Στροφή στις συνδέσεις οπτικών ινών κάνουν οι Έλληνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή στις συνδέσεις οπτικών ινών κάνουν οι Έλληνες
Η αύξηση των συνδέσεων. Το κουπόνι επιδότησης που έρχεται. Οι επενδύσεις και οι στόχοι των παρόχων.

Τα πλεονεκτήματα των υπερυψηλών ταχυτήτων που προσφέρουν οι οπτικές ίνες αρχίζουν να εκμεταλλεύονται σταδιακά όλο και περισσότεροι Έλληνες, με τις συνδέσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας να αυξάνονται, αργά αλλά σταθερά το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο αποκτά βαρύνουσα σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι προς ώρας δεν υπάρχει κάποιο κουπόνι επιδότησης των εν λόγω συνδέσεων, το οποίο ήταν αυτό που είχε τροφοδοτήσει τη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια.

Την ανοδική πορεία της συγκεκριμένης κατηγορίας ευρυζωνικής συνδεσιμότητας, επιβεβαίωσαν τα πρόσφατα αποτελέσματα του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οποία οι πελάτες FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 22 χιλιάδες με τις συνολικές συνδέσεις FTTH της Cosmote στο τέλος Σεπτεμβρίου να ανέρχονται σε 216 χιλιάδες. Σε σχέση δε με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όπου οι αντίστοιχες συνδέσεις έφταναν τις 109.995, η αύξηση των συνδρομητών FTTH άγγιξε το εντυπωσιακό 96,1% και πλέον η διείσδυση των υπηρεσιών FTTH στους πελάτες ΟΤΕ, από τα σπίτια των οποίων έχει περάσει οπτική ίνα, ξεπερνά το 30%.

Εξίσου ανοδική ήταν η πορεία των συνδέσεων FTTH και τα προηγούμενα τρίμηνα. Συγκεκριμένα το α’ τρίμηνο του έτους στη συνδρομητική βάση του ΟΤΕ προστέθηκαν 28 χιλ. νέες συνδέσεις FTTH και το β' τρίμηνο της χρονιάς 29 χιλιάδες, λαμβάνοντας ώθηση κι από τα κουπόνια επιδότησης της δράσης Super Fast Broadband - η δράση του SFBB έληξε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο - τα οποία είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν ενεργοποιηθεί.

Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και ενδεχομένως να ενταθεί, χάρη και στο νέο κουπόνι επιδότησης συνδέσεων με ταχύτητες άνω των 250 Mbps, Gigabit Voucher, το οποίο αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή το επόμενο διάστημα και να ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος. Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει και η δράση Smart Readiness που τρέχει αυτή την περίοδο και θα επιδοτήσει την δημιουργία κατάλληλης υποδομής σε 120 χιλιάδες κτήρια στην Ελλάδα ώστε οι κάτοικοί τους να μπορούν να επιλέξουν συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Ενισχυτικά θα λειτουργήσουν βέβαια και οι επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Οι επενδύσεις των παρόχων

Να θυμίσουμε ότι το δίκτυο που αναπτύσσει η Cosmote, μέσω του επενδυτικού πλάνου 3 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, αναμένεται να δώσει την δυνατότητα σύνδεσης FTTH σε 3 εκατ. σπίτια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Οργανισμού, το τρίτο τρίμηνο του έτους προστέθηκαν 97 χιλιάδες επιπλέον γραμμές, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των FTTH γραμμών σε 1,148 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι δε, μέχρι το τέλος του 2023, ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 1,3 εκατ.

Αντίστοιχα η Vodafone, είχε φθάσει στα μέσα του καλοκαιριού τις 280 χιλιάδες σπίτια με στόχο o αριθμός αυτός να φτάσει τις 850 χιλιάδες μέχρι το 2026. Για το λόγο αυτό μάλιστα η εταιρεία αποφάσισε να ενισχύσει με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το επενδυτικό της πλάνο ώστε να προχωρήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη των σχετικών υποδομών.

Τέλος, ευρύ επενδυτικό πλάνο, ύψους 2 δισ. ευρώ, για την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών έχει και η Nova με στόχο να φτάσει τα 1,4 εκατ. γραμμές με την ολοκλήρωσή του. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο αριθμός των σπιτιών που καλύπτονταν με FTTH από τη Nova έφτανε τις 190 χιλιάδες και σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τις 250 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2023 και τις 500 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Cosmote διευκολύνει την τηλεκπαίδευση μαθητών σε πλημμυροπαθείς περιοχές της Μαγνησίας

Τσαμάζ: Ήταν ένα σταθερό τρίμηνο - Τι είπε για πόλεμο τιμών και αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες

Nova: Αύξηση μεριδίου σε κινητή, σταθερή και τηλεόραση και… «εξαγωγές» έργων πληροφορικής στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider