Με μισθό κάτω των 500 ευρώ το 57% των νέων εργαζομένων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μισθό κάτω των 500 ευρώ το 57% των νέων εργαζομένων

Με μερική απασχόληση και μισθούς κάτω των 500 ευρώ εργάζεται το 57% των νέων υπαλλήλων σε επιχειρήσεις της Αττικής, ενώ ένας στους τρεις απασχολείται σε αντικείμενο διαφορετικό από αυτό που έχει σπουδάσει.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Μarc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, στην κατηγορία των μισθωτών με μισθό κάτω των 500 ευρώ βρίσκεται το 11,2% των ανδρών και το 27,8% των γυναικών. Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1% γεγονός που καταδεικνύει την σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.

Αν δε υπολογισθεί και η αναλογική κατανομή όσων δεν απαντούν στην ερώτηση σχετικά με το ύψος του μισθού τους, το ποσοστό όσων λαμβάνουν μισθό κάτω των 500 ευρώ εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) αναφέρει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό της ετεροαπασχόλησης καταγράφεται εντονότερο στις γυναίκες (38%), στους νέους κάτω των 35 ετών (41%) και σε όσους βρήκαν εργασία τους τελευταίους 12 μήνες (42%). Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το μέγεθος της ετεροαπασχόλησης εμφανίζει αυξητική τάση.

Η αγορά εργασίας επιδεινώθηκε κι άλλο τον τελευταίο χρόνο, με τους νεότερους ηλικιακά εργαζόμενους να ασφαλίζονται για λιγότερες ώρες από εκείνες που δουλεύουν ή και καθόλου.

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζομένων. Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένος αλλά για λιγότερες ώρες, ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το ¼ όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.

Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Παράλληλα το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν πληρώνονται επιπλέον.

Μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνουν πως λαμβάνουν τον μισθό πάντα στην ώρα του χωρίς καθυστέρηση, ενώ το 42,5% των εργαζομένων αναφέρει προβλήματα στην καταβολή του μισθού τους. Ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Οι 6 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια. Επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.

Μέσω του ΟΑΕΔ αναζητά εργασία ο ένας στους πέντε άνεργους (20,9%), με τους μισούς από αυτούς να δηλώνουν τον ΟΑΕΔ ως τον κύριο τρόπο αναζήτησης εργασίας. Οι 6 στους 10 άνεργους (62,1%) αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία, ενώ μόλις ο ένας στους τέσσερις αναζητούν συγκεκριμένη εργασία στο αντικείμενό τους.

Όσο αυξάνεται ο χρόνος ανεργίας αλλά και η ηλικιακή κατηγορία των ανέργων τόσο αυξάνεται και το ποσοστό όσων αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία με μειωμένες απαιτήσεις. Το ποσοστό της περιστασιακής απασχόλησης των ανέργων καταγράφεται σχετικά υψηλότερο στην μικρότερη(18-34) αλλά και μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 ετών.

Τέλος μόνο το 31% - ένας στους τρεις- δήλωσαν ότι τους ενδιαφέρει να ενημερωθούν για τη συνδικαλιστική δράση, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε θετικό ο πρόεδρος του ΕΚΑ με δεδομένη την απαξίωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider