Ανεργία και έλλειψη εργαζομένων συνυπάρχουν στην ελληνική αγορά - Τι μέλλει γενέσθαι με τις τριετίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεργία και έλλειψη εργαζομένων συνυπάρχουν στην ελληνική αγορά - Τι μέλλει γενέσθαι με τις τριετίες
Το στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο να αυξήσει το ύψος του κατώτατου και του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να καταφέρει να γυρίσει πίσω τους Έλληνες του εξωτερικού που «μετανάστευσαν» στα χρόνια της κρίσης και να προσφέρει κίνητρα εργασίας προς τους οικονομικά μη ενεργούς πολίτες.

Στο 11,1% επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας, καθώς τον τελευταίο Ιούνιο που η ανεργία καταγράφεται με το ίδιο ποσοστό εντοπίζεται στο μακρινό 2009.

Ωστόσο, στα χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν πολλά πράγματα στην αγορά εργασίας, με το κυριότερο να αφορά τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Γιατί ενώ οι άνεργοι τον Ιούνιο του 2023 ανήλθαν σε 523.409 άτομα, τόσες περίπου είναι και οι κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό, εστίαση, κατασκευές, βιομηχανία και πρωτογενή τομέα.

«Είναι πολύ σύνθετο το φαινόμενο της ανεργίας στην Ελλάδα. Από τη μια ακούς 11% ανεργία και από την άλλη όποιος κλάδος οικονομίας επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας μας ζητάει να του βρούμε εργαζόμενους» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κανένας δεν βρίσκει εργαζομένους και ταυτόχρονα έχουμε 11% ανεργία. Αυτό καταλαβαίνετε είναι οξύμωρο. Οπότε, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση στο πρόβλημα. Μία απάντηση είναι σίγουρα οι χαμηλοί μισθοί. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι μισθοί να αυξηθούν και να βάλουν οι επιχειρήσεις το χέρι στην τσέπη. Πρέπει η αξία της μισθωτής εργασίας να απεικονίζει την πραγματική αξία στον σημερινό κόσμο.

Δεύτερον, οι συνθήκες εργασίας. Δεν μπορεί ένας που έχει ένα ξενοδοχείο να αναρωτιέται γιατί δεν βρίσκει εργαζομένους, όταν ο εργαζόμενος πρέπει να ζήσει σε ένα κοτέτσι. Κάθε εργαζόμενος έχει ψυχή και θέλει να ζει αξιοπρεπώς.

Τρίτον, είναι η μαύρη εργασία που προφανώς υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Τέταρτον, είναι η έλλειψη κατάρτισης σε κρίσιμα επαγγέλματα τα οποία μας λείπουν και αυτό θα το διορθώσουμε με τα προγράμματα reskilling και upskilling μέσω της ΔΥΠΑ.

Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, όμως πιστεύω ότι με τις πολιτικές μας η ανεργία σε βάθος τετραετίας θα πέσει αρκετά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η εικόνα της αγοράς εργασίας μπορεί μεν να βελτιώνεται συστηματικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα «αγκάθια» παραμένουν:

  • η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων,
  • οι χαμηλοί μισθοί,
  • η αδήλωτη εργασία,
  • η εργασιακή ανασφάλεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης,
  • η φυγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό.

Το στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο να αυξήσει το ύψος του κατώτατου και του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να καταφέρει να γυρίσει πίσω τους Έλληνες του εξωτερικού που «μετανάστευσαν» στα χρόνια της κρίσης αλλά και να κινητοποιήσει τις εγχώριες «δυνάμεις» που παραμένουν... αναξιοποίητες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα εργασίας προς τους οικονομικά μη ενεργούς πολίτες, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης (ορισμένοι μένουν εκτός αναζήτησης εργασίας λόγω απογοήτευσης και χαμηλής πιθανότητας εύρεσης απασχόλησης), να αυξήσει τη συμμετοχή στην αγορά
εργασίας, κυρίως των γυναικών
και να στηρίξει το οικονομικά μη ενεργό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και να ενθαρρυνθεί η ένταξη στην αγορά με την πρώτη ευκαιρία.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις τριετίες

Υπενθυμίζεται πως με βάση μνημονιακό νόμο του 2012, εφόσον υποχωρήσει η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω από το 10% -με βάση όμως την Έρευνα του Εργατικού Δυναμικού (σ.σ. Unemployment Rate/LFS) και όχι την εθνικολογιστική βάση (σ.σ. οn a national account basis)- τότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας ύψους 10% για όποιον μισθωτό συμπληρώνει 3, 6, 9 και πάνω έτη προϋπηρεσίας σε συναφή επάγγελμα.

Συνεπώς, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10% (σε ετήσια βάση) ούτε το 2024, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες αυξήσεις στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, πέραν εκείνων στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

«Θυμίζω ότι σύμφωνα με την ΠΥΣ του 2012 οι τριετίες πάγωσαν μέχρις ότου η ανεργία πέσει σε ετήσια βάση, σε τέσσερα συνεχόμενα τετράμηνα δηλαδή, κάτω από το 10%.

Δεν είμαστε εκεί ακόμα, είμαστε στο 11%. Κάποια τετράμηνα πέφτουμε κάτω από το 11% και πλησιάζουμε στο 10,6 - 10,5. Έχουμε δρόμο ακόμα για να πάμε σε ετήσια βάση κάτω από το 10%, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει περίπου σε δύο με δυόμισι χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση 6% σημείωσε η ανεργία τον Ιούνιο: 11.500 απολύσεις εποχικών στον τουρισμό - «Πρωταθλήτριες» οι γυναίκες

ΔΥΠΑ: Κατά 6% μειώθηκε το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο

Πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα - Στο 11,1% τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider