Ο χάρτης των ελληνικών startups - Τι δείχνει ο απολογισμός του Elevate Greece

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Ο χάρτης των ελληνικών startups - Τι δείχνει ο απολογισμός του Elevate Greece
Πώς αναπτύσσεται το εγχώριο Startup οικοσύστημα - Οι ιδρυτές, οι τομείς δραστηριότητας, οι χρηματοδοτήσεις.

Με βήμα ταχύ αναπτύσσεται το startup οικοσύστημα της χώρας, με την τελευταία τριετία να προκύπτουν στην Ελλάδα σχεδόν οι μισές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν επωαστεί εντός ελληνικών συνόρων από το 2014 μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή βέβαια, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αποδεικνύεται αντρική υπόθεση για τρεις ιδρυτές που επιλέγουν ως έδρα του την Αθήνα. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του εγχώριου startup οικοσυστήματος, έτσι όπως προέκυψαν από τον απολογισμό του Elevate Greece, του επίσημου μητρώου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα.

Ειδικότερα, ο πρώτος απολογισμός του Elevate Greece, το οποίο σύντομα αναμένεται να αποτελεί ανεξάρτητη ανώνυμη επιχείρηση, δείχνει ότι σήμερα το οικοσύστημα καινοτομίας του μητρώου περιλαμβάνει 618 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 5.900 εργαζόμενους και κατά κύριο λόγο έχουν νομική μορφή ΙΚΕ (84%). Οι επιχειρήσεις αυτές προστέθηκαν στο Μητρώο μέσα σε δύο μόλις χρόνια μέσα από τρεις κύκλους αξιολόγησης που έχουν πραγματοποιηθεί. Ωστόσο σε αυτούς τους τρεις κύκλους, μόλις το 52,2% πληρούσε τα κριτήρια έγκρισης, γι' αυτό και το 47,8% των αιτήσεων απορρίφθηκε.

Πέρα από την ποσοτική εξέλιξη του startup οικοσυστήματος βέβαια, ο απολογισμός του Elevate Greece προσφέρει και χρήσιμα δεδομένα για το startup οικοσύστημα της χώρας, τα οποία μαρτυρούν την στόχευση που θα πρέπει να ακολουθεί για την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Αντρική υπόθεση για λίγους οι Ελληνικές startups

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Elevate Greece, το 80% των ιδρυτών των ελληνικών startup είναι γένους αρσενικού και μόλις το 20% είναι γυναίκες. Επίσης κάθε νεοφυής επιχείρηση που έχει ενταχθεί στο Elevate Greece έχει στην συντριπτικής πλειοψηφία μέχρι τρεις ιδρυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ιδρυτές των startup είναι δύο σε ποσοστό 37,4%, τρεις σε ποσοστό 28,4% και ένας σε ποσοστό 16,4%. Πάνω από τρεις ιδρυτές υπάρχουν στο 18,1% των νεοφυών επιχειρήσεων

Γεωγραφική κατανομή και πηγές εσόδων

Όσον αφορά τα γεωγραφικά του χαρακτηριστικά, το 91% των εγγεγραμμένων στο Elevate Greece επιχειρήσεων έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια, ενώ το 5% διατηρεί ένα κατάστημα σε κάποια χώρα της αλλοδαπής και ένα 4% μια θυγατρική στην χώρα μας.

Οι κύριες πηγές εσόδων των ελληνικών startup είναι κατά κύριο λόγο κάποιο λογισμικό που προσφέρεται ως υπηρεσία ή κάποιο προϊόν και άδεια χρήσης. Για την ακρίβεια, το 43% των ελληνικών startup του Elevate Greece έχει ως πηγή εσόδων την εμπορία λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) ενώ ένα 40% έχει ως πηγή εσόδων την χρέωση κάποιου προϊόντος ή κάποιας συνδρομής. Επιπλέον το 35% των επιχειρήσεων ενισχύει τα έσοδά του από την προμήθεια κάποιας άδειας χρήσης (licencing) ενώ ένα 25% από κάποια προμήθεια διαμεσολάβησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε νεοφυής επιχείρηση μπορεί να έχει ως πηγή εσόδων παραπάνω από μια από τις προαναφερθείσες πηγές.

Οι τομείς δραστηριότητας και οι χρηματοδοτήσεις

Όσον αφορά τους βασικούς τομείς στόχευσης των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων, το μεγαλύτερο μέρος των startups (13%) ασχολείται με τις Βιοεπιστήμες ενώ ένα 10% περίπου με τον κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας.

Στις αμέσως επόμενες θέσεις με ποσοστά 8,3%, 7,7% και 6,6% του συνόλου των startup του Elevate, βρίσκονται οι κλάδοι της Αγροδιατροφής, της Διαφήμισης και του Marketing και της Ανάλυσης Δεδομένων. Ένα 4% ωστόσο ασχολείται και με τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και τις Βιομηχανικές Κατασκευές ενώ με το Λιανεμπόριο, την Εκπαίδευση και την Αποθήκευση/Μεταφορές ασχολείται μόλις το 2,5% με 3% των startups.

Την ίδια στιγμή βέβαια προκύπτει ότι οι κλάδοι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των startuppers δεν ελκύουν με την ίδια βαρύτητα τους επενδυτές. Για την ακρίβεια ενώ οι startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Βιοεπιστημών - που είναι και οι περισσότερες - συγκεντρώνουν το 33% των χρηματοδοτήσεων το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαίων σηκώνουν οι startups που ασχολούνται με την Ανάλυση Δεδομένων ( το 11,7% του συνόλου). Αντίστοιχα, ακολουθούν με ποσοστό 10,5% και 8,7% του συνόλου των χρηματοδοτικών κεφαλαίων οι startups που ασχολούνται με την Εκπαίδευση και τους Διαθεματικούς Τομείς, παρότι λιγότερες αριθμητικά. Τέλος, μόλις το 5% των κεφαλαίων κατευθύνεται στις πολυάριθμες startups που ασχολούνται με τον πολλά υποσχόμενο για την χώρα μας, κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 78% των ελληνικών startups έχουν ως πηγή χρηματοδότησης την άντληση κεφαλαίων από Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ενώ ένα 10% κι ένα 8,2% αντλεί κεφάλαια μέσω Επιδοτήσεων και μέσω Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία χαρτογραφούν το νεοφυές οικοσύστημα της χώρας υποδεικνύοντας τα δυνατά αλλά και τα αδύναμά του σημεία, αυτά δηλαδή που επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεις ώστε η επώαση των ελληνικών startup να ενισχυθεί περαιτέρω. Κάτι στο οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και η αναβάθμιση του Elevate Greece με το μετασχηματισμό του σε Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος της εταιρείας, όπως έχει άλλωστε διευκρινιστεί, θα είναι η προαγωγή του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο «Elevate Greece» για πληγείσες start-up

ΕΣΠΑ: 2ος κύκλος χρηματοδότησης 34 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece

Δήμας: Η hp Tech Ventures εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Elevate Greece

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ουκρανία: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά αγκυροβόλησε στη Συρία

23:41

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 την Παρασκευή 19/8

23:37

ΠΟΥ: Συστήνεται η χρήση του εμβολίου της Valneva κατά της COVID-19

23:22

Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

23:10

Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ

22:55

Πέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα στην Αυστρία

22:39

Ρωσία: Στις φλόγες παραδόθηκε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

22:21

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. - Η σύνθεση του

22:11

Ζελένσκι: Αρνείται ειρηνευτικές συζητήσεις μέχρι να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανια

22:03

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό

21:51

Γερμανία: 7 στους 10 πολίτες έχουν μειώσει τη χρήση ενέργειας - 2 στα 3 νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες

21:34

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο του ΜΟΔ οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού

21:31

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη - «Φαβορί» η συντηρητική συμμαχία

21:22

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

21:13

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός θα κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μετά το βίντεο από ένα πάρτυ

21:01

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλό 3 εβδομάδων

20:59

Βενετία: Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε τουρίστες που σέρφαραν με μηχανοκίνητες σανίδες στο Μεγάλο Κανάλι

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

20:39

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

20:26

ΗΠΑ: Πολίτες σημαδεύουν με λέιζερ πιλότους αεροπλάνων - Πάνω από 9.000 περιστατικά το 2021

20:16

Πυροσβεστική: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DW: Η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

20:01

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

19:47

ΗΠΑ: Προς συμφωνία με την Bavarian Nordic για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19:29

Γερμανία: Η Shell μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίου λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

19:15

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά - Συνολικά 80 παραβιάσεις

19:08

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:02

Μιχαηλίδου: Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους νησιώτες μας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας

18:52

ΟΛΘ: Επεκτείνει τις συνδυασμένες μεταφορές στη Νις της Σερβίας

18:51

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed