Ο κοροναϊός χτυπά την «καρδιά» της τεχνολογίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κοροναϊός χτυπά την «καρδιά» της τεχνολογίας
Εταιρείες κατεβάζουν προσωρινά ρολά και οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις των εσόδων τους την ώρα που η κυκλοφορία νέων προϊόντων απειλείται με καθυστερήσεις.

Την τελευταία φορά που μία επιδημία έπληξε την Κίνα το 2003, η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη από την περιπέτεια, ενώ η κινεζική ανέκαμψε μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Δεκαεφτά χρόνια μετά ωστόσο ο νέος κοροναϊός απειλεί συθέμελα όχι απλώς την κινεζική οικονομία αλλά κι έναν κόσμο που έχει στηριχτεί στην εντυπωσιακά ενισχυμένη οικονομική παρουσία της κινεζικής ενδοχώρας.

Οι επιχειρήσεις σήμερα προειδοποιούν για βαριά συμπτώματα δεδομένου ότι η κινεζική παραγωγή τροφοδοτεί την ανάπτυξη σε Ασία, Ευρώπη, Αμερική και Αφρική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα σήμερα καλύπτει σχεδόν το 1/3 της ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ, όταν η συμβολή της το 2000 ήταν μόλις 3%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα, σύμφωνα με την McKinsey Global Institute, η οικονομική έκθεση του υπόλοιπου πλανήτη στην Κίνα τριπλασιάστηκε.

Ο φόβος για παγκόσμια επιδημία κλείνει κάθε μέρα όλο και περισσότερα σύνορα ενώ διακόπτει εναέριες αλλά και θαλάσσιες μεταφορές. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν θα υπάρξουν και αυτές που θα φτωχοποιηθούν σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη σύσκεψη των G20 στη Ριάντ. Όπως επεσήμανε η γενική διευθύντρια του Ταμείου κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με μια συντονισμένη αντιμετώπιση ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη στην Κίνα μόνο κατά 0,4% και κατά 0,1% την παγκόσμια ανάπτυξη. Αν όμως η επιδημία συνεχιστεί και εξαπλωθεί πολύ πέρα από την κινεζική ενδοχώρα, τότε οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πολλαπλάσιες.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη αρκετές μεταποιητικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εξαρτήματα και πρώτες ύλες που προερχόμενα από την Κίνα. Μεγαλύτερο όμως υπολογίζεται το πλήγμα στον τεχνολογικό κλάδο, η καρδιά του οποίου χτυπά στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον γνωστό στον κόσμο της τεχνολογίας επενδυτή Paul Meeks, καθώς εξαπλώνεται ο Covid19 αυξάνει και ο κίνδυνος μιας ρευστοποίησης θέσεων (pullback) της τάξης του 20%. Το αυτό προοικονομούν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες οι οποίοι έκλεισαν την προηγούμενη Παρασκευή αισθητά χαμηλότερα.

Καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας αυξάνουν πολλές εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τριμήνου ενώ ακόμα και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν, αφού αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.

Να θυμίσουμε ότι η προσωρινή παύση λειτουργίας κινεζικών εργοστασίων και καταστημάτων προβλεπόταν να διαρκέσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Η εξάπλωση της επιδημίας όμως παρέτεινε την υποχρεωτική αργία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι την 1η Μαρτίου. Το μέτρο εφαρμόστηκε σε πάνω από 20 κινεζικές επαρχίες στις οποίες έχουν την έδρα τους εταιρείας όπως Foxconn- βασικός προμηθευτής της Apple κι όχι μόνο- Tencent και άλλες. Οι επαρχίες αυτές το 2019 αντιπροσώπευαν πάνω από το 80% του εθνικού ΑΕΠ και το 90% των εξαγωγών, σύμφωνα με το CNBC.

Οι εταιρείες που «κατέβασαν ρολά»

Προσωρινά ρολά κατέβασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Apple, Samsung, Microsoft, Tesla και Google προχώρησαν στη προσωρινή διακοπή των εργασιών τους στην Κίνα, κλείνοντας για μερικές ημέρες τα εργοστάσια ή τα καταστήματά λιανικής τους -η Google έκλεισε και τα γραφεία της σε Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Στην περίπτωση της Apple μάλιστα, οι δραστηριότητες της δεν επανήλθαν στους κανονικούς τους ρυθμούς ούτε την 10η Φεβρουαρίου. Παρότι τα κεντρικά γραφεία και τα εργοστάσια άνοιξαν, τα καταστήματα λιανικής της ξεκίνησαν να λειτουργούν σταδιακά και με περιορισμένο ωράριο την 17η Φεβρουαρίου για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο κολοσσός του Κουπερτίνο σε ενημέρωση των επενδυτών. Σε αυτή την ενημέρωση μάλιστα η εταιρεία προχώρησε σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών των εσόδων της.

Ακόμα και η Amazon, τα γραφεία της οποίας σε Σενζέν και Κουανγκτσόου δεν έκλεισαν, αντιμετώπισε επιχειρησιακές δυσκολίες αφού πολλοί εργαζόμενοί της υποχρεώθηκαν σε εξ αποστάσεως εργασία για διάστημα 14 ημερών.

Καθυστερήσεις στην παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων

Δεδομένου ότι πολλά προϊόντα κατασκευάζονται στην Κίνα (ή χρησιμοποιούν εξαρτήματα που κατασκευάζονται εκεί), οι ειδικοί προειδοποιούν για ελλείψεις σε διάφορα smartphones, VR ακουστικά, αυτοκίνητα και άλλα αξεσουάρ τεχνολογίας.

Το κλείσιμο για μερικές ημέρες περαιτέρω των Foxconn και Pegatron στην Κίνα, για παράδειγμα, αναμένεται να καθυστερήσει την παραγωγή των iPhones και AirPods. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στην Τσεντσόου, γνωστό κι ως «πολιτεία του iPhone», είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής iPhones.

Φρένο στις παραγγελίες για να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην παραγωγή έχει βάλει και η Facebook για τα πιο πρόσφατα ακουστικά Oculus Quest. Τα νέα ακουστικά θα ήταν διαθέσιμα στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο η νέα ημερομηνία κυκλοφορίας της έκδοσης των 64 GB έχει μετατεθεί για τις 10 Μαρτίου.

Καθυστερήσεις εξαιτίας του κοροναϊού στην κυκλοφορία του ROG Phone II έχει εξαγγείλει και η Asus ενώ σε μια εβδομάδα υπολογίζει να περιορίσει την καθυστέρηση στην παράδοση του Model 3 η Tesla.

Αργότερα από το αναμενόμενο θα κυκλοφορήσουν και κάποια νέα προϊόντα των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών όπως Oppo, Xiaomi, Lenovo και Huawei, σύμφωνα με την South China Morning Post. «Οι εταιρείες που βασίζονται σε εξαρτήματα από την επαρχία Χουμπέι, όπως η Lenovo, επηρεάζονται αρκετά» σημειώνει η αναλύτρια Nicole Peng της Canalys. «Λιγότερο σοβαρή είναι ωστόσο η κατάσταση για εταιρείες όπως η Huawei, των οποίων οι μονάδες παραγωγής βρίσκονται στο Κουανγκτούνγκ.

Αξιοσημείωτες καθυστερήσεις αναμένονται και σε άλλα τεχνολογικά προϊόντα όπως η κονσόλα της Nintendo Switch, τα παιχνίδια και τα αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης Animal Crossing και άλλα.

Ο κορονοϊός χτυπά την «ευρωπαϊκή καρδιά» της ψηφιακής τεχνολογίας

Μεγάλο το πλήγμα για τις τεχνολογικές εταιρείες καθώς και για την πρωτεύουσα της Καταλονίας ήταν κι η ακύρωση, για πρώτη φορά μέσα σε 33 χρόνια, της μεγαλύτερης έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών παγκοσμίως, Mibile World Congress, η οποία διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο τέλος Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη.

Η ακύρωση της διοργάνωσης ήρθε ως επιστέγασμα της απόφασης αρκετών τεχνολογικών κολοσσών να αποσυρθούν από την έκθεση λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή της. Σίγουρα όμως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αφού η ακύρωση του MWC 2020 αναμένεται να επιφέρει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την πόλη της Βαρκελώνης όσο και για τις τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες είχαν προγραμματίσει την συμμετοχή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις της Fira Barcelona όπου και πραγματοποιείται το MWC υποδέχονται ετησίως περισσότερες από 2.400 εταιρείες του κλάδου, πάνω από 110.000 επισκέπτες από 200 χώρες – 109.000 από 198 χώρες ήταν το 2019- και περισσότερους από 3.500 δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις ανακοινώσεις των τεχνολογικών κολοσσών. Η έκθεση δημιουργεί σχεδόν 14.000 θέσεις εργασίας και τα έσοδα ξεπερνούν τα 480 εκατομμύρια ευρώ.

Η ακύρωση του MWC βέβαια δεν ήταν η μόνη. Εξαιτίας του κοροναϊού και διαφόρων ταξιδιωτικών οδηγιών που εκδίδονται ανά χώρα, οι τεχνολογικές εταιρείες αποχωρούν κι από άλλες έκθεσεις. PlayStation, Oculus, and Facebook Gaming ακύρωσαν την συμμετοχή τους στο Game Developers Conference, ενώ η Sony ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην Pax East.

Ποιες χώρες έχει χτυπήσει

Να σημειωθεί ότι συνολικά ο νέος κοροναϊός ο οποίος αποδεικνύεται ύπουλος στη μετάδοσή του, αλλά και άκρως επικίνδυνος για το παγκόσμιο ΑΕΠ και τις αγορές, έχει χτυπήσει ήδη 32 χώρες

Πέρα από την Κίνα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Φιλιππίνες, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Αυστραλία.

Στην περίπτωση της Ευρώπης έχει φτάσει σε Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Βέλγιο, Φιλανδία, Σουηδία, ενώ έχει ταξιδέψει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με κρούσματα σε ΗΠΑ και Καναδά.

Ωστόσο τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σε τρεις χώρες εκτός Κίνας (2.592 θάνατοι) στις οποίες έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και νεκρούς: την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν όπου έχουν καταγραφεί μέχρι την στιγμή που γράφεται το άρθρο 6,7 και 8 θάνατοι αντίστοιχα.

Θάνατοι έχουν καταγραφεί ωστόσο και στην Ιαπωνία (3), στο Χονγκ Κονγκ (2), στην Ταιβάν (1), στη Γαλλία (1) και στις Φιλιπίνες (1).

Φωτογραφία/Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider