ευρώ δάνεια δικά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο επιτόκιο, όπως σημείωσε, θα είναι κοντά στο 0,2 - 0,3% περίπου και πρόθεση του υπουργείου είναι οι διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων να τρέξουν αυτόματα, χωρίς καθυστερήσεις.

«Η Επιτροπή δανείζεται κοντά στο μηδέν, θα υπάρχει ένα μικρό κόστος διαχείρισης 0,2-0,3. Δεν θα υπάρχει καθυστέρηση. Μιλάμε για δάνεια από 8-12 χρόνια, τα περισσότερα 10-12 χρόνια. Η κρατική ενίσχυση που θα λαμβάνει η επιχείρηση που επενδύει μέσω του δανείου στην πραγματικότητα θα υπολογίζεται με βάση τον νέο πίνακα περιφερειακών ενισχύσεων και εάν η επιχείρηση θέλει να αναζητήσει και άλλη επιδότηση θα έχουμε μία νομοθεσία με την οποία θα προβλέπεται ότι μπορεί να αναζητήσει και αλλού πόρους, υπό την προϋπόθεσή ότι θα συμψηφιστούν με την ενίσχυση που λαμβάνει από το χαμηλό επιτόκιο», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τουρισμός για Όλους»: Λήγει σήμερα η παράταση υποβολής αιτήσεων - Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση

ΞΕΕ - Υπουργείο Τουρισμού: Οι εμβολιασμοί κρίσιμοι για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας

Τουρισμός: Η «υβριδική» φετινή χρονιά και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider