Έγκαιρα και ξεκάθαρα μέτρα και κανόνες ζητούν τα τουριστικά γραφεία για την «επόμενη ημέρα»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έγκαιρα και ξεκάθαρα μέτρα και κανόνες ζητούν τα τουριστικά γραφεία για την «επόμενη ημέρα»

Τέσσερις σημαντικούς άξονες δράσης ως προϋπόθεση για την ομαλή επανεκκίνηση και επιτυχή πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021 στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, προτείνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων, FedHatta σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ομοσπονδία, έπειτα από τη διαχείριση δύο εξάρσεων πανδημίας το 2020 και με πολύτιμους συμμάχους τα εμβόλια και τα τεστ, ήρθε η ώρα να καταρτιστεί σχέδιο πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 με ξεκάθαρους, σταθερούς και ορθολογικούς κανονισμούς προστασίας της υγείας στα ταξίδια, οι οποίοι θα ισχύσουν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ειδικά, όπως επισημαίνει, «σε μια χρονιά όπου ο ανταγωνισμός αναμένεται να κορυφωθεί, η χώρα μας οφείλει να έχει ανοικτά σύνορα χωρίς αποκλεισμούς αλλά και να παραμείνει ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, προστατεύοντας τους εργαζομένους στον τουρισμό αλλά και καθιερώνοντας σύστημα πιστοποίησης για την τουριστική αλυσίδα έναντι της μετάδοσης του κορονοϊού».

Οι άξονες που εισηγείται η FedHATTA αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να υποδεχθεί όσο το δυνατό περισσότερους τουρίστες κατά τη «μεταβατική» χρονιά του 2021, αλλά και να αναδείξει την αξιοπιστία της στη διεθνή τουριστική αγορά, επενδύοντας στα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία καλεί τα αρμόδια υπουργεία να συμπεριλάβουν τους παρακάτω άξονες στη διαμόρφωση της πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό το 2021.

  • Σταθερή πολιτική και έγκαιρη ενημέρωση

Ο πρώτος άξονας αφορά την σταθερή και έγκαιρη ενημέρωση και τους ξεκάθαρους, σταθερούς κανόνες από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε όπως εξηγεί «η αυστηρότητα αυτών δεν αποτελεί πρόβλημα, ο αιφνιδιασμός είναι το «αγκάθι» ειδικά στην περίπτωση του τουρισμού ο οποίος λειτουργεί παγκοσμίως «ετεροχρονισμένα».

«Τα τουριστικά γραφεία και tour operators του εξωτερικού πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πόσο αυστηρά είναι. Αιφνιδιασμοί, παλινωδίες και σπασμωδικές κινήσεις που αντιμετωπίσθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020, πρέπει να εκλείψουν το 2021» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δεδομένου μάλιστα ότι «το κύρος της χώρας μας έχει πληγεί (ιδιαίτερα σε αγορές που το 2020 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αιφνιδιαστικά περιορισμούς από την πλευρά της Ελλάδας (πχ. Σερβία, Πολωνία, Σουηδία κ.α). και λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό από τις γειτονικές μας χώρες ο οποίος αναμένεται μεγάλος την επόμενη ημέρα της πανδημίας, «η ανάγκη η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά με ανοιχτά σύνορα, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες» γίνεται πιο επιτακτική.

«Η FedHATTA είναι συνδεδεμένη με τους αντιστοίχους φορείς των κέντρων διακίνησης τουριστών παγκοσμίως (πχ. Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισραήλ, Ινδία, Αυστραλία, Ρωσία, κλπ) και αποτελεί κανάλι ενημέρωσης για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Αμεταδίδοντας τον σφυγμό της διεθνούς αγοράς, υπάρχει αίτημα για σταθερά και προκαθορισμένα μέτρα, χωρίς αποκλεισμούς» .

Εξίσου ξεκάθαροι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θα πρέπει να είναι και οι κανόνες στα οδικά σύνορα της χώρας ώστε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, ταλαιπωρίας και κατ΄επέκταση δυσφήμισης.

Καλό προγραμματισμό απαιτεί και ο θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρα και yachting) για να λειτουργήσει. «Όπως είναι γνωστό οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας διαμορφώνουν τα προγράμματά τους αρκετό διάστημα πριν την κάθε τουριστική περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερθείσα στον κλάδο των συνεδρίων ο οποίος έχει υποστεί πτώση τζίρου που αγγίζει το 100% υπογραμμίζει ότι «τα συνέδρια πρέπει να επανέλθουν ανεξάρτητα από την αυστηρότητα των κανονισμών».

  • Καθορισμός ορθολογικών κανονισμών

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον καθορισμό ορθολογικών κανονισμών αφού όπως ξεκαθαρίζει η FedHatta «παράλογα μέτρα όπως οι διαφορές στις πληρότητες των πτήσεων (100%), των τουριστικών λεωφορείων (65%) και των μουσείων (ομάδες έως 9 άτομα), γεννούν ερωτηματικά στους διεθνείς επαγγελματίες του τουρισμού και στους τουρίστες, ενώ αυξάνουν και το κόστος των υπηρεσιών αποτελώντας αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τουριστικoύ προορισμού».

Μάλιστα σημειώνει πως την χρονιά που μας πέρασε «το επιπλέον αυτό κόστος καλύφθηκε από τα ελληνικά τουριστικά γραφεία και τους tour operators οι οποίοι ουσιαστικά χρηματοδότησαν τη ζημιά τους».

  • Προστασία εργαζομένων στον τουρισμό

ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην ανάγκη προστασίας των εργαζομένων του κλάδου. «Οι ξεναγοί, συνοδοί και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους τουρίστες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην μεταδοθεί ανεξέλεγκτα ο ιός. Αυτό θα αποτελέσει από μόνο του διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού» όπως εξηγεί.

  • Πιστοποίηση της τουριστικής αλυσίδας έναντι της μετάδοσης του Covid-19

Τέλος αναφέρεται και στην ανάγκη πιστοποίησης ολόκληρης της τουριστικής αλυσίδας έναντι της μετάδοσης του Covid-19 σημειώνοντας ότι «η Ομοσπονδία έχει αναδείξει από τον Σεπτέμβριο 2020 την ανάγκη να πιστοποιηθούν και τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία που αυτά διαθέτουν, ως απόδειξη συμμόρφωσης προς τις απαιτούμενες διαδικασίες έναντι της μετάδοσης του κορονοϊού».

Αυτός, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι «ο καλύτερος τρόπος να πεισθούν οι tour operators - τουριστικά γραφεία - διοργανωτές εκδρομών του εξωτερικού κλπ, ότι όλοι οι πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα συμμορφώνονται με το σύνολο των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία από τον Covid-19, για να φέρουν τους πελάτες τους στο προορισμό «Ελλάδα».

«Οι διεθνείς συνεργάτες – επαγγελματίες του τουρισμού, ζητούν επιτακτικά την συγκεκριμένη πιστοποίηση, η δε ανάληψη του έργου από αρμόδιο κρατικό φορέα μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών» όπως τονίζει.

«Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας για την οικονομία και σε μια μεταβατική χρονιά για τις παγκόσμιες τουριστικές ροές, ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να αναπτύξει γρήγορα αντανακλαστικά με αποτελεσματικές και ξεκάθαρες αποφάσεις σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στα ταξίδια, ώστε να διεκδικήσει υψηλό μερίδιο στον διεθνή τουρισμό. Είναι ανάγκη να δώσουμε το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και κατάλληλα προετοιμασμένοι να υποδεχθούμε επισκέπτες αξιοποιώντας, για το σκοπό αυτό, την πιστοποίηση των υπηρεσιών μας. Άλλωστε, ο τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο όχημα για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα», καταλήγει ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider