Στον πυρήνα της τεχνολογικής καινοτομίας των ημιαγωγών φιλοδοξεί να μπει η Ελλάδα, θέτοντας σε εφαρμογή ένα μακρόπνοο σχέδιο στρατηγικής, που ξεκινά από την ίδρυση του πρώτου εγχώριου Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών, HCCC, και ευελπιστεί να καταλήξει ακόμα και στην δημιουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής. Τα παραπάνω ανέφεραν σε χθεσινή συέντευξή τους ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος και το πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών, HETIA με την αφορμή της ίδρυσης του προαναφερθέντος κέντρου.
Το πρώτο Κέντρο ικανοτήτων ημιαγωγών
«Οι Ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο με την αξία της συγκεκριμένης αγοράς να αναμένεται να ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο το 1 τρισ. δολάρια έως το 2030, φτάνοντας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα 66 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών είναι η πρώτη κίνηση για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει μέρος στην αναπτυξιακή κούρσα του εν λόγω κλάδου.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της HETIA, Εμμανουήλ Ζερβάκης η λειτουργία του εν λόγω κέντρου, ξεκίνησε τον Ιούνιο και στην πρωτοβουλία συμμετέχουν κορυφαίοι τεχνολογικοί και ερευνητικοί φορείς όπως το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το ΕΚΕΤΑ. Χρηματοδοτείται δε ισόποσα με 3,63 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και 3,63 εκατ. ευρώ από εθνική συμμετοχή.
Το Κέντρο χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ένταξη της Ελλάδας στον πανευρωπαϊκό χάρτη ημιαγωγών, όπου λειτουργούν συνολικά 30 αντίστοιχα κέντρα. Στόχος του είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για την έρευνα και την καινοτομία γύρω από τους ημιαγωγούς, όσο και και την συνεργασία της βιομηχανίας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και για την εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπου δυναμικού.
«Η Ελλάδα αποκτά τον δικό της κόμβο τεχνογνωσίας, δικτύωσης και καινοτομίας. Με αυτό το Κέντρο συντονιζόμαστε πλήρως με τη στρατηγική της Ευρώπης και προετοιμάζουμε το έδαφος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν το κέντρο θα στεγάζεται προς ώρας στο Δημόκριτο, ωστόσο δράσεις του θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε όλα τα συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων του αλλά και της χαρτογράφησης του υφιστάμενου οικοσυστήματος θα παρουσιαστούν σε πέντε μήνες από τώρα, στο ετήσιο συνέδριο της. ΗΕΤΙΑ.
Τα επόμενα βήματα
Η δημιουργία του Κέντρου ωστόσο αποτελεί το πρώτο ορόσημο της στρατηγικής που φαίνεται να βάζει σε εφαρμογή η χώρα ώστε να λάβει θέση μάχης στον κρίσιμο παραγωγικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην απεξάρτηση της από χώρες της Ανατολικής Ασίας.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την χάραξη συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής, την συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκές συμμαχίες και την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να αφορούν μέχρι και στην δημιουργία σχετική μονάδας παραγωγής εντός των ελληνικών συνόρων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν η στρατηγική για τα μικροκυκλώματα βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία από το ΥπΑν με την συνδρομή και της HETIA. Η χάραξη της δε θα συμβάλλει με τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα να ενισχυθεί αλλά και να ωριμάσει το εγχώριο οικοσύστημα καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές πολυεθνικές που έχουν συστήσει παράρτημα R&D στη χώρα μας (σ.σ. όπως η Nvidia και η Qualcomm) και που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την χώρα και το εργατικό της δυναμικό για τα επόμενά τους βήματα.
Στον ενδιάμεσο, συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υπογράψει επίσημα τη διακήρυξη ένταξής της στο ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας 24 χωρών στον κλάδο των ημιαγωγών.
Παράλληλα, μέσω των κινήτρων και της ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος θα επιδιωχθεί κι ένα ακόμα βήμα: αυτό της δημιουργίας εγχώριου αποτυπώματος στη βιομηχανίας των ημιαγωγών. Μέχρι σήμερα, είμαστε πολύ καλοί στον σχεδιασμό μικροκυκλωμάτων και ημιαγωγών, με εταιρείες που έχουν ήδη καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής. Για το μέλλον ωστόσο θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε και επενδύσεις σχετικά με την συσκευασία ή και την παραγωγή τέτοιων συστημάτων. Ακόμα κι αν αυτά αφορούν στην παραγωγή εξειδικευμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε niche αγορές, όπως για παράδειγμα η άμυνα, αναφέρθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι εταιρείες από την αμυντική βιομηχανία που έχουν δραστηριότητα στην χώρα μας έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση παραγωγής μικροτσίπ.
Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει και η σύνδεση του Κέντρου με άλλες κρίσιμες επενδύσεις, όπως εκείνη της παραγωγής γαλλίου, στρατηγικής σημασίας πρώτης ύλης για την παραγωγή τσιπ, όπου η Ελλάδα αναμένεται να είναι η χώρα προμήθειας για όλη την ΕΕ.
Αν το στοίχημα επιτευχθεί το βήμα θα είναι μεγάλο καθώς μέχρι σήμερα το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών βρίσκεται στην Ανατολική Ασία. Η ΕΕ δε έχει βάλει ως στόχο να μεταφέρει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής εντός Ευρώπης μέσα στα επόμενα χρόνια.