Κινητικότητα και νέες συμμαχίες στην αγορά της Πληροφορικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινητικότητα και νέες συμμαχίες στην αγορά της Πληροφορικής
Νέες εξαγορές από τους μεγάλους του χώρου και συμπράξεις με τους διαχειριστές των POS και των πληρωμών.

Σημαντικές ανακατατάξεις αναμένονται στον εγχώριο κλάδο της Πληροφορικής το προσεχές διάστημα, χάρη και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται σε ισχύ και υποχρεώνει όλους τους μικρομεσαίους να έχουν POS.

Να θυμίσουμε ότι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η πλέον σημαντική παρέμβαση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στο 2024, είναι η διασύνδεση του POS με τις ταμειακές. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί δε, η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαρτίου του 2024.

Το γεγονός αυτό και μόνο φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά του εγχώριου λογισμικού και αναμένεται να ενεργοποιήσει συμπράξεις και συνέργειες σε έναν κλάδο που ήδη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα. Κι αυτό γιατί οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης λογισμικού θα πρέπει να συμπράξουν με εκείνες που διαχειρίζονται τα POS και τις πληρωμές, αφού τα συστήματα των δυο θα πρέπει να διασυνδεθούν.

Παράγοντες στη αγοράς που μίλησαν στο insider.gr εκτιμούν ότι οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα αυτών δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Προσθέτουν δε, ότι αντίστοιχες διεργασίες προχωρούν και στο μέτωπο των εξαγορών, με στόχο να συνεχιστεί η επέκταση των μεγάλων του λογισμικού σε κάθετες αγορές - τάση που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να καταγράφεται μπαράζ εξαγορών στον κλάδο. Να θυμίσουμε ότι μέσω των προαναφερθέντων εξαγορών οι μεγάλοι του επιχειρηματικού λογισμικού έχουν διευρύνει το αποτύπωμά τους σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός, ο φαρμακευτικός, το λογισμικό των ανθρώπινων πόρων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα λογιστήρια, η εστίαση.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, πολύ πρόσφατα η Softone ένας από τους κορυφαίους παρόχους cloud-based business software σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, προχώρησε στην εξαγορά της Sunsoft, εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Όπως επεσήμανε η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας «η νέα στρατηγική επένδυση σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του Ομίλου, σε έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στον συγκεκριμένο κλάδο και για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με μια ακόμα εταιρεία και οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

Προσπάθειες για να επεκταθεί στον κλάδο του hospitality έχει κάνει και η άλλη μεγάλη εταιρεία του χώρου, η Epsilon Net, η οποία μέσα στη χρονιά εξαγόρασε, μεταξύ άλλων, και το 60% της «Netera», εταιρείας που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα.

Από την άλλη η Entersoft φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων, την επέκταση της παρουσίας της στο χώρο του Λογισμικού Εντατικής Λιανικής, και ιδιαίτερα στην αγορά των Super Markets, Mini Markets και πολυκαταστημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στο έτος εξαγόρασε το 100% των μετοχών της SW RetailSoft ΑΕ. Νωρίτερα δε είχε προχωρήσει και στην εξαγορά της εταιρείας Infopower HR Solutions η οποία διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων μισθοδοσίας, ωρομέτρησης, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και ελέγχου πρόσβασης (Access Control) αλλά και στην εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (62%) της SmartCV, για την δυναμική είσοδο της στην αγορά λογισμικού Μισθοδοσίας και Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, με διαφοροποιημένο μείγμα προϊόντων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο θα συνεχιστεί και το 2024, το ίδιο και οι εξαγορές μικρότερων παικτών από τις τρεις μεγάλες εταιρείες. Κινητήριος μοχλός θα είναι δε η ανάγκη ψηφιοποίησης ακόμα και των μικρομεσαίων η οποία συνδυάζεται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δεδομένου δε ότι οι μικροί δεν έχουν τα κεφάλαια να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις που θα τους επέτρεπαν να καλύψουν την ζήτηση η εν λόγω αγορά, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατακερματισμένη, θα μετασχηματιστεί και θα συγκεντρωθεί σε λίγους και ισχυρούς παίκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η χρήση POS - Όλη η λίστα με τις 35 δραστηριότητες

Digital economy forum 2023: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και η ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων

Ν. Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider