Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχεται προκαταβολή μερισμάτων και αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια εντός του 2023

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχεται προκαταβολή μερισμάτων και αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια εντός του 2023
Τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου θα δουν αυξήσεις νωρίτερα, ενώ μερίσματα 12 μηνών θα μπορούν να λάβουν προκαταβολικά από τον Μάιο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη.

Αυξήσεις έρχονται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου από 1/1/2024, με το ενιαίο μισθολόγιο που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Από το νέος έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από 60 έως 100 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Ωστόσο τα έξι ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου δεν αποκλείεται να δουν αυξήσεις νωρίτερα, ενώ μερίσματα 12 μηνών θα μπορούν να λάβουν προκαταβολικά από αυτό τον μήνα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη.

Προκαταβολή μερίσματος

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει πλατφόρμα μέσω της οποίας οι νέοι μερισματούχοι του Δημοσίου, θα μπορούν να αιτούνται και να λάβουν προέξοφληση μερισμάτων.

Με μια απλή αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (www.mtpy.gr) οι δικαιούχοι θα μπορούν να προεξοφλούν τα μερίσματά τους και να λαμβάνουν ποσά που θα φτάνουν ακόμη και τα 3.500 ευρώ.

Σε πρώτη φάση, προεξόφληση μερισμάτων θα μπορούν να κάνουν:

  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν στη σύνταξη και δεν έχουν πάρει μέρισμα
  • Όσοι βγήκαν στη σύνταξη το 2023 και πήραν το πρώτο μέρισμα τον Μάρτιο του 2023, μπορούν να κάνουν αίτηση από Μάιο, για να πληρωθούν τον Ιούνιο όλα τα υπόλοιπα μερίσματα του έτους
  • Όσοι βγήκαν στη σύνταξη τον Απρίλιο και είναι να πληρωθούν το πρώτο μέρισμα τον Ιούνιο, κάνοντας αίτηση για προεξόφληση θα εισπράξουν στο τέλος Ιουνίου τα μερίσματα 12 μηνών.

«Πρόκειται για μία επιπλέον παροχή που θα δώσει «ανάσα» σε πολλούς νέους συνταξιούχους, ενώ θα αποφέρει και πρόσθετα έσοδα στο Ταμείο μέσω ενός ευνοϊκού επιτοκίου μόλις 4%. Στο τέλος του έτους, αναμένεται να επεκταθεί η υπηρεσία και σε όλες τις κατηγορίες μερισματούχων, αλλά και μετόχων του Ταμείου, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες» επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή καταβάλλεται το έκτακτο μέρισμα στους απόστρατους από τα Μετοχικά Ταμεία της Αεροπορίας και του Ναυτικού, καθώς οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς εξαιρούνται.

Το έκτακτο μέρισμα, ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας, κυμαίνεται μεταξύ 67 ευρώ (υπολοχαγός με 29 έτη) και 204 ευρώ (Α/ΓΕΣ με 35 έτη).

Ειδικά μισθολόγια

Μετά τις αυξήσεις της τάξης του 10% στις τακτικές αποδοχές του ιατρικού προσωπικού (λόγω πανδημίας), άλλα έξι ειδικά Μισθολόγια αναμένεται να δουν αναπροσαρμογή στους μισθούς τους εντός του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για τα εξής:

  • Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων, μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.), κ.λπ
  • Ερευνητές και Ειδικοί Επιστήμονες που υπηρετούν σε Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα και ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα, που υπάγονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών και του Κ.Ε.Π.Ε.
  • Υπάλληλοι του Διπλωματικού κλάδου, του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, των υπάλληλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων, κλπ.
  • Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος
  • Μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) και των λοιπών ορχηστρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από Μάιο η προεξόφληση μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους - Ποιοι μπορούν να λάβουν προκαταβολικά 12 μήνες

Στην προεκλογική μάχη μισθοί, εισφορές και συντάξεις - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Οι 7 νέες άδειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποιους αφορούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider