Νέα εξαγορά στο εξωτερικό δρομολογεί η Profile

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εξαγορά στο εξωτερικό δρομολογεί η Profile
Εχέγγυο για την ανάπτυξή της, φαίνεται να αποτελεί για την Profile Software, η επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός των ελληνικών συνόρων.

Εχέγγυο για την ανάπτυξή της, φαίνεται να αποτελεί για την Profile Software, η επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός των ελληνικών συνόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για μια ακόμα εξαγορά εταιρείας του εξωτερικού, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησης της Profile σε συνέντευξη Τύπου η εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού με έμφαση στις εφαρμογές και λύσεις που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναμένεται να παρουσιάσει κύκλο εργασιών 22 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 47% εν συγκρίσει με το 2020 (15 εκατ. ευρώ). Βασικός λόγος για αυτό το υψηλό ποσοστό ανάπτυξης παρά την πτώση του 5% που έφερε η πανδημία, είναι η πρόσφατη εξαγορά της σουηδικής Euronext Centevo, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων.

Η εν λόγω εξαγορά σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Αγγελίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Profile Software, θα συνεισφέρει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της εταιρείας για τη φετινή χρονιά. Κι αυτό γιατί μέσω της Centevo, η Profile που δραστηριοποιείται πλέον σε 45 χώρες, απέκτησε ισχυρή παρουσία σε Σουηδία και Νορβηγία.

Πρόσθετα έσοδα, της τάξης των 1,4 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προέλθουν κι από την δεύτερη εξαγορά που συζητά η εταιρεία η οποία αφορά και πάλι εταιρεία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών για τον τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο ακόμα καλύτερα αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Η εκτίμηση της διοίκησης της Profile είναι πως το 2022 τα έσοδα θα φθάσουν στα 30 εκατ. ευρώ (+36%) ενώ το 2023 θα ανέλθουν στα 35 εκατ. ευρώ (+17%). Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται από 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 να ανέλθουν στα 5,5 εκατ. ευρώ το 2021, στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 9,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Πέρα από τις εξαγορές βέβαια η εταιρεία εκφράζει ενδιαφέρον και για τα έργα του δημοσίου τομέα, στόχος όμως είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου, κ. Χαράλαμπο Στασινόπουλο, να διεκδικήσει αυτά που απαιτούν προστιθέμενη αξία. Σε κάθε περίπτωση όπως διευκρίνισε ο κ. Στασινόπουλος, τα έργα του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στις δράσεις της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας παρά προς το τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τα στελέχη της, μέσα στην τριανταετή της πορεία η Profile έχει επιτύχει τον αρχικό της στόχο, να εξελιχθεί σε μία πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής με έδρα στην Ελλάδα. Πλέον το το 45% των εσόδων της προέρχεται από την Ευρώπη, το 17% από την Μέση Ανατολή και την Ασία, το 4% από την Αμερική και μόνο το 34% από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της μάλιστα το ποσοστό της Ευρώπης θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια και εκείνο της Ελλάδας θα μειωθεί ελαφρά φτάνοντας στο 30%.

Όσον αφορά τα πλάνα για τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνεται η περαιτέρω έμφαση στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών και λύσεων με το κέντρο έρευνας που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη (Profile Technologies). Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί μία επένδυση 5 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του έχοντας στελεχωθεί ήδη με 8 άτομα και στόχο να φθάσει άμεσα τους 30 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider