Ασφαλιστική ικανότητα: Στη Βουλή η τροπολογία για αμνηστία στους μικροφειλέτες του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστική ικανότητα: Στη Βουλή η τροπολογία για αμνηστία στους μικροφειλέτες του ΕΦΚΑ
Η πρόβλεψη για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη έως 100 ευρώ, επεκτείνεται με τη νέα διάταξη και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας.

Μικρές οφειλές της τάξης των 10, των 20 ή και των 100 ευρώ εμποδίζουν τους ασφαλισμένους να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση στις δωρεάν υπηρεσίες υγείας (εξετάσεις και φάρμακα). Επιπλέον επαγγελματίες που είχαν αποπληρώσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους, έχουν ένα μικρό ποσό απλήρωτο πιθανότατα από τόκους υπερημερίας, που τους στερεί την ασφαλιστική ικανότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει έτοιμη την τροπολογία που δίνει ασφαλιστική «αμνηστία» σε περίπου 65.000 μη μισθωτούς που έχουν οφειλές έως 100 ευρώ, στα πρότυπα της αντίστοιχης φορολογικής.

Η τροπολογία θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή μέσα από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και θα προβλέπει αυτόματα την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για μικροοφειλές.

Η πρόβλεψη για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη έως 100 ευρώ, επεκτείνεται με τη νέα διάταξη και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας.

«Πολλοί έχουν εκκαθαρίσει τις οφειλές τους αλλά πιθανόν να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσό απλήρωτο και αυτός ήταν ο λόγος που τους εμφάνιζε σαν να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα ο ΕΦΚΑ. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μία ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που έχουμε για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό ακόμα και αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Όροι χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας

Για τη χορήγηση-παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας στους άμεσα ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους έως την 28η Φεβρουαρίου 2025 απαιτούνται :

  • Ο μισθωτός να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. Για τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας.

Για τη συμπλήρωση των 50 ημερών ασφάλισης στους μισθωτούς λαμβάνονται υπόψη και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας ή ατυχήματος, οι ημέρες επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας.

  • Ο μη μισθωτός να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και να έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του ν. 4387/2016, όπως ισχύει. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, σύμφωνα με το εδάφιο β’ της παρ.1 του άρθρου 23 του ν. 4529/2018 (Α’56), η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν εξοφληθεί τα ποσά των εκκαθαρίσεων για τα έτη 2017-2022, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του έτους 2023 να έχει εξοφληθεί η απαιτητή δόση, τότε η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα. Σε περίπτωση που έχουν εξοφληθεί όλα τα παραπάνω και δεν υπάρχει εκκαθάριση έτους 2023, τότε χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28.02.2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστική ικανότητα: Για ποιους παρατείνεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως το 2025

Έκκληση σε 280.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους - Για ποιους παρατείνεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider