Εφορία: Ελεγκτικό σαφάρι σε ελεύθερους επαγγελματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ελεγκτικό σαφάρι σε ελεύθερους επαγγελματίες
Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εκμεταλλευτές ταξί που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ οι πρώτοι που βρίσκονται στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Πώς γίνονται οι διασταυρώσεις. 

Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βάζοντας στο στόχαστρο όσους εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι που θα περάσουν από το ελεγκτικό σκάνερ με το φοροελεγκτικό μηχανισμό να αναζητά όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, έχουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ή οι δαπάνες διαβίωσης τους δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Οι διασταυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Με επτά στους δέκα επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα λιγότερα από 10.000 ευρώ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός τους έχει βάλει στο «μάτι». Οι ελεγκτές «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα έξοδα που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους και τις δαπάνες διαβίωσης.

Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ενώ για τον έλεγχο, όπου απαιτείται, θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Οσοι εντοπιστούν με περιουσιακά στοιχεία ή δαπάνες διαβίωσης που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ η οποία θα τους έχει ράψει κουστούμι με έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του. Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:

  • Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
  • Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
  • Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
  • Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.

Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται καταρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες.

Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν τρεις έμμεσες τεχνικές:

  1. Ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου
  2. Καθαρή θέση
  3. 'Υψος τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε επαγγελματίες για τους οποίους:

  • Το ποσό του εισοδήματος που έχουν δηλώσει δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, ή
  • υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται έως 31/8 η προθεσμία υποβολής

ΥΠΕΘΟ: Ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων για τις ψηφιακές πλατφόρμες

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν στο παρά πέντε την πληρωμή του

gazzetta
gazzetta reader insider insider