Οι «μποναμάδες» του Μαρτίου: Αυξήσεις, πληρωμές και προεκλογικές παροχές σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «μποναμάδες» του Μαρτίου: Αυξήσεις, πληρωμές και προεκλογικές παροχές σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
Στην συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου πριν από τη διάλυση της Βουλής, την Παρασκευή, πρόκειται να ανακοινωθεί το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Με εμβόλιμη πληρωμή πριν το τέλος Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους

Αυξήσεις, πληρωμές και νέες παροχές φέρνει ο προεκλογικός Μάρτιος, με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος 2,4 εκατ. συνταξιούχων και 3,5 εκατ. μισθωτών.

Έως τις 10 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών και μέχρι τότε οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι πυκνές και «καυτές».

Εντός του μήνα που ξεκινάει σήμερα θα δοθούν προκαταβολές σε όλους εκείνους που περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης, θα πιστωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς και το market pass, ενώ θα ανακοινωθεί και ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Με ενδιαφέρον αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ελάφρυνση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού δεν αφήνει τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και μισθολογικές αναπροσαρμογές.

Η περαιτέρω μείωση (κατά 0,6%) των ασφαλιστικών εισφορών από φέτος έχει λίγο-πολύ προεξοφληθεί, καθώς αφορά το υπολειπόμενο ποσοστό για την εκπλήρωσης της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης. Επιπλέον μείωση στις εισφορές των μισθωτών θα συμβεί σε ορίζοντα 4ετίας (2024-2028), ενώ η ίδια φόρμουλα θα ακολουθηθεί και με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές του 11μήνου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να «ξεδιπλώσει» το σχέδιό του για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την βελτίωση των μισθών, εφόσον η ΝΔ εκλεγεί εκ νέου στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να βγουν περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την υποχώρηση της ανεργίας κάτω του 10%, γεγονός που θα επιτρέψει το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Τέλος, το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου» που επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου για την αγορά 10.000 σπιτιών από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 24 ως 39 ετών.

Ο «καυτός» Μάρτιος επιφυλάσσει ευνοϊκές εξελίξεις σε τέσσερα μέτωπα:

Κατώτατος μισθός

Στην συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου πριν από τη διάλυση της Βουλής, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, πρόκειται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Ενδεχομένως μάλιστα η ανακοίνωση να συνδυαστεί και με άλλες ευεργετικές πρωτοβουλίες όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών (εντός του 2023), ή η ενεργοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επιδότησης μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Εύλογα η απόφαση θα ληφθεί όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά και με πολιτικούς όρους, με τα σενάρια για το ύψος της αύξησης να κινούνται από την περιοχή του 5,5% έως το 7,5% με 7,75% (στα 768 ευρώ), όσο είναι τα επίπεδα της αύξησης των συντάξεων.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να επιφυλάσσει... εκπλήξεις, οι οποίες μπορεί να εκτοξεύσουν τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ (αύξηση κοντά στο 12%).

Έτσι τα βασικά σενάρια αφορούν κατώτατο μισθό στα 768 ευρώ (με αύξηση 7,75%), 781 ευρώ (με αύξηση άνω του 9%) και 800 ευρώ (αύξηση 12,2%). Αν τελικά επικρατήσει το σενάριο τις πιο «γενναίας» αναπροσαρμογής, τότε είναι βέβαιο πως θα συνδυαστεί με κάποιο πρόγραμμα μείωσης εισφορών για τους εργοδότες, ως αντιστάθμισμα της αύξησης που θα κληθούν να καταβάλουν.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Με εμβόλιμη πληρωμή πριν το τέλος Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς 200, 250 και 300 ευρώ σε 1.112.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έλαβαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη αύξηση. Επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής θεωρούνται η 24η και η 27η Μαρτίου.

Το ποσό των 300 ευρώ θα εισπράξουν 120.000 περίπου συνταξιούχοι (το 5% του συνόλου) με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 - 1.000 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα.

Τα 300 ευρώ θα λάβουν 70.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 - 1.100 ευρώ τον μήνα, που έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο.

Πράλληλα, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως, θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ.

Το ίδιο ποσό θα πάρουν 94.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα, οι οποίοι είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%.

Ποσό 200 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν:

  • Περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%.
  • Και επιπλέον 125.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100€ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%.

Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων

Προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν ως και τις 8.000 ευρώ θα πληρωθούν το τριήμερο 13-15 Μαρτίου περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ταχεία απονομή επικουρικών συντάξεων, προβλέπεται προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους με εκκρεμή αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, η οποία έχει υποβληθεί πριν την 1η.7.2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Προϋπόθεση για την προκαταβολή είναι να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) επικουρικής ασφάλισης, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε Ταμείο που έχει ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους έως τη 15η.3.2023 και το ύψος της ανέρχεται στο γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2023. Τα ποσά της προκαταβολής είναι:

  1. 100 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος
  2. 50 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου
  3. 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα.

Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη αλλά θα συμψηφίζεται με τα ποσά επικουρικής σύνταξης που θα χορηγηθούν με την οριστική απόφαση στους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει αίτηση σε εκκρεμότητα για 20 μήνες θα πάρει προκαταβολή 100 ευρώ το μήνα, άρα 2.000 ευρώ. Αν η επικουρική είναι 180 ευρώ, θα έχει λαμβάνειν άλλα 80 ευρώ υπόλοιπο αναδρομικών για το ίδιο διάστημα, δηλαδή άλλα 1.600 ευρώ.

Μarket Pass

Tην ερχόμενη Παρασκευή 3 Μαρτίου θα πληρωθούν για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο οι δικαιούχοι του market pass που υπέβαλαν αίτηση εντός Φεβρουαρίου, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Η ενίσχυση θα είναι ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής: άγαμοι ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έγγαμοι εισόδημα 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) και οι μονογονεϊκές οικογένειες εισόδημα έως 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Την Παρασκευή «κληρώνει» για 700.000 μισθωτούς- Ποιοι ωφελούνται από τη νέα αύξηση

Τσάπαλος (ΕΦΚΑ): Μπαράζ ενισχύσεων των συνταξιούχων έως τέλη Μαρτίου - Τι θα καταβληθεί

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο τα πρώτα δάνεια και τα πρώτα σπίτια για το πρόγραμμα «Κάλυψη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider