Bosch: Θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα - Έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bosch: Θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα - Έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια
kapras bosch
Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία hub στην Ελλάδα.

Διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η θυγατρική του ομίλου Bosch, Robert Bosch AE, στη χώρα μας, ενώ σταθερές επιδόσεις παρουσιάζει και το κομμάτι των οικιακών συσκευών, παρότι ο όμιλος της Bosch εγκατέλειψε πέρυσι κάθε παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα μας, κλείνοντας πέρυσι το εργοστάσιο της Pitsos. Την ίδια στιγμή βέβαια, η συνέχεια είναι γεμάτη προσκλήσεις με τα στελέχη του Ομίλου να εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πληθωριστικό σπιράλ και οι ανατιμήσεις που φέρνει, στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε όλους τους τομείς

«Η απόδοση της εταιρείας ξεπέρασε τις προσδοκίες μας το 2021 και άγγιξε ρυθμούς ανάπτυξης προ πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Bosch, έκλεισε το οικονομικό έτος του 2021 με 221 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά τις ενοποιημένες πωλήσεις στην Ελλάδα, καταγράφοντας έτσι μια ανάπτυξη ύψους 16% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Εξ αυτών τα 156 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος των οικιακών συσκευών ενώ τα 65 εκατ. ευρώ περίπου, αυτός της Robert Bosch, με καλές επιδόσεις και στους τρεις τομείς της. Για την ακρίβεια, ο τομέας της αυτοκίνησης, ο οποίος κυριαρχεί, σημείωσε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 16,8% φθάνοντας τα 41,7 εκατ. ευρώ. Το τμήμα των ηλεκτρικών εργαλείων έφτασε τα 11,4 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30,2% ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων κινήθηκε ανοδικά κατά 10,1%, στα 11,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ ήταν σχετικά με προϊόντα θέρμανσης, όπως λέβητες.

Η ανοδική πορεία μάλιστα συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την θυγατρική να έχει αυξήσει κατά 22% τον τζίρο της, διατηρώντας μέχρι και σήμερα ένα διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων

Για την συνέχεια βέβαια, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Bosch να επισημαίνει ότι εξαιτίας των παγκόσμιων εξελίξεων, αναμένεται μια δύσκολη χρονιά και στην Ελλάδα. «O κίνδυνος της ύφεσης για το 2023 είναι ορατός, ο κύκλος των ανατιμήσεων δεν φαίνεται να κλείνει, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τα αποτελέσματα» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και σήμερα η Robert Bosch έχει κοινοποιήσει στους πελάτες της νέους τιμοκαταλόγους που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο και οι οποίοι περιλαμβάνουν μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10%. Παρότι οι προαναφερθείσες ανατιμήσεις δεν έχουν επιδράσει αρνητικά στις πωλήσεις μέχρι σήμερα - «οι πελάτες φάνηκε να τις θεωρούν αναμενόμενες» όπως τόνισε ο κ. Κάπρας - θα μπορούσαν να μην σταματήσουν εδώ, γεγονός που θα καθοριστεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο. «Οι αυξήσεις που κάνουμε είναι για να περιορίσουμε την ζημιά κι όχι για να βγάλουμε κέρδος» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται σε πρώτες ύλες και μεταφορικά. «Πριν τον πόλεμο η Bosch είχε δικό της τρένο που μετέφερε εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την Κίνα στην Ευρώπη. Η σύνδεση όμως διακόπηκε μετά τον πόλεμο, επαναφέροντας το πρόβλημα των μεταφορών» όπως εξήγησε.

Παρά τους αστάθμητους παράγοντες η διοίκηση εκτιμά ότι το θετικό πρόσημα θα διατηρηθεί και το 2022. «Ο πληθωρισμός όμως, ένας κίνδυνος που είχαμε ξεχάσει για χρόνια, είναι πλέον παρών και πρέπει να τιθασευτεί για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κάπρος, επισημαίνοντας ότι η εξίσωση είναι δύσκολη, αφού μία τυχόν λάθος κίνηση στο σκέλος των επιτοκίων από πλευράς της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στο χειρότερο δυνατό σενάριο. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο και για την χώρα μας» αφού όπως ανέφερε, «όταν αρχίζει να βήχει η Γερμανία, στην Ελλάδα παθαίνουμε πνευμονία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία hub στην Ελλάδα

Το ρευστό οικονομικό περιβάλλον που αναμένεται για την συνέχεια δεν πριμοδοτεί και τις επενδύσεις, με τον κ. Κάπρα να επισημαίνει ότι η Βosch δρομολογεί για φέτος επενδύσεις ύψους 500 χιλ. ευρώ οι οποίες θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση ρεύματος, που έχει ανακοινωθεί ήδη. Στόχος του είναι καλύψει το 95% των ενεργειακών αναγκών της θυγατρικής.

Παράλληλα ωστόσο, ο όμιλος εξετάζει και την δημιουργία ενός μικρού τεχνολογικού Hub στην χώρα μας, το οποίο θα συμπληρώνει την ομάδα του εξωτερικού, θα διοικείται από τα κεντρικά και θα αναλαμβάνει να διεκπαιρεώσει μεγάλα projects του Ομίλου. «Θα μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε μια δεμένη ομάδα στην Ελλάδα, η οποία θα “κουμπώνει“ με τις ανάγκες του ομίλου διεθνώς. Έχουμε κάνει ήδη έρευνα αγοράς, ωστόσο το πρόβλημα εξεύρεσης ικανού αριθμού καταρτισμένων στελεχών, παραμένει μεγάλο» επεσήμανε ο κ. Κάπρας, τονίζοντας ότι η Bosch σχεδιάζει να προσλάβει παγκοσμίως περί τους 10.000 νέους μηχανικούς λογισμικού φέτος.

Ανοιχτό άφησε τέλος το ενδεχόμενο, το fund που έχει δημιουργήσει η Bosch για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να στοχεύσει και κάποια ελληνική startup, «αρκεί όπως είπε αυτή να έχει βασικό αντικείμενο σχετικό με τις δραστηριότητες της εταιρείας ή να διαθέτει μια τεχνολογία που θα επηρεάσει δραστικά το μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bosch Ελλάδας: Πωλήσεις 221 εκατ. ευρώ στο οικονομικό έτους του 2021 - Αύξηση 16%

Bosch: Εξαγόρασε τη start-up αυτόνομης οδήγησης Five

Η Bosch αναστέλλει τη λειτουργία εργοστασίων στην Κίνα λόγω των lockdown

gazzetta
gazzetta reader insider insider