Ψηφιακές οι φωτογραφίες διπλώματος και οι υπογραφές των πολιτών - Τι αλλαγές φέρνει η υπηρεσία myphoto.gov.gr 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακές οι φωτογραφίες διπλώματος και οι υπογραφές των πολιτών - Τι αλλαγές φέρνει η υπηρεσία myphoto.gov.gr 
Τι θα προσφέρει η νέα υπηρεσία myphoto.gov.gr και πώς θα λειτουργεί.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής Myphoto.gov.gr, μιας οριζόντια εφαρμογής που θα εισάγει τις ψηφιακές φωτογραφίες και υπογραφές στη ζωή των πολιτών και θα διευκολύνει τόσο αυτούς όσο και τους επαγγελματίες φωτογράφους κατά την έκδοση διπλώματος αλλά και κατά την χρήση άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Διαύγεια, το MyPhoto.gov.gr θα υποστηρίζει τα κρατικά έγγραφα που απαιτούν φωτογραφία του πολίτη (πχ άδεια οδήγησης). Η εφαρμογή απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες φωτογράφους όσο και σε πολίτες και αναμένεται να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο εξυπηρέτησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αναλυτικότερα, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto θα μεταφορτώνονται στο Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud) που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ) οι ψηφιακές φωτογραφίες και οι οπτικές απεικονίσεις της ιδιόχειρης υπογραφής των πολιτών ώστε να μπορούν να τις αποθηκεύσουν, να τις συσχετίσουν με το ΑΦΜ τους και να τις διαχειριστούν έπειτα κατά βούληση.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές φωτογραφίες και υπογραφές

Στόχος είναι η χρήση των προαναφερθέντων ψηφιακών αρχείων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχονται από Φορείς του Δημόσιου Τομέα, στις περιπτώσεις που απαιτείται η προσκόμιση φωτογραφίας του ενδιαφερόμενου ή η υπογραφή του για τη διεκπεραίωση υποθέσεων του σε φορείς του δημόσιου τομέα.

Για την ακρίβεια το ψηφιακό αρχείο της οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής κάθε φυσικού προσώπου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά κατά τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης διπλώματος οδήγησης.

Παράλληλα βέβαια, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto, κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει, να ανακτήσει και να χρησιμοποιήσει περαιτέρω τα ψηφιακά αρχεία που το αφορούν, εφόσον προηγουμένως συσχετίσει τα αρχεία αυτά με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του.

Η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto θα γίνει προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης myphoto.gov.gr. Και εδώ η είσοδος θα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (κωδικοί TAXISnet).

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, πρόσβαση στην ψηφιακή υπηρεσία myPhoto θα έχουν

  • Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας φωτογράφος, δηλαδή το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα φωτογράφου και το οποίο έχει δηλώσει τον αντίστοιχο Κ.Α.Δ. στο μητρώο της Α.Α.Δ.Ε.
  • Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του πιστοποιημένου επαγγελματία φωτογράφου, δηλαδή το φυσικό πρόσωπο που έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο και έχει λάβει κατάλληλη εξουσιοδότηση από αυτόν, μέσω της υπηρεσίας myPhoto, ώστε να είναι σε θέση να μεταφορτώνει αρχεία φωτογραφιών προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής φυσικών προσώπων στην ψηφιακή υπηρεσία myPhoto για λογαριασμό του πιστοποιημένου επαγγελματία φωτογράφου που του παρείχε την εξουσιοδότηση.
  • και το φυσικό πρόσωπο (οι πολίτες), στο οποίο έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και το οποίο χρησιμοποιεί την ψηφιακή υπηρεσία ως πελάτης ενός πιστοποιημένου επαγγελματία φωτογράφου, προκειμένου να λάβει και να διαχειριστεί αρχεία φωτογραφιών προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής του μέσω της ψηφιακή υπηρεσίας myPhoto.

Η χρήση της εφαρμογής από επαγγελματίες

Κατά την χρήση της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto ο πιστοποιημένος επαγγελματίας φωτογράφος εισέρχεται στην ψηφιακή υπηρεσία κατόπιν αυθεντικοποίησής του είτε με χρήση των κωδικών TAXISnet του ιδίου και με εφαρμογή δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης όπως έχει δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) είτε με την χρήση των κωδικών TAXISnet της επιχείρησης, εφόσον εισέρχεται στην ψηφιακή υπηρεσία ως νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης του.

Μετά την αυθεντικοποίηση και την είσοδό του στην υπηρεσία, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας φωτογράφος ή ο υπάλληλός του μεταφορτώνει από το τοπικό του μέσο αποθήκευσης στις αντίστοιχες θέσεις της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto τα αρχεία φωτογραφίας προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής του πελάτη του και ακολούθως καταχωρίζει στα κατάλληλα πεδία της ψηφιακής υπηρεσίας το επιθυμητό στοιχείο επικοινωνίας, ήτοι τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε ο πελάτης του να λάβει τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί στα αρχεία που τον αφορούν, δηλαδή τον αλφαριθμητικό κωδικό που συνδέεται μονοσήμαντα με τα συγκεκριμένα αρχεία φωτογραφίας προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής του φυσικού προσώπου στη βάση δεδομένων της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κωδικός αριθμός παράγεται αυτόματα από την ψηφιακή υπηρεσία και παρέχεται και σε μορφή Κωδικού Άμεσης Απόκρισης (QR Code), ώστε να μπορεί να σαρωθεί και μέσω συσκευών που διαθέτουν λειτουργία κάμερας.

Η χρήση της εφαρμογής από πολίτες

Όσο για τους πολίτες, θα μπορούν να εισέρχονται στην εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής η οποία θα γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και έναν δεύτερο παράγοντα ταυτοποίησης (όποιον έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.).

Αφού μπουν θα χρησιμοποιούν στο αντίστοιχο πεδίο τον κωδικό αριθμό που θα έχουν λάβει ως ειδοποίηση από τον πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο ή σαρώνοντας τον σχετικό Κωδικό Άμεσης Απόκρισης (QR Code) με το smartphone τους.

Στη συνέχεια κι αφού εξετάσουν σε μορφή προεπισκόπησης τα αρχεία φωτογραφίας προσώπου και οπτικής απεικόνισης της ιδιόχειρης υπογραφής που αντιστοιχούν στον κωδικό αριθμό που τους έχει σταλεί, θα πρέπει να τις αποδεχτούν ή να τις απορρίψουν, αν τυχόν και η φωτογραφία προσώπου δεν απεικονίζει τον ίδιο ή η οπτική απεικόνιση της ιδιόχειρης υπογραφής δεν αντιστοιχεί σε αυτόν.

Σε περίπτωση αποδοχής των αρχείων θα μπορούν στη συνέχεια να τα συσχετίσουν με τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου (Α.Φ.Μ.), μέσω αντίστοιχης επιλογής που θα υπάρχει διαθέσιμη στο Myphoto.

Τα ψηφιακά αρχεία που συσχετίστηκαν με Α.Φ.Μ. φυσικού προσώπου διατηρούνται στο σύστημα για διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία συσχέτισης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση διαγράφονται από το σύστημα σε διάστημα 2 εβδομάδων από την ημερομηνία αποστολής του αρχικού μηνύματος. Αν ωστόσο οι πολίτες συσχετίσουν τα αρχεία με το ΑΦΜ τους έχουν το δικαίωμα να τα αποσυνδέσουν και να τα επανασυσχετίσουν με αυτό για διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία της αρχικής συσχέτισης.

Οι πολίτες που δεν συσχετίσουν τα αρχεία με το ΑΦΜ τους θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για την έκδοση ή ανανέωση του διπλώματος οδήγησής τους. Ωστόσο όσοι τα συσχετίσουν θα μπορούν να τα αποθηκεύουν και να τα χρησιμοποιούν, κατόπιν ρητής συγκατάθεσης, και σε άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχονται από Φορείς του Δημόσιου Τομέα.

Οι εφαρμογές αυτές θα διατίθενται σε μορφή λίστας στο περιβάλλον της ψηφιακής υπηρεσίας myPhoto, και θα αντλούνται από τις λοιπές υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολίτης μπορεί να άρει την εξουσιοδότηση που έχει εκχωρήσει σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή ή υπηρεσία που παρέχεται από Φορέα του Δημόσιου Τομέα ενώ ανά πάσα στιγμή έχει πρόσβαση στο ιστορικό των εξουσιοδοτήσεων του, το οποίο διατηρεί η υπηρεσία myPhoto.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gov.gr Wallet: Άνοιξε για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα για ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα

Στο κινητό μας ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης - Πώς είναι οι νέες ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα (pics)

Ρεύμα: «Χωρίς φρένα» οι αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη – Οι πιέσεις στην Ελλάδα και η έκτακτη Σύνοδος

gazzetta
gazzetta reader insider insider