Ρέτσος: Τρεις άξονες για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Τρεις άξονες για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Το τρίπτυχο της επανεκκίνησης του τουρισμού προσδιόρισε ο πρόεδρος το ΣΕΤΕ ζητώντας παράλληλα και την μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως και το τέλος του 2021.

Το τρίπτυχο της επανεκκίνησης του τουρισμού προσδιόρισε ο πρόεδρος το ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας χθες στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητώντας παράλληλα και την μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως και το τέλος του 2021.

«Η αποσωλήνωση μίας διασωληνωμένης οικονομίας, απαιτεί μεταβατικό στάδιο, το οποίο και θα κρίνει τελικά την επιτυχία της θεραπείας και την μελλοντική εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσθέτοντας ότι οι τρεις άξονες στους οποίους θα πρέπει να εδράζεται η επανεκκίνηση είναι οι ξεκάθαροι κανόνες εισόδου στη χώρα και τα σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ρεαλισμός στις προσδοκίες για την φετινή χρονιά και η κινητικότητα με πρωτοβουλίες.

«Όπως την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, απαιτείται ένα συντεταγμένο, στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας μάλιστα «σχέδιο αυστηρών υγειονομικών κανόνων, με την παράλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων εξακολουθητικής επιτήρησης της επιδημιολογικής εξέλιξης σε όλη τη χώρα». Παράλληλα τόνισε ότι οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε τον πήχη της τουριστικής κίνησης για το β' εξάμηνο του έτους μεταξύ 40% και 50% του 2019, συμπληρώνοντας ότι καθώς η χώρα ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της, ο ελληνικός τουρισμός, θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειες.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης του τουρισμού χαρακτηρίζοντάς τα απαραίτητα για την επιβίωση του κλάδου και ζητώντας την ενίσχυσή τους με την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021. «Μέτρα όπως οι αναστολές για τουρισμό-μεταφορές, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών που ίσχυσε για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, το τρίτο τρίμηνο του 2020 και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και σήμερα, γνωρίζουμε ήδη ότι θα συνεχιστούν έως και τον Ιούνιο 2021» όπως εξήγησε. «Η συνέχιση του προγράμματος Συν-Εργασία έως το τέλος του έτους, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο μεσοδιάστημα της επανεκκίνησης, διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και αποτελώντας σημαντικό ανάχωμα στην ξαφνική αύξηση της ανεργίας».

Στήριξη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προσφέρει και το νέο θεσμοθετημένο εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που λειτούργησαν με ζημιές το 2020, αλλά και η μη καταβολή ενοικίου των μισθωμένων τουριστικών επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο».

«Ωστόσο, σημαντική εκκρεμότητα για τον τομέα παραμένει η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021, η οποία κρίνουμε πως πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά» σημείωσε. Κι αυτό για θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παγκόσμια τουριστική πίτα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. .

Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider