Τα επαγγέλματα με ζήτηση στην Ελλάδα - Τι ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις και δεν βρίσκουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επαγγέλματα με ζήτηση στην Ελλάδα - Τι ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις και δεν βρίσκουν
Παρότι οι άνεργοι τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν σε 508.744 άτομα, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους - Υπαλλήλους γραφείου αλλά και εξειδικευμένους τεχνίτες αναζητούν οι εργοδότες, σύμφωνα με τον CEDEFOP

Υπαλλήλους γραφείου, πωλητές, στελέχη πληροφορικής, οικονομολόγους, μηχανικούς, αλλά και ειδικευμένους τεχνίτες και ανειδίκευτους εργάτες αναζητούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα.

Παρά τις θετικές προοπτικές για την κίνηση του φετινού καλοκαιριού, πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές (όχι μόνο στον τουρισμό), ενώ παράλληλα η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (στο 10,9% τον Μάρτιο). Τι είναι αυτό που ψάχνουν λοιπόν οι Έλληνες εργοδότες και δεν βρίσκουν;

Σύμφωνα με το εργαλείο Skills-OVATE, που αναλύει το περιεχόμενο των αγγελιών εργασίας σε όλη την Ευρώπη και λειτουργεί στον CEDEFOP της Θεσσαλονίκης, στη χώρα μας οι εργοδότες ψάνουν κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους γραφείου, εξειδεικευμένους επαγγελματίες και στελέχη πληροφορικής.

Το top-10 με τις δημοφιλέστερες ειδικότητες συμπληρώνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, οι ερευνητές και μηχανικοί, τα τουριστικά επαγγέλματα, οι υπάλληλοι λογιστηρίου, οι μηχανικοί, οι εργάτες και οι πωλητές.

«Έως το έτος 2035 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν ανάγκη όχι από περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά από περισσότερη ένταση δεξιοτήτων, καθώς θα απαιτούν προσόντα υψηλού επιπέδου. Ήδη σήμερα υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, παρά μεσαίας ειδίκευσης» τονίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Cedefop, Jürgen Siebel.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες για νέες προσλήψεις προέρχονται από τον διοικητικό κλάδο, σύμφωνα με το Skills-OVATE, ενώ ακολουθούν η πληροφορική, η εστίαση και ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η βιομηχανία, η εκπαίδευση και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Υπερπαραγωγή πτυχιούχων -Δυσεύρετοι οι τεχνίτες

Παρότι η Ελλάδα είναι χώρα υπερπαραγωγής πτυχιούχων πανεπιστημίου, 9 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη θέσεων εργασίας που αφορούν τεχνικές ειδικότητες.

Κι ενώ οι πτυχιούχοι δεν βρίσκουν πάντα δουλειά αντίστοιχη με το αντικείμενο των σπουδών τους και περνούν κάποια χρόνια στην ανεργία έως ότου βρεθεί η θέση που ανταποκρίνεται στα προσόντα τους, οι τεχνίτες είναι περιζήτητοι αλλά δυσεύρετοι.

Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒΕ έδειξε πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό. Περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος -και συγκεκριμένα το 49,2%- αναζητούν ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, ενώ το 48,3% αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες.

Αντίστοιχα, το 42,4% αναζητά πτυχιούχους επιστήμονες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς, κ.α.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπάλληλους γραφείου (γραμματείς, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, υπαλλήλους υποδοχής, ταμίες, κα.) και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Όσο για τις ειδικότητες που είναι αρκετά δημοφιλείς στις επιχειρήσεις, σε σημαντικό ποσοστό αφορούν εργάτες, χειριστές και οδηγούς, όπως πχ. εργάτες γης, εργάτες για την γραμμή παραγωγής, οδηγούς φορτηγού, εργάτες ξύλου, χειριστές μηχανημάτων, αλιεργάτες.

Υψηλή συγκέντρωση εμφανίζουν και οι μηχανικοί, και συγκεκριμένα μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πωλήσεων, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών, αλλά και οι τεχνικοί και τεχνίτες.

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του ΣΕΒΕ δήλωσε πως αναζητά άτομα για το τμήμα εξαγωγών, project managers, προσωπικό για το τμήμα logistics, στελέχη διοίκησης και ποιοτικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά για υψηλότερες αποδοχές οι εργαζόμενοι - Υπερβολικές απαιτήσεις τους καταλογίζουν οι εργοδότες

Περισσεύουν οι πτυχιούχοι αλλά λείπουν οι τεχνίτες - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις σήμερα

Έρευνα: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν κατάλληλους υπαλλήλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider