Roadshows για να έρθουν ταλέντα από το εξωτερικό ξεκινούν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Roadshows για να έρθουν ταλέντα από το εξωτερικό ξεκινούν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ
«Σκοπός μας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι να γυρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες πίσω στην πατρίδα, αλλά και να προσελκύσουμε στελέχη του εξωτερικού που θέλουν να εργαστούν στη χώρα μας».

Road shows σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το «Rebrain Greece» και τη ΔΥΠΑ, προκειμένου οι Έλληνες που έχουν φύγει κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης να έλθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις που αναζητούν στελέχη για την κάλυψη θέσεων υψηλής εξειδίκευσης.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου «Rebrain Greece», αναφέρθηκε πως μέσα σε 2 μόλις μήνες λειτουργίας, έχουν προσφερθεί 110 θέσεις εργασίας από εργοδότες.

«Σήμερα έχουμε στον αέρα 110 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από μεγάλες εταιρείες που ζητούν προσωπικόκαι ήδη 200 αιτήσεις για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων και η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων και προσλήψεων ανθρώπων πάνω σε αυτές τις θέσεις» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θα κάνουμε και τη μεγάλη αναβάθμιση τώρα στην πλατφόρμα, με πολλές νέες δυνατότητες που θα επιτρέψουν σε πολύ περισσότερους συμπολίτες μας να ενημερωθούν κεντρικά από το υπουργείο Εργασίας για το ποια ταλέντα χρειάζονται σήμερα, ποιες επιχειρήσεις, με ποιους μισθούς, με τι συνθήκες εργασίας, ώστε να πάρουν απόφαση κάποιοι να επιστρέψουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το λεγόμενο «brain gain».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε επενδύσεις όπως των Pfizer, Cisco, Deloitte που έχουν προσελκύσει πολλούς Έλληνες από το εξωτερικό και έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός δήλωσε ότι η προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών, «προκλήσεις τόσο μεγάλες, που ήδη υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα συγκεντρώνει τα ταλέντα, καθώς το έλλειμμα στην αγορά εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνεται κατά 1.000.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο».

Talent hub

«Στρατηγικός στόχος είναι η πλατφόρμα «Rebrain Greece» να καταστεί ένα σημείο αναφοράς, ένα talent hub, όπου θα συγκεντρώνονται οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες από οποιονδήποτε υποψήφιο εργαζόμενο στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Η δράση είναι εναρμονισμένη με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ενίσχυσης Ταλέντων European Talent Booster Mechanism» τονίζει στο insider o ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία & Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

«Επίκειται σημαντική αναβάθμιση της πλατφόρμας ώστε να παρέχει και άλλες υπηρεσίες και να διασυνδέει δεξιότητες με θέσεις εργασίας, αλλά και με πληροφορίες σχετικά με την μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων από άλλες χώρες και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο εξωτερικό».

Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη της τραπεζικής αγοράς, των κατασκευών και της τεχνολογίας, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος «υποφέρει» από την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (χειριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ) που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά τη δεκαετία της κρίσης και είναι απαραίτητοι για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα.

Ελλείψεις αντιμετωπίζει και ο τραπεζικός κλάδος (σε τομείς εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών, digital, real estate κ.α)

«Σκοπός μας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι να γυρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες πίσω στην πατρίδα, αλλά και να προσελκύσουμε στελέχη του εξωτερικού που θέλουν να εργαστούν στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, δήλωσε ότι η πλατφόρμα Rebrain Greece συνιστά μία σημαντική επένδυση για τη χώρα μας, «καθώς ο επαναπατρισμός και η προσέλκυση επιστημόνων θα συμβάλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης και στην προαγωγή και στη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας».

Όπως σημείωσε, στο υπουργείο Εργασίας λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες, αξιοποιούνται στο μέγιστο οι τεχνολογικές δυνατότητες και, «με σχέδιο και πρόγραμμα, εξελίσσουμε έναν μηχανισμό διασύνδεσης, έτσι ώστε υψηλά καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες - οι οποίοι ζουν εντός και εκτός Ελλάδας - να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εργαστούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπανάκης συμπλήρωσε ότι η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων αποτελεί μία κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rebrain Greece: Πλατφόρμα διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης

Rebrain Greece: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων

Rebrain Greece: Άνοιξε η πλατφόρμα διασύνδεσης εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider