To «ομολογιακό στοίχημα» της Forthnet

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
 To «ομολογιακό στοίχημα» της Forthnet
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλείται να δώσει η Forthnet.

H έκδοση του ομολογιακού τους δανείου, ύψους 99 εκατ. ευρώ θα δώσει την δυνατότητα στον Όμιλο να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, βελτιώνοντας σημαντικά τους χρηματοικονομικούς της δείκτες.

Κλειδί στην επιτυχή ή μη έκδοση του ομολογιακού θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι (Wind ποσοστό 33%, Vodafone 6,5%, GO 22,605 και MASSAR 22,605%), που καλούνται ν α ρίοξουν ζεστό χρήμα στην εταιρία, σε μία περίοδο όπου η οικονομική ρευστότητα είναι περιορισμένη.

Είναι ενδεικτικό τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ότι «το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο είναι υπέρ παλαιών μετόχων, όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν, έμπρακτα πλέον, το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία και όχι μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ».

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στο ΜΟΔ έχει οριστεί από 22/09 έως και 06/10 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 22/09/2016 έως και 03/10/2016.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό τα σενάρια έκδοσης – ματαίωσης του ΜΟΔ είναι:

Στην περίπτωση που αντληθούν 70 εκατ. και άνω θα ισχύσει η συμφωνηθείσα με τις τράπεζες αναχρηματοδότηση των δανείων. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα τα 70 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ θα πάνε για την αποπληρωμή δανείων και τα υπόλοιπα – περίπτωση κάλυψης 100% – θα διατεθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Αν αντληθούν λιγότερα από 70 εκατ. τα σενάρια είναι δύο: Το ΜΟΔ θα ματαιωθεί και δεν θα δοθεί δυνατότητα νέας συμφωνίας αναχρηματοδότησης των δανείων και στο δεύτερο θα επιδιωχθεί νέα συμφωνία με τις τράπεζες για τον δανεισμό, λαμβανομένου υπόψη του ποσού των κεφαλαίων που θα έχουν αντληθεί.

Είναι σαφές από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της διοίκησης ότι η λειτουργία της Forthnet δεν μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνεται στο χειρότερο σενάριο δύναται ενδεικτικά «να απολεσθούν δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης περιεχομένου, να ανακύψουν τεχνικές ή άλλες δυσλειτουργίες στις υποδομές, να συρρικνωθεί σημαντικά η πελατειακή βάση και να μειωθούν ουσιωδώς οι ταμειακές εισροές του».

Η διοίκηση της Forthnet εκτιμά ότι οι ανάγκες της εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 352,8 εκατ. και προέρχονται από τον συνυπολογισμό, των εκτιμώμενων τρεχουσών ταμειακών αναγκών ύψους 27,8 εκατ. για τους επόμενους 12 μήνες και της αποπληρωμής των συμβατικών υποχρεώσεων ύψους 325 εκατ. που απορρέουν από τα Υφιστάμενα Ομολογιακά από τα οποία 202,5 εκατ. έληξαν στις 31.12.2015, 57,5 εκατ. έληξαν στις 30.6.2016, ενώ 10 εκατ. και 55 εκατ. λήγουν στις 31.12.2016 και στις 30.6.2017, αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις πάντως της εταιρείας για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν είναι αισιόδοξες, καθώς προβλέπει νέα μείωση στο μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU).

Όπως σημειώνεται «η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και κατά συνέπεια σε συμπίεση των εσόδων των επιχειρήσεων, αναμένεται να συνεχισθεί και στο β’ εξάμηνο 2016.

Στο εν λόγω περιβάλλον και κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, η στρατηγική του Ομίλου είναι η διατήρηση της υφιστάμενης θέσης του στις αγορές των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης και η δυνατότητα να διαφοροποιηθεί μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και της δραστηριοποίησης του σε νέες αγορές.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση, καθώς το μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ως αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Χρέη: Ανοιχτή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων - Oι «κόφτες» και οι προϋποθέσεις

Ο Ντοστογιέφσκι… πάει στην Καρυστιανού - Ο Τσίπρας ιδρώνει τη φανέλα της «Μπάρτσα» - Ο «καθαρός διάδρομος» της ΝΔ

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR): Προσφορά από Indra για τα συστήματα αεροναυτιλίας - «Απογειώνεται» τέλη 2028

Φόρτωση BOLM...
reader insider