Εφορία: Ώρα πληρωμών και κλείσιμο φορο-υποχρεώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ώρα πληρωμών και κλείσιμο φορο-υποχρεώσεων
Μέχρι τη Δευτέρα 31/7 οι διορθώσεις στο Ε9 και τα μισθωτήρια, η πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, η ένταξη στις ρυθμίσεις χρεών και η έκπτωση 3% στον φόρο εισοδήματος. 

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους φορολογούμενους που έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία, τις οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023. Μέσα σε 4 ημέρες θα πρέπει να διορθώσουν το Ε9 όσοι διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα ακίνητά τους, να διορθώσουν τα μισθωτήρια που έληξαν το 2022, να πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση και να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο όσοι θέλουν να κερδίσουν έκπτωση 3% αλλά και να ενταχθούν στις 36,72 και 120 δόσεων για παλαιά χρέη και οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται έως 31/8 η προθεσμία υποβολής

Στις τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του Ιουλίου περιλαμβάνονται:

1. Φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση φόρου 3% στο εκκαθαριστικό της δήλωσής του θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου. Έκπτωση 3% θα έχουν και όσοι πληρώσουν το «ραβασάκι» με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καθώς 1 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί της υποβολής. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις και τα νομικά πρόσωπα. Η παράταση δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως την καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας και την τρέχουσα του Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

2. Ρύθμιση οφειλών. Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων ένταξη οφειλών στις παλαιές ρυθμίσεις των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων και την έκτακτη ρύθμιση των 36/72 για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Εφορία: Ελεγκτικό σαφάρι σε ελεύθερους επαγγελματίες

3. ΕΝΦΙΑ. Πληρωμή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ.

4. Διορθώσεις στο Ε9. Με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 οι ιδιοκτήτες ακινήτων ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλήψεις που έχουν εντοπίσει στην ακίνητη περιουσία τους και ενδεχομένως έχουν επηρεάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν καθώς θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ και ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

5. Μισθωτήρια. Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια μαζί με αυτά που έχουν λήξει και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων προκειμένου να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις και πρόστιμα. Την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ζητά παράταση έως την 31 Δεκεμβρίου για την υποβολή της δήλωσης μισθώσεων ακινήτων δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που συνεπάγεται η άγνοια της σχετικής υποχρέωσης από τους φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παρατείνονται οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

Κόστη και κόκκινα - Η ποιότητα των κερδών - Και εγένετο... Eurobank Ανανεώσιμες

gazzetta
gazzetta reader insider insider