Η αγορά εργασίας εξελίσσεται ραγδαία, με την τεχνολογία, τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και τις νέες απαιτήσεις της βιομηχανίας να διαμορφώνουν ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην τελευταία του έκθεση (2025) για το μέλλον της εργασίας, προέβλεψε σημαντικές μεταβολές στα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν από φέτος και μέχρι το 2030, καθώς και στις δεξιότητες που αυτά απαιτούν για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 170 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή 92 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να «εκτοπιστούν» από τις θέσεις τους λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης των νέων τεχνολογιών.
Όπως αναφέρει το Career guide του Kariera.gr, οι τάσεις στην αγορά εργασίας για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:
Άνοδος της ΑΙ και του Machine Learning
Είναι γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (Machine Learning) συνεχίζουν να μεταμορφώνουν κάθε πτυχή του επαγγελματικού κόσμου. Η αυτοματοποίηση προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργώντας ανάγκη για ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης και αναλυτές δεδομένων.
Οι επιχειρήσεις αναζητούν επαγγελματίες που μπορούν να σχεδιάσουν, να διαχειριστούν και να βελτιώσουν τα ευφυή συστήματα, ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να
προσφέρουν προσωποποιημένες λύσεις στους πελάτες τους.
Οι Data Scientists και οι Data Engineers θα είναι από τις πιο περιζήτητες ειδικότητες, με τις γνώσεις τους στη στατιστική, τα Big Data και την ανάλυση προτύπων να αποτελούν κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Κυβερνοασφάλεια σε πρώτο πλάνο
Με την αύξηση της χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών, η Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity) έχει αναδειχθεί σε έναν αρκετά κρίσιμο τομέα. Οι ειδικοί στον τομέα αυτό διασφαλίζουν την προστασία δεδομένων, την ακεραιότητα των συστημάτων και την αποτροπή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Επαγγέλματα όπως Cybersecurity Analysts, Ethical Hackers και Security Engineers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε μέτρα προστασίας έναντι των κυβερνοαπειλών.
Ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και της βιωσιμότητας
Η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδηγεί στην άνοδο επαγγελμάτων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διαχείριση.
Οι Αναλυτές Βιωσιμότητας, οι Μηχανικοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι Ειδικοί Περιβαλλοντικής Πολιτικής θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση προς ένα πιο οικολογικό οικονομικό μοντέλο. Κυβερνήσεις και εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες, ενισχύοντας τη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Εκρηκτική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου
Ένα από τα πράγματα που μας έμαθε για τα καλά η καραντίνα και η πανδημία του κορονοϊού πριν από λίγα χρόνια, ήταν το να κάνουμε τις αγορές μας οnline αλλά και να καταναλώνουμε ψηφιακό περιεχόμενο. Ο ψηφιακός κόσμος έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι ειδικοί στο Digital Marketing, οι Διαχειριστές Πλατφορμών Ηλεκτρονικού Εμπορίου (E-commerce Managers) και οι Δημιουργοί Περιεχομένου (Content Creators) είναι επίσης από τα επαγγέλματα που τρεντάρουν.
Νέες τάσεις στην υγειονομική περίθαλψη
Ο τομέας της Υγείας υφίσταται επίσης μεγάλες αλλαγές, με την Τηλεϊατρική, τη Βιοτεχνολογία και την Ψυχική Υγεία να κερδίζουν έδαφος. Οι Τηλεϊατροί, οι Ερευνητές Βιοτεχνολογίας και οι Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας αποτελούν επαγγέλματα του μέλλοντος, ανταποκρινόμενα στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για προσβάσιμες και καινοτόμες ιατρικές υπηρεσίες.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τις δημογραφικές τάσεις, ιδίως τη γήρανση του πληθυσμού και τις αλλαγές που θα φέρει στο ανθρώπινο δυναμικό, αναφέρει η έκθεση.