Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2
Προσυμπληρωμένα για πρώτη φορά τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις- Τι ισχύει για κενά ακίνητα, συνιδιοκτησία, βοηθητικούς χώρους. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προσυμπληρωμένα θα δουν για πρώτη φορά φέτος στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb πάνω από 100.000 φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ αφού συγκέντρωσε τα στοιχεία από τις διεθνείς πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com κλπ) προχώρησε στην προσυμπλήρωση των σχετικών κωδικών οι οποίοι ωστόσο δεν είναι «κλειδωμένοι» για τους φορολογούμενους που θέλουν να παρέμβουν για να διορθώσουν τα ποσά.

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα ή όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από μισθώσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 καθώς τυχόν λάθη ή παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν το φορο-λογαριασμό.

Φόρος από το πρώτο ευρώ

Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν έως και 45% ενώ η εφορία αναγνωρίζει και αφαιρεί ένα ποσοστό 5% από το εισόδημα από ενοίκια ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

«Μυστικά» και παγίδες

1. Βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων (κωδικοί 60 και 61 της στήλης 17) θα είναι προσυμπληρωμένα βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, κλπ) με δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Αirbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Αirbnb, Βooking κλ.π.) κατά το φορολογικό έτος 2023, σύμφωνα με το άρθρο 39Α ΚΦΕ, όπως ισχύει. Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων (κωδικοί 60 και 61 της στήλης 17) θα προσυμπληρώνονται βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ με δυνατότητα μεταβολής από τον φορολογούμενο.

2. Σύζυγοι. Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η Σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή «Ε2 Συζύγου/ΜΣΣ».

3. Συνιδιοκτησία. Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.

4. Ανήλικα τέκνα. Ακίνητο και εισόδημα από αυτό που έχει στην κατοχή του ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.

5. Είδος μίσθωσης. Η στήλη 17 (ΕΙΔΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ-ΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση κατοικίας, γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό, ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων κ.λπ. Επίσης στη στήλη 19 συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

6. Βοηθητικοί χώροι. Για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στον αριθμό παροχής συμπληρώνετε τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.

7. Αγροτεμάχιο. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.

8. Κενά ακίνητα. Για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αναγράφεται ο αριθμός παροχής. Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι κενό για όλον τον χρόνο ή για συγκεκριμένο διάστημα συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο με την ένδειξη ΚΕΝΟ και συμπληρώνεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν κενό.

9. Μεταβιβάσεις. Ακίνητα που αποκτήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν το 2023 ή είναι ημιτελή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 δηλώνονται στον πίνακα ΙΙ των συμπληρωματικών στοιχείων ακίνητης περιουσίας του εντύπου Ε2.

10. Ανείσπρακτα ενοίκια. Δηλώνονται στη στήλη 16 του Ε2 αφού έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στην Εφορία. Για να μη φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της.

11. Διορθώσεις. Εφόσον υποβληθεί οριστικά το έντυπο Ε2 τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 και θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των ποσών που καταχωρήθηκαν στο Ε2. Εάν διαπιστώσετε λάθος θα πρέπει να διορθώσετε πρώτα το έντυπο Ε2 και στη συνέχεια να το οριστικοποιήσετε ξανά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

gazzetta
gazzetta reader insider insider