Ξεκινά η δημόσια πρόταση για τη Forthnet

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η δημόσια πρόταση για τη Forthnet

Ξεκινά κι επισήμως η διαδικασία εξόδου της Forthnet από το χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά και την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της δημόσιας προσφοράς. Η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Newco United Group Hellas, ξεκινά την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 8:00 το πρωί και θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες, έως δηλαδή και την 1 Μαρτίου 2021.

Το αντίτιμο που προσφέρεται ορίζεται στα 0,3 ευρώ ανά μετοχή, αφού όπως εξηγεί η εταιρεία η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Μετοχής σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών (MXTM) κατά τους τελευταίους έξι μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης ανέρχεται σε €0,29941. Επιπλέον, η ανώτατη τιμή στην οποία η NEWCO UNITED GROUP HELLAS απέκτησε μετοχές κατά τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης ισούται με την τιμή των €0,18, ενώ κανένα από τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον United δεν απέκτησε Μετοχές κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

Σημειώνεται επίσης ότι η United Hellas όρισε την εταιρεία με την επωνυμία «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.», ως ανεξάρτητο αποτιμητή για τη διενέργεια αποτίμησης και σύνταξης σχετικής έκθεσης αποτίμησης για τις κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο της Δημόσιας Πρότασης. Δεδομένου ότι οι πραγματοποιηθείσες συναλλαγές επί των Μετοχών στο Χ.Α. δεν υπερέβησαν το 10% του συνόλου των Μετοχών, και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 0,461% του συνόλου αυτών η τιμή που προέκυψε από την παραπάνω αποτίμηση ανέρχεται σε €0,157 ανά Μετοχή και η σχετική Έκθεση Αποτίμησης δημοσιεύτηκε σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.1 του Νόμου.

Επομένως το προσφερόμενο αντάλλαγμα πληροί τα κριτήρια του «δίκαιου και εύλογου» ανταλλάγματος κατ’ άρθρο 9, παρ. 4 και 6 του Νόμου, καθώς υπερβαίνει το μέγιστο των περιπτώσεων 1-3 ανωτέρω.

Ειδικότερα, το προσφερόμενο αντάλλαγμα υπερβαίνει κατά 0,197% την ΜΧΤΜ κατά τους τελευταίους έξι (6) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης, υπερβαίνει κατά 66,67% την ανώτατη τιμή στην οποία η United Hellas απέκτησε Μετοχές κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης, ενώ υπερβαίνει κατά 91,08% την τιμή που προέκυψε από την αποτίμηση.

Μετά και το πέρας της διαδικασίας κι εφόσον η United Hellas συγκεντρώσει τουλάχιστον το 95% του μετοχικού κεφαλαίου, θα υποβάλει προς την Ε.Κ. αίτημα διαγραφής της Εταιρείας από το Χ.Α.

Να θυμίσουμε ότι η United κατείχε κατά την «Ημερομηνία Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης, (12.11.2020) συνολικά 146.986.861 μετοχές, ήτοι ποσοστό 56,8908% του συνολικού μετοχικού
κεφαλαίου
και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Από την Ημερομηνία Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης μέχρι την Ημερομηνία του Πληροφοριακού Δελτίου, απέκτησε εξωχρηματιστηριακά 58.473.079 μετοχές την 13.11.2020 και στις 16.11.2020 απέκτησε επιπλέον 85.181.719 νεοεκθοδείσες μετοχές από μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών, οι οποίες πιστώθηκαν στις 23.12.2020, και η διαπραγμάτευση τους στο Χ.Α. ξεκίνησε την 23.12.2020. Συνεπώς κατά την Ημερομηνία του Πληροφοριακού Δελτίου, η United κατείχε 290.641.659 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της Forthnet, που αντιστοιχούν στο 84,60% του σήμερα συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.

Παράλληλα με την έξοδο από το Χρηματιστηριακό ταμπλό η εταιρεία προχωρά και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Forthnet, μετά και την πρόσθετη ένεση ρευστότητας που χορήγησε σε αυτή. Όπως ανακοινώθηκε προ εβδομάδων η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση της συνολικής ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) του ομολογιακού δανείου που θα χορηγήσει στη Forthnet κατά 16 εκατ. ευρώ και το ομολογιακό δάνειο ανέρχεται πλέον στα 43 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο, προχωρoύν και οι οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν και αποχωρήσεις στελεχών αφού διάφορες θέσεις παύουν να υπάρχουν και οι αρμοδιότητές τους θα επιμεριστούν σε χαμηλότερα ιεραρχικά στελέχη, τα οποία θα αντιστοιχηθούν σε διευθυντές της United Group.

Ενισχύει τα μερίδιά της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η United

Πέρα από τις εγχώριες εξελίξεις, έντονες κινήσεις πραγματοποιεί η μητρική της Forthnet και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο να ενισχύσει τα μερίδιά της καλύπτοντας όλο το φάσμα της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Για την ακρίβεια προ εβδομάδων η United Group προχώρησε σε δύο νέες εξαγορές, αυτή της Nova Broadcasting Group της μεγαλύτερης πολύ-πλατφορμικής εταιρείας Μέσων Ενημέρωσης στη γειτονική Βουλγαρία κι αυτή του ομίλου Vestnik Telegraf EOOD, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εφημερίδων της χώρας.

Μετά και τις δύο αυτές εξαγορές, στην μητρική της Forthnet περνούν τέσσερις ραδιοφωνικοί σταθμοί και 10 τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ των οποίων και το εθνικό βουλγαρικό δίκτυο NovaTV, καθώς και η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα στη χώρα, ονόματι NetInfo. Επιπλέον, γίνεται κάτοχος και έξι τίτλων εφημερίδων.

Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της United Group, Victoriya Boklag, η αγορά της Βουλγαρίας – η είσοδος της United στην οποία πραγματοποιήθηκε το 2019 – είναι άκρως ελκυστική και τα βήματα που πραγματοποίησε σε αυτή της δίνουν την δυνατότητα να προσθέσει στο παζλ της ενημέρωσης το κομμάτι που της έλλειπε, δημιουργώντας μια επιχείρηση 360 μοιρών.

Όσο για το τι περιλαμβάνουν τα σχέδια της United για τη Βουλγαρία, όπως ανακοινώθηκε στην πρώτη περίπτωση, αυτή των καναλιών, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας έτσι ώστε να στραφεί στην παραγωγή πρόσθετου τοπικού περιεχομένου ενώ στην δεύτερη, θα δρομολογήσει την ψηφιακή μετάβαση όλων των εκδόσεων της Telegraf, ενισχύοντας το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο στον χώρο της ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider