UBS: Κοντά στο 25% η «ψαλίδα» στις συντάξεις ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα - Οι ανισότητες στον εργασιακό στίβο

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Κοντά στο 25% η «ψαλίδα» στις συντάξεις ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα - Οι ανισότητες στον εργασιακό στίβο
«Βήμα» στις γυναίκες για επενδύσεις - Απογοήτευση από το σχολείο, διακρίσεις στις προαγωγές και υποχωρήσεις για τον σύντροφο. Πρόωρη αποχώρηση από την αγορά εργασίας και αγεφύρωτο χάσμα στις συντάξεις.

Χαμηλότερες κατά 10,4% είναι οι απολαβές των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο μισθολογικό χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 12,7%, όπως αποκαλύπτει στη φετινή της έκθεση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με τίτλο «WOMEN AND INVESTING» η UBS με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Η ελβετική τράπεζα παρουσιάζει τους λόγους για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ γυναικών και αντρών, τις αιτίες της πρόωρης αποχώρησης των γυναικών από τον εργασιακό στίβο και την ψαλίδα στις συντάξεις. Ενδεικτικά, όσον αφορά τη συνταξιοδότηση, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο του 26% που σημαίνει πως οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στη χώρα μας, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτές και ενέχουν περιθώριο βελτίωσης. Γίνεται ακόμα αναφορά στο μειωμένο αριθμό γυναικών στον κόσμο του επιχειρείν και η ανάγκη «ενδυνάμωσής τους, ώστε να δημιουργήσουν μια ισχυρή επενδυτική στρατηγική και χαρτοφυλάκιο που θα τις βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους της ζωής τους».

«Βήμα» στις γυναίκες για επενδύσεις

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Μαριάννας Μάμου, Head Advice Beyond Investing του UBS Global Wealth Management’s Chief Investment Office επί του ζητήματος: «Σε έναν κόσμο όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να αντισταθμίσουν τουλάχιστον εν μέρει αυτά τα κενά με μια ορθή επενδυτική προσέγγιση» υπογραμμίζει.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι παρά το γεγονός ότι οι άντρες επιδίδονται κατά 45% σε περισσότερο trading από τις γυναίκες, εκείνες είναι πιο προσεκτικές στις επενδύσεις και πιο αποδοτικές όταν τελικά ασχοληθούν τα πηγαίνουν αρκετά καλύτερα από τους άνδρες κάνοντας σχεδιασμένες κινήσεις και παίρνοντας μετρημένα ρίσκα.

Απογοήτευση από το σχολείο, διακρίσεις στις προαγωγές και υποχωρήσεις για τον σύντροφο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορίτσια στην Αμερική, ήδη από το Λύκειο έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από το μισθό τους, αναμένοντας ότι θα λαμβάνουν κατά 15% μικρότερες απολαβές από τα αγόρια. Έτσι διαφαίνεται ότι το πρόβλημα ξεκινά από πολύ νωρίς και επηρεάζει συνεπώς τις επαγγελματικές επιλογές που θα κάνει στη συνέχεια ένα νεαρό κορίτσι και το πόσο θα διαπραγματευθεί για τον πρώτο του μισθό.

Στη συνέχεια όπως αποτυπώνεται και στην έρευνα Women in the Workplace των LeanIn.org και McKinsey’s, οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να πάρουν την πρώτη τους προαγωγή, καθώς για κάθε 100 άνδρες που αναβαθμίζονται εργασιακά ή προσλαμβάνονται σε θέση μάνατζερ, μόνο 72 γυναίκες «ισοφαρίζουν». Ως αποτέλεσμα το 62% των θέσεων μάνατζερ καλύπτεται από άνδρες, ενώ οι γυναίκες έχουν μερίδιο μόνο 38% και υποεκπροσωπούνται.

Παρ' όλο που οι φιλοδοξίες των γυναικών δεν αλλάζουν αφού αποκτήσουν παιδιά, το χάσμα διευρύνεται όσο υπάρχουν δουλειές που απαιτούν μεγάλη δέσμευση και αυξημένα ωράρια. Η έρευνα Women @ Work 2023 της Deloitte δείχνει ότι σε ποσοστό 37%, οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα των συντρόφων τους. Όπως επισημαίνει η ανάλυση της UBS, ο συχνότερος λόγος για την... «παραίτηση» είναι γιατί οι σύντροφοί τους κερδίζουν περισσότερα. Όμως αυτό οδηγεί, νομοτελειακά, σε έναν φαύλο κύκλο καθώς όσο οι γυναίκες προτεραιοποιούν την καριέρα του συντρόφου τους τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να ισορροπήσουν το μισθολογικό «κενό». Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως ακόμη και όταν οι γυναίκες διαθέτουν υψηλότερες απολαβές, δεν ξεπερνούν το πατριαρχικό στερεότυπο με τους ρόλους ανάμεσα στα 2 φύλα και επωμίζονται περισσότερες οικιακές εργασίες, αντί τα βάρη του νοικοκυριού να κατανέμονται ισότιμα.

Πρόωρη αποχώρηση από την αγορά εργασίας και αγεφύρωτο χάσμα στις συντάξεις

Μέσα στα 5 χρόνια από την απόκτηση παιδιού παρατηρείται ένα ποσοστό γυναικών 17% που αφήνει εντελώς την αγορά εργασίας, ενώ έχουν κατά 2/3 λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν σε καλύτερη θέση στη δουλειά τους αφού αποκτήσουν παιδιά, όπως σημειώνει ακόμη η UBS χρησιμοποιώντας τις μελέτες των πανεπιστημίων του Bristol και του Essex, με αποτέλεσμα είναι οι καριέρες των γυναικών να μένουν πίσω.

Συνολικά, 61% των γυναικών αποχωρεί πρόωρα από την αγορά εργασίας, κυρίως για λόγους υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες ανέρχεται σε 50% με κύριο λόγο την κόπωση από την εργασία. Όσον αφορά τις διαφορές στις συντάξεις, οι γυναίκες άνω των 65 λαμβάνουν κατά μέσο όρο 26% λιγότερη σύνταξη από τους άντρες. Αιτία της απόκλισης είναι οι περιορισμένες γυναικείες αποδοχές στον εργασιακό βίο συνολικά γεγονός που συνεπάγεται λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Η δυσμενής συνθήκη εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας για το αν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία άνετη συνταξιοδότηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά το ύψος της σύνταξης, με τις μεγαλύτερες ανισότητες να καταγράφονται στην Ιαπωνία (47,5%). Δεύτερο ανέρχεται το Μεξικό και η Αυστρία κατέκτησε την τρίτη θέση. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, ενώ παρακάτω θα βρούμε ισχυρές οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι λιγότερες αποκλίσεις βρίσκονται στην Εσθονία με 3,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε ο κοινός έλεγχος της Αίγλης Ζαππείου από FoodCorp και Γρηγόρη

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τρία ορόσημα που απομένουν για να έρθουν 3,3 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

ΔΕΔΔΗΕ: Ιδρύει Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider