Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε δηλώσεις και ελέγχους – Αντίστροφη μέτρηση για τα όρια της Golden Visa

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε δηλώσεις και ελέγχους – Αντίστροφη μέτρηση για τα όρια της Golden Visa
Παρεμβάσεις στις συναλλαγές με την εφορία για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στο χρόνο παραγραφής των υποθέσεων και στα εργαλεία και τα κριτήρια των ελέγχων για φοροδιαφυγή, φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

(upd 14:00) Παρεμβάσεις στις συναλλαγές με την εφορία για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στο χρόνο παραγραφής των υποθέσεων και στα εργαλεία και τα κριτήρια των ελέγχων για φοροδιαφυγή, φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή για να πάρει στη συνέχεια το δρόμο για τη Βουλή.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα ρύθμιση για το πρόγραμμα Golden Visa που θα προβλέπει αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκη και σε νησιά του Αιγαίου. Οι επενδυτές από τρίτες χώρες που θέλουν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα» θα πρέπει να αγοράσουν ακίνητο επιφάνειας 120 τ.μ. ή μεγαλύτερο στις περιοχές που γίνονται ακριβές.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων, «ξεμπλοκάρισμα» της φορολογικής ενημερότητας για οφειλές σε τρίτους, ελέγχους από τα γραφεία της ΑΑΔΕ με νέα ψηφιακά εργαλεία και κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικότερα με τις νέες διατάξεις που ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών:

1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλη πηγή απαλλάσσονται φέτος από την υποχρέωση της συμπλήρωσης και της υποβολής φορολογικής δήλωσης. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ η οποία θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για το ύψος του εισοδήματος και συνεπώς του αναλογούντος φόρου. Εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης και υποβολής της φορο-δήλωσης.

2. Σε χρόνο εξπρές θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους π.χ. στους δήμους. Ειδικότερα όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας, δηλαδή οι δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν φορολογικά αρχεία, βιβλία και στοιχεία κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

4. Αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου και με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια. Η ΑΑΔΕ έχει πλέον στη διάθεσή της ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο των ελεγκτών ενώ με την εφαρμογή ειδικών αλγόριθμων, την άντληση στοιχείων από τα social media και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής και να αποκαλύπτει κρυφά εισοδήματα. Επίσης οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

5. Οι χρόνοι για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων παραμένουν ίδιοι αλλά το διάστημα παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο.

6. Καθιερώνεται η καθολική ψηφιακή, ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων και έτσι κλείνουν τα παράθυρα δικαστικής αμφισβήτησης του χρόνου, της μορφής και του περιεχομένου της επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές διαφορές: 3 στους 10 γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα το 2023

ΑΑΔΕ: Ιδρύονται Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider