Με πολύτιμο λίθο μοιάζουν τα τελευταία χρόνια τα «big data» με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η μελλοντική τους αξία θα ξεπεράσει αυτή του μαύρου χρυσού και τα μεγάλα δεδομένα θα αποτελέσουν αντικείμενο διενέξεων, ισχυρού ανταγωνισμού μέχρι και εχθροπραξιών μεταξύ των κρατών.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε πρόσφατα ο Eric Schmidt, ο επικεφαλής της μητρικής της Google, Alphabet, σε ομιλία του στο συνέδριο Google’s Cloud Next conference. «Πιστεύω ότι τα big data είναι τόσο ισχυρά που τα έθνη θα πολεμήσουν για να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα μπορούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στοιχηματίζω το υπόλοιπο της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας πως το μέλλον των επιχειρήσεων επαφίεται τόσο στα big data όσο και στo machine learning, τμήμα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι δύο τομείς είναι αυτοί που θα έχουν τις περισσότερες εφαρμογές και θα παρουσιάσουν τις κυριότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο μέλλον» προσέθεσε.
Όταν οι άνθρωποι ισχυρίζονται πως τα big data είναι ο νέος μαύρος χρυσός εννοούν πως θα γεννηθούν από αυτά μαζικές επιχειρηματικές ευκαιρίες οι οποίες και θα τα κάνουν πολύτιμα. Η ανάλυσή των δεδομένων αυτών δε, θα προοικονομεί και θα προσδιορίζει τις τάσεις του μέλλοντος και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και σκέφτεται ο κόσμος, οι οποίες θα ήταν αδύνατο να αποκτηθούν στην προ Internet εποχή.
Με τον όρο Big Data καλούνται τα μεγάλα σύνολα δεδομένων τα οποία είναι πολύ πολύπλοκα, για να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακές μεθόδους και λύσεις, όπως για παράδειγμα μια βάση δεδομένων σε μια εταιρεία τηλεφωνίας, που έχει όλα τα στοιχεία των συνδρομητών της: ονόματα, επώνυμα, αριθμούς σταθερών και κινητών, ημερομηνίες αγορών, ανανεώσεων των συνδέσεων διάρκεια κλήσεων κλπ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη κι αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της βιομηχανίας του clou. «Αυτός που έχει στη διάθεσή του τα δεδομένα μπορεί να προχωρήσει στην ανάλυσή τους και να κατασκευάσει αλγόριθμους χρήσιμους σχεδόν σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής και κοινωικής ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Schmidt και προσέθεσε πως «η Google θα ξεκλειδώσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την σωστή εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων» εξήγησε
Παράλληλα ο επικεφαλής της Alphabet υποστήριξε την σημασία των cloud υπηρεσιών προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να βιαστούν μεταφέροντας τα δεδομένα τους στο «σύννεφο» εξηγώντας πως θα πρέπει να προτιμήσουν έναν κολοσσό σαν την Google αφού έτσι θα είναι πιο ασφαλείς. Όπως υποστήριξε εταιρείες σαν την Google με μεγάλες επενδύσεις( στην περίπτωσης της Alphabet αγγίζουν τα 10 δισ. δολάρια) μπορoύν να οικοδομήσει ασφαλέστερες κι αποτελεσματικότερες υποδομές σε σχέση με μικρότερους παρόχους.
«Η χρήση των cloud services της Google, συνέχισε, επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύξουν γρήγορα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες», φέρνοντας ως παράδειγμα το Pokemon Go της Niantic και τη Snapchat.
«Επιπλέον με την είσοδο στις υπηρεσίες της Google δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα analytics εργαλεία της επιχείρησης ώστε να μπορούν να ποσοστικοποιήσουν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα τους όπως ποτέ άλλοτε» κατέληξε.