Στροφή στο... διάστημα για πιο γρήγορο Internet

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή στο... διάστημα για πιο γρήγορο Internet
Οι προσπάθειες εντός ελληνικών συνόρων και ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό

Επενδύσεις με στόχο την αξιοποίηση των δορυφορικών υπηρεσιών για παροχή Internet πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. Η προσπάθεια ωστόσο δεν αφορά αποκλειστικά την χώρα μας αλλά την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, με την Ένωση να προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο «παιχνίδι» των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, στο οποίο δείχνουν να προηγούνται ΗΠΑ και την Κίνα

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα εγχώριων πρωτοβουλιών αποτελεί η Hellas Sat, η εταιρεία που διαθέτει 2 δορυφόρους στην κατοχυρωμένη από Ελλάδα και Κύπρο γεωστατική τροχιά των 39 μοιρών Ανατολικά και η οποία ανακοίνωσε πως δρομολογεί την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου το 2025.

Ο Hellas Sat 5, όπως θα ονομάζεται, θα αξιοποιεί νέες τεχνολογίες, για παράδειγμα τη σύνδεση μέσω laser beams, για να προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης μέσω δορυφορικού Internet που θα ξεπερνούν τα 500 Mbps, από τα 100 Mbps που προσφέρουν οι προκάτοχοι του, Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4, σήμερα.

Παράλληλα χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία του θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες Internet και σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που εδώ και καιρό αποτελεί ζητούμενο στην συνθέτη μορφολογία της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι για την κάλυψη αυτού του ψηφιακού χάσματος στην ελληνική επικράτεια τρέχει αυτή την περίοδο και ο διαγωνισμός Ultra Fast Broadband, ένα από τα μεγαλύτερα έργα σύμπραξης Δημόσιου κι Ιδιωτικού τομέα, ύψους 700 εκατ ευρώ.

Πέρα από τα μελλοντικά σχέδιά, η εταιρεία κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στον χώρο των υπηρεσιών που σχετίζονται με την παροχή εναλλακτικών -μέσω δορυφόρου- συνδέσεων backhauling για τα εταιρικά και κρίσιμης σημασίας δίκτυα αλλά και για υποδομές που σχετίζονται με τα δίκτυα 5G.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την Κsat, θυγατρική του κορεατικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Korea Telecom (KT), λανσάρει αυτό το διάστημα τον πρώτο παγκοσμίως υβριδικό router, ο οποίος αξιοποιεί ταυτόχρονα μία 5G αλλά και μία δορυφορική σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το δίκτυο 5G να λειτουργεί άμεσα η δορυφορική σύνδεση χωρίς μάλιστα ο χρήστης να μην αντιλαμβάνεται κάποια διαφορά. Το υβριδικό αυτό router μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρίσιμης σημασίας εφαρμογές και δίκτυα όπως είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε εταιρικές εγκαταστάσεις αλλά και από φορείς όπως είναι η πολιτική προστασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμη και σε εφαρμογές παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.

Η δεύτερη αντίστοιχη λύση επιτρέπει σε ένα πάροχο κινητής τηλεφωνίας να μπορεί να χρησιμοποιεί δορυφορική σύνδεση προκειμένου να συνδέει τους 5G σταθμούς βάσης του με το κεντρικό δίκτυο του. Η εν λόγω λύση η οποία βασίζεται σε εξοπλισμό της ThalesAlenia Space επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη υποδομών 5G σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά όπου το κόστος για μία σύνδεση οπτικών ινών ή μικροκυματικής ζεύξης είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Δορυφορικό Internet δια χειρός Elon Musk

Πέρα από την Hellas Sat ολοένα και πιο κοντά φαίνεται να έρχεται και η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού Internet του Elon Musk, Starlink. Ο στόχος σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις επί ελληνικού εδάφους.

Η Starlink έχει ανοίξει τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και καιρό και όταν λυθούν και τα τελευταία ρυθμιστικά προσκόμματα αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται τα πρώτα κουτάκια με τον εξοπλισμό σύνδεσης, η τιμή του οποίου ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Ωστόσο η έναρξη λειτουργίας της Starlink απαιτεί αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου των δορυφορικών υπηρεσιών το οποίο έχει να ανανεωθεί πάνω από μια δεκαετία, ώστε να συμπεριληφθούν και τα «δορυφορικά πιάτα» που απαιτούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους της Starlink. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα δορυφορικά πιάτα, παρότι μοιάζουν σε γενικές γραμμές με αυτά της τηλεόρασης, πέρα από δεκτές σήματος είναι και πομποί.

Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες \δεν προσφέρουν μια καινοτόμα υπηρεσία - δορυφορικό internet υπάρχει και σήμερα. Τπόσχονται όμως σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency), χάρη στις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι βάσει της πιλοτικής λειτουργίας που έχει ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο σε 10.000 χρήστες των ΗΠΑ οι ταχύτητες που καταγράφονται ξεπερνούν τα 100 Mbps στο download και τα 20 Mbps στο upload, ενώ ο χρόνος απόκρισης(latency) δεν ξεπερνά τα 31 milisecond.

Ανταγωνισμός από ΗΠΑ και Κίνα

Η προσπάθεια βέβαια δεν είναι αμιγώς ελληνική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να μπει πιο δυνατά στο «παιχνίδι» των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς για να μην μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα

Στην πρώτη περίπτωση αξίζει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχη κίνηση με αυτή του Elon Musk ετοιμάζει σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο και η ετοιμάζει η Amazon με το Project Kuiper.

Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και από την Κίνα, η οποία πέρσι έθεσε την ανάπτυξη του δορυφορικού Ιnternet στη λίστα με τα έργα υποδομών που σκοπεύει να επιταχύνει μέσω κυβερνητικής υποστήριξης. Η ασιατική χώρα σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 13.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και πρόσφατα δημιούργησε έναν κρατικό οργανισμό που θα συντονίζει την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακών παρόχων να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος τηλεπικοινωνιών με βάση το διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έλον Μασκ για Starlink: Στόχος μας είναι να μην κηρύξουμε πτώχευση

Hellas Sat: Επέκταση σε data center, νέες υπηρεσίες και... τον νέο δορυφόρο Hellas Sat 5 σχεδιάζει η εταιρεία

Internet για όλους με εγγυημένη ταχύτητα 4 Mbps προτείνει η EETT

gazzetta
gazzetta reader insider insider