Αντίστροφη μέτρηση για υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων - Οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2023 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων - Οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2023 
Τους φορο-λογαριασμούς και τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν πριν την εκπνοή του 2023 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Τους φορο-λογαριασμούς και τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν πριν την εκπνοή του 2023 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα και έξτρα φόρους. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» αλλά και να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2022.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι το τέλος του μήνα δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Οι εκκρεμότητες

Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνει:

1. Πληρωμή 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ.

2. Πληρωμή 6ης δόσης φόρου εισοδήματος.

3. Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2024.

4. Πληρωμή δόσης ή δόσεων ρυθμίσεων.

5. Δήλωση για τα αναδρομικά. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

6. Δήλωση για κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty έως το τέλος Δεκεμβρίου.

7. Δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

8. Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

9. Δήλωση ακινησίας οχημάτων. Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τειρεσίας: Από τη «μαύρη» στη «λευκή» λίστα για την πρόληψη της υπερχρέωσης – Credit score για όλους

Ρεύμα: Αύξηση 3% των λιανικών τιμών τον Νοέμβριο – Άλμα 14% στο αέριο

Ακρίβεια: Έρχεται το νέο app για την υποβολή καταγγελιών μέσω κινητού – Αντίστροφη μέτρηση για τα εορταστικά «καλάθια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider