Σχέδια για υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών Ελλάδας - Κύπρου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδια για υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών Ελλάδας - Κύπρου
ypothalassio kalodio optiki ina fiber cable
Διαβούλευση για καλώδιο οπτικών ινών Ελλάδας – Κύπρου δημοσιοποίησαν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών.

Το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την υποθαλάσσια διασύνδεση, μέσω καλωδίου οπτικών ινών της Ελλάδας με την Κύπρο, διερευνούν αυτή την περίοδο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας και το υπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου με σχετική διαβούλευση που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους.

Παρότι όπως διευκρινίζεται οι λεπτομέρειες του δεν έχουν αποφασιστεί οι στόχοι είναι αρχικά να δημιουργηθεί μια εναλλακτική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών η οποία θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των υπαρχόντων συστημάτων, επιτρέποντας και τη διακυβερνητική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της εκπαίδευσης. Επιπλέον μέσω του καλωδίου οπτικών ινών να παρέχεται μια ικανοποιητική και σε ανταγωνιστική τιμή ικανότητα διασύνδεσης η οποία θα καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες αλλά και ευκολότερη πρόσβαση και στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή και Αφρική) στους κύριους κόμβους Διαδικτύου της Κεντρικής Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης τα δύο υπουργεία καλούν τους ενδιαφερόμενους έως και τις 8 Ιουνίου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο υποστήριξης του ιδιωτικού φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Ειδικότερα οι πληροφορίες που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν, αφορούν τη χωρητικότητα και τη διάρκεια ζωής των καλωδίων που ήδη υπάρχουν, τα υφιστάμενα σχετικά επενδυτικά σχέδια, την εμπορική αλλά και οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου καθώς και τα εμπόδια που υφίστανται για την αδειοδότηση, την κατασκευή και την λειτουργία του. Τέλος αναζητούνται πληροφορίες και για το ίδιο το έργο, την διαμόρφωσή του, την τοπολογία, τα σημεία προσγειάλωσης και τις πιθανές καλωδιακές διαδρομές.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα υπάρχουν δύο τέτοια καλώδια που ενώνουν απευθείας τις δύο χώρες το SEA-ME-WE-3 και το MedNautilus.

Το SEA-ME-WE-3 μεταφέρει δύο ζεύγη ινών (FP) και περνά - μεταξύ άλλων -, από την Γεροσκήπου (Κύπρος) και από τα Χανιά. Το καλώδιο λειτουργεί από μια κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από το 1999.

Αντίστοιχα το MedNautilus μεταφέρει έξι ζεύγη fiper (FP) και περνά - μεταξύ άλλων -, από τον καλωδιακό σταθμό του Πεντάσχοινου στην Κύπρο κι από την Αθήνα και τα Χανιά. Λειτουργεί από τη Sparkle από το 2001 ενώ το 2015, η ΑΤΗΚ προχώρησε σε συμφωνία μίσθωσης ενός ζεύγους ινών.

Στόχος της χώρας μας είναι να μπει στο χάρτη των υποδομών τέτοιου τύπου, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποτελεί και το στρατηγικό της πλεονέκτημα για την προσγειάλωση και λειτουργία νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που θα ικανοποιούν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Κίνα, την Ασία, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider