Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα - Έως τις 29 Φεβρουαρίου όλα τα εισοδήματα στην ΑΑΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα - Έως τις 29 Φεβρουαρίου όλα τα εισοδήματα στην ΑΑΔΕ
Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή.

Τις διαδικασίες για την «πρεμιέρα» των φορολογικών δηλώσεων η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου άρχισε να «τρέχει» η ΑΑΔΕ.

Ήδη, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του Δημοσίου κλήθηκαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2023. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να στείλουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ και οι τράπεζες για τους τόκους καταθέσεων και τα δάνεια καθώς και τις καταναλωτικές δαπάνες των φορολογούμενων που πραγματοποίησαν πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση οι κωδικοί για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 οι φορολογούμενοι καθώς και οι φόροι που αναλογούν και αυτοί που παρακρατήθηκαν. Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσής τους αφού η ΑΑΔΕ θα την συμπληρώσει και θα την υποβάλει μόνη της.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν κανονικά έως τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο, τότε θα λάβει έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 3%.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και για την υποβολή τους για το φορολογικό έτος 2023.

Με βάση την απόφαση αλλαγές υπάρχουν στις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων καθώς έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν:

- Aναδρομικά ποσά μερισματούχων Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής.

- Αποζημίωση μελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αμοιβές Επιτροπών Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

- Αναδρομικά αξιωματικών πληρώματος πλοίων (ΕΛΚΕΘΕ κλπ).

Επίσης με την απόφαση ορίζεται ότι θα πρέπει να αποσταλούν στοιχεία που αφορούν:

- Τις έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις ευάλωτων προσώπων που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 , οι οποίες είναι αφορολόγητες και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

- Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων

- Τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων και ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

- Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και το επίδομα εορτών Πάσχα 2023 εργαζομένων στον κλάδο γουνοποιίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Intralot: Αλλάζει επίπεδο και μοντέλο με το πλάνο αναδιάρθρωσης – Το ομόλογο και οι προοπτικές 

Ανοίγει ο δρόμος των συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider