Αυξάνονται και πληθαίνουν οι αμερικανικών συμφερόντων τεχνολογικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται και πληθαίνουν οι αμερικανικών συμφερόντων τεχνολογικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Amazon Web Services, Digital Realty, Microsoft είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που επενδύουν στην ελληνική τεχνολογική σκηνή αυξάνοντας το αποτύπωμα της χώρας μας στον κλάδο.

Σε χρονιά σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναδεικνύεται και το 2021 με τον κλάδο της τεχνολογίας να πρωταγωνιστεί στους τομείς που προσελκύουν τόσο τα βλέμματα των επενδυτών όσο και τις στρατηγικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Για το επόμενο διάστημα μάλιστα θεωρείται βέβαιη η ολοκλήρωση των ανακοινωθέντων αλλά και η σύναψη νέων deals, γεγονός που θα αυξήσει την παρουσία ομίλων από τις ΗΠΑ στη χώρα μας.

Στο χορό των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ήρθε να προστεθεί χθες η Amazon Web Services, η οποία ανακοίνωσε την υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας με την κυβέρνηση για την δημιουργία περιφερειακού κόμβου Διαστήματος στην Αθήνα.

Η εταιρεία, η οποία έχει επενδύσει από τις αρχές του έτους στην ελληνική αγορά, σχεδιάζει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τεχνολογίας σχετικών με το διάστημα αλλά και να προσφέρει το Πρόγραμμα Χορηγίας Δημόσιων Δεδομένων της AWS σε Έλληνες επαγγελματίες και οργανισμούς διαστημικών δεδομένων ώστε να έχουν πρόσβαση, να συνεργάζονται και να αποθηκεύουν κατάλληλα δεδομένα σχετικά με το διάστημα σε αυτό.

Στη διαστημική αυτή στροφή της Amazon Web Services ενδέχεται να συνέβαλε και η αύξηση των κονδυλίων της χώρας μας στον προϋπολογισμό της ESA. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα για την τριετία 2017 – 2019 συμμετείχε με 38,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ESA ενώ για την τριετία 2020-2023 τα κονδύλια αυξήθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ υποχρεωτική συμμετοχή και 33 εκατ. ακόμη στα προαιρετικά προγράμματα). Κι αυτό γιατί η αύξηση των κονδυλίων συνεπάγεται και περισσότερα έργα σχετικά με το διάστημα που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, αφού σχεδόν το σύνολο των δαπανών που καταβάλουν οι χώρες-μέλη της ESA, επιστρέφεται με τη μορφή έργων που αναλαμβάνουν εταιρείες ή οργανισμοί της κάθε χώρας (geo-return).

Το προαναφερθέν μνημόνιο συνεργασίας, αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα της AWS, στο πλαίσιο της επένδυσής της στην Ελλάδα. Η εταιρεία η οποία προ εβδομάδων άνοιξε νέες θέσεις εργασίας για την Αθήνα με στόχο να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της, έκανε τη εμφάνισή της στη χώρα μας στην αρχή του τρέχοντος έτους. Τότε εγκαινίασε διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους Amazon CloudFront, προσφέροντας στους δημόσιους οργανισμούς και ιδιώτες πελάτες στη χώρα τη δυνατότητα για ταχύτερη παράδοση περιεχομένου, αλλά και αυξημένη προστασία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Την ίδια περίοδο, η AWS υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών, μέσω της εκπαίδευσης σε επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και της δημιουργίας ενός εργατικού δυναμικού εξοικειωμένου με τις εφαρμογές υπολογιστικού νέφους αλλά και την ενίσχυση της δυναμικής των επιχειρήσεων που αξιοποιούν το υπολογιστικό νέφος στη χώρα.

Βέβαια η Amazon δεν είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που επενδύει στη χώρα. Τομέας δόξης λαμπρός για τη χώρα αποδεικνύεται και αυτός των δεδομένων και της αποθήκευσής τους στο σύννεφο (cloud & data center). Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν προαναγγείλει επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνοντας τις προοπτικές της Ελλάδας να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό παίκτη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου αυτού κλάδου, κάνοντας μάλιστα μια αρκετά δυναμική αρχή.

Τρανό παράδειγμα η Digital Realty, η οποία ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε την Lamda Hellix, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου για την περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης και μόλις πρόσφατα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί στο χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών.

Οι επενδύσεις αυτές οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο θα αγγίξουν το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και το αποτύπωμα τους σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003, και το Athens-2 το 2015. Με την νέα επένδυση θα προχωρήσει στην κατασκευή του Athens-3 και του Athens-4.

Από τη λίστα των ηχηρών επενδυτών δεν θα μπορούσε να λείπει και η Microsoft τα σχέδια της οποίας για δημιουργία data center hub στη χώρα μας ήταν από τα πρώτα που έκαναν αίσθηση στο ευρύ κοινό.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο πως θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αναζήτηση της ιδανικής τοποθεσίας.

Παρότι το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό, κυβερνητικοί παράγοντες το προσδιόριζαν τότε στα 400 με 500 εκατ. ευρώ, με το συνολικό αποτύπωμα της επένδυσης να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ στην δεκαετία.

Παρά την άκρα μυστικότητα που συνοδεύει τις προετοιμασίες για το εν λόγω πρότζεκτ, πηγές ανέφεραν στο insider.gr ότι η επιλογή του μέρους έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς του αμερικανικού κολοσσού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών άλλωστε είναι επιβεβλημένη, αφού στόχος της εταιρείας είναι τα εγκαίνια να γίνουν σε δύο χρόνια από φέτος, όπου η Microsοft θα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, όπως είχαν αναφέρει στελέχη της εταιρείας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου.

Στην απόφαση των αμερικανικών κολοσσών φαίνεται να συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες, με πρώτο και κύριο τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα έργα του Δημοσίου που δρομολογούνται με την αρωγή του ταμείου Ανάκαμψης και των περιφερειακών προγραμμάτων. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με νέες παίκτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να προστίθενται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα η Amazon Web Services

Στα σκαριά Περιφερειακός Κόμβος Διαστήματος από την Amazon στην Αθήνα - Υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση

Amazon: Πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για προσωπικά δεδομένα

gazzetta
gazzetta reader insider insider