Με χαμηλά τον πήχη και ισχυρές ζώνες άμυνας κάνει ντεμπούτο ο τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με χαμηλά τον πήχη και ισχυρές ζώνες άμυνας κάνει ντεμπούτο ο τουρισμός
tourismos santorini ellada
Ποιοτικοί κι όχι ποσοτικοί οι στόχοι για την τρέχουσα χρονιά - Εφικτή η επέκταση της σεζόν, αν εξελιχθούν θετικά τα υγειονομικά δεδομένα.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία πραγματοποιείται επισήμως σήμερα η έναρξη της ελληνικής τουριστικής σεζόν, όπως φάνηκε από την χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε για το σκοπό αυτό το επιτελείο του υπουργείου Τουρισμού στο Σούνιο. Οι στόχοι μάλιστα για την τρέχουσα χρονιά φαίνεται να είναι ποιοτικοί κι όχι ποσοτικοί, προσβλέποντας κατά κύριο λόγο σε επέκταση της σεζόν για να ανακτηθεί μέρος της χαμένης τουριστικής πίτας.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης «τονίζοντας ότι στόχος για φέτος είναι αρχικά η ασφάλεια και στη συνέχεια η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας κι ευκαιρίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Μιλώντας από το Σούνιο ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε μάλιστα ότι «δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις, όσο το αποτύπωμα της πανδημίας παραμένει ισχυρό».

«Υπάρχει μια χαραμάδα ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ωστόσο ότι «δεν θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τοπικά lockdown, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν».

Άνοιγμα με πέντε ζώνες άμυνας

Προς αποφυγήν ωστόσο μιας υγειονομικής επιδείνωσης εν μέσω τουριστικής σεζόν, το υπουργείο υιοθετεί για την φετινή χρονιά πέντε ζώνες άμυνας και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία μάλιστα παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr χαρακτήρισαν «δύσκολα» συμπληρώνοντας ότι ειδικά στην περίπτωση των συνεδρίων παραμένουν εκκρεμότητες.

Να θυμίσουμε ότι βάσει του σχεδίου προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας το οποίο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού, προβλέπονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα καθώς και νέα πρωτόκολλα δραστηριοτήτων στον τουρισμό. Παράλληλα και φέτος θα λειτουργήσει σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας. Τελευταίος άξονας του σχεδίου προστασίας είναι και η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλη την επικράτεια με προτεραιότητα στα νησιά.

Ειδικότερα και όσον αφορά τα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα οι τουρίστες θα πρέπει να συμπληρώνουν το PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση τους και θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης, είτε PCR test το οποίο έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Για να διευκολυνθεί η παραπάνω διαδικασία αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το Πράσινο Διαβατήριο, Green Pass, από την 1η Ιουλίου.

Σχετικά με το πλέγμα από ξενοδοχεία καραντίνας που θα δημιουργηθεί διευκρινίστηκε ότι αυτά θα εδράζονται σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.

Τέλος σχετικά με την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, με στόχο να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν θωρακιστεί με εμβόλια τα μικρού και μεσαίου μεγέθους νησιά όπως προβλέπει και το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Ιουνίου, με εξαίρεση την Κρήτη. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 νησιά με αρκετά καλή συμμετοχή, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και σε ακόμα 36. Για την συνέχεια προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των 19 μεγαλύτερων νησιών που ολοκληρώνουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.

Με αυτό το σχέδιο προστασίας, το οποίο και χαρακτηρίστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη «ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο» αλλά και με την καλή παρακαταθήκη που άφησε η υγειονομική διαχείριση κατά την διάρκεια της προηγούμενης τουριστικής σεζόν το υπουργείο ελπίζει σε καλύτερα αποτελέσματα από τα περσινά. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υπουργός Τουρισμού δεν έκανε καμία προσπάθεια να ποσοτικοποιήσει τους φετινούς στόχους, γεγονός ενδεικτικό του χαμηλού πήχη με τον οποίο ξεκινά η σεζόν, όπως ανέφεραν στο insider.gr παράγοντες του κλάδου.

Εφικτός στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

«Μεγάλο μας στοίχημα για το 2021 δεν είναι να αναδεικνύουμε μόνο τη φυσική ομορφιά της χώρας, τον πολιτισμό μας, τη γαστρονομία μας, και όλα αυτά που μας κάνουν μοναδικούς. Άλλωστε οι προτεραιότητες έχουν ανατραπεί το τελευταίο διάστημα στη ζωή όλων μας και αυτό αντανακλάται στον τουρισμό. Γι' αυτό λοιπόν, πρώτα από όλα, Ανοίγουμε Πανιά με ασφάλεια» περιορίστηκε να πει ο υπουργός Τουρισμού.

Ως εφικτός χαρακτηρίστηκε μόνο ο στόχος της επιμήκυνσης της σεζόν, δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση που δεν θα ικανοποιηθεί τους μήνες αιχμής, αλλά και χάρη στην καλή πορεία που αναμένεται να έχει η κρουαζιέρα. Καθοριστικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα παίξουν και οι πτήσεις που προγραμματίζονται από ΗΠΑ ακόμη και μετά το Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις εταιρίες κρουαζιέρας. Βοηθήσαμε στη διαμόρφωση των πρωτοκόλλων. Μάλιστα τα πρωτόκολλα έχουν ελληνική υπογραφή. Αναγνωρίζεται η συμβολή της χώρας μας στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας. Η αγορά αυτή κατ’ εξοχήν μπορεί να έχει επιμήκυνση και το Νοέμβρη και μετά και αυτό θα είναι σύμμαχός μας» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι «και οι πτήσεις των ΗΠΑ σπρώχνουν ζήτηση το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αν όχι και για αργότερα. Άλλωστε η Delta έχει ανακοινώσει πτήση και για το χειμώνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός 2021: Το στοίχημα της Ελλάδας και οι ανταγωνιστές

To σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού παρουσίασε ο Θεοχάρης

Στο φουλ οι μηχανές για την έναρξη της σεζόν - Επανεκκίνηση με υγειονομικούς προβληματισμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider