Με τι ταχύτητες σερφάρουν οι Έλληνες στο Internet

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τι ταχύτητες σερφάρουν οι Έλληνες στο Internet
Ανέβασαν ταχύτητα οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις. Οι επιδόσεις στην κινητή. Τι ταχύτητες πιάνει σταθερό και κινητό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Γρηγορότερες σε σχέση με το παρελθόν, αν και μακριά ακόμη από την χρυσή δεκάδα της λίστας, παρατηρούνται οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις των παρόχων να αποδίδουν καρπούς το τελευταίο διάστημα. Παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις τους βέβαια, μεγάλη παραμένει και η απόκλιση των ταχυτήτων μεταξύ σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων και κινητών δικτύων, υποδεικνύοντας ότι η χώρα θα πρέπει να θέσει σε πρώτο πλάνο την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και την προσέλκυση των καταναλωτών σε σταθερές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.

Οι επιδόσεις των σταθερών δικτύων

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ookla, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως όσον αφορά στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων, η Ελλάδα κέρδισε 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στη σταθερή ευρυζωνικότητα τον Σεπτέμβριο, αν και παραμένει ακόμη πολύ μακριά από την κορυφή, σκοράροντας 94η μεταξύ των 181 χωρών που αξιολογεί η λίστα.

Χάρη στην στροφή παρόχων και καταναλωτών σε συνδέσεις άνω των 100 Mbps, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η μέση ταχύτητα για τον Σεπτέμβριο ήταν στα 39,16 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων και 6,19 Mbps όσον αφορά στην αποστολή. Οι επιδόσεις ήταν οι καλύτερες που παρουσίασε ποτέ η χώρα μας, με αποτέλεσμα να ανέβουμε 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Παρότι μάλιστα τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Ελλάδα βρέθηκε σε ακόμα καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, συγκεκριμένα στην 89η θέση παγκοσμίως, η μέση ταχύτητα download έφτανε τότε τα 38,53 Mbps και η καλύτερη κατάταξη επηρεάστηκε από τις αρνητικές επιδόσεις των άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η υστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες θέσεις της εν λόγω λίστας καταλαμβάνουν η Χιλή με μέση ταχύτητα download τα 217,43 Mbps, η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download 215,83 Mbps και η Κίνα με ταχύτητα download 196 Mbps, στην πρώτη εικοσάδα εντοπίζει κανείς χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 133 Mbps σε download.

Σε καλύτερα επίπεδα η κινητή

Σε πολύ καλύτερη θέση βέβαια βρίσκεται η χώρα στην περίπτωση των κινητών δικτύων, ανεβάζοντας μάλιστα και εκεί ρυθμούς. Για την ακρίβεια βάσει της Ookla η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 57,39 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων (download) και στα 13,25 Mbps όσον αφορά στην αποστολή (upload). Επιδόσεις που χάρισαν στην χώρα την 32η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, 8 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στην περίπτωση των κινητών δικτύων βέβαια οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όπου η χώρα είχε βρεθεί στην 22η θέση παγκοσμίως με ταχύτητες που έφταναν τα 61,78 Mbps στο download και 13,73 Mbps στο upload. Η χαμηλότερη απόδοση ωστόσο σε αυτή την περίπτωση είναι αναμενόμενη δεδομένων των πολυάριθμων τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα, αυξάνοντας το φόρτο στα δίκτυα.

Στην περίπτωση της κινητής, τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν χώρες όπως η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κίνα και η Ολλανδία με μέσες ταχύτητες πάνω από τα 105 Mbps όσον αφορά στην λήψη δεδομένων.

Αθήνα vs Θεσσαλονίκη

Πέρα από την μέση ταχύτητα της χώρας, η Ookla για πρώτη φορά δημοσιοποίησε και στοιχεία για τις ταχύτητες των μεγάλων πόλεων του κόσμου συμπεριλαμβάνοντας στη σχετική λίστα τόσο την Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εν λόγω λίστα οι δύο μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν μοιράσει τις πρωτιές, με την Αθήνα να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις στις ταχύτητες των κινητών δικτύων και την Θεσσαλονίκη στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ειδικότερα, στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, η Αθήνα βρίσκεται στην 116η θέση (μεταξύ 190 πόλεων) με άνοδο 3 θέσεων και με το download στα 40 Mbps και το upload στα 6,18 Mbps ενώ η Θεσσαλονίκη λίγο πιο πάνω - στην 110η θέση (άνοδος 7 θέσεων) - με μέση ταχύτητα 44,35 Mbps στη λήψη δεδομένων και 8,35 Mbps στην αποστολή.

Στον αντίποδα στην περίπτωση των κινητών δικτύων η Αθήνα καταλαμβάνει την 46η θέση παγκοσμίως (μεταξύ 170 πόλεων) - άνοδος 13 θέσεων σε σχέση με τον Αύγουστο - και η Θεσσαλονίκη στην 49η θέση. Στην πρωτεύουσα η ταχύτητα για download έφτασε κατά μέσο όρο τα 57,23 Mbps και για upload τα 14,70 Mbps ενώ στην συμπρωτεύουσα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 56,57 Mbps (download) και 14,74 Mbps (upload).

Όσο για τις πόλεις με της υψηλότερες ταχύτητες στην κορυφή βρίσκονται δύο μεγαλουπόλεις της Κίνας, η Σαγκάη που αποδεικνύεται κορυφαία στις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις με τη μέση ταχύτητα download στα 158,63 Mbps και το Πεκίνο που κερδίζει την πρωτιά στις σταθερές συνδέσεις με 238,86 Mbps.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσαν οι τιμές στο δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

Έρχεται νέο κουπόνι για Internet υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider