Εφορία: Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος – Έως 31/3 οι δηλώσεις λύσης μίσθωσης στην ΑΑΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος – Έως 31/3 οι δηλώσεις λύσης μίσθωσης στην ΑΑΔΕ
«Φορτωμένη» με πληρωμές φόρων και φορο- υποχρεώσεις είναι η σημερινή ημέρα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

«Φορτωμένη» με πληρωμές φόρων και φορο- υποχρεώσεις είναι η σημερινή ημέρα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας κλείνοντας τις εκκρεμότητες του 2022 ενώ παράλληλα θα πρέπει να καλύψουν τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων και την δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία και για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση, όσους έχουν αποφασίσει να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία αλλά και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Αirbnb οι οποίοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις του 2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Λήξη συμφωνία μίσθωσης

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και η συμφωνία μίσθωσης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τη λήξη της μίσθωσης έως τις 31 Μαρτίου 2023. Εάν δεν το πράξουν έως το τέλος Μαρτίου κινδυνεύουν να φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν αποκτήσει καθώς η ΑΑΔΕ θα θεωρήσει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ και ο φορολογούμενος εισπράττει εισοδήματα από ενοίκια.

Τέλος χρόνου

Σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν:

  • Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022
  • Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023. Οσοι χάσουν την προθεσμία βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα.
  • Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
  • Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Επίσης ο χρόνος λήγει σήμερα για:

  • Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Οσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
  • Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Σημειώνεται ότι δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
  • Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να τα διορθώσουν με την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Λύση μίσθωσης

Οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα και στις 31 Δεκεμβρίου 2022 έληξε η συμφωνία σύμβασης έχουν προθεσμία έως 31 Μαρτίου 2023 για να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής δεν δηλώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου τη λύση τα μίσθωσης τότε η συμφωνία θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Επίσης με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους. Συγκεκριμένα σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, , εφόσον το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός φοροδιαφυγής 15 εκατ. ευρώ σε 11 κλάδους παροχής υπηρεσιών

Στο 15% ο στόχος των επενδύσεων στα ελληνικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ενέργεια και υψηλός πληθωρισμός επηρέασαν την αγορά εργασίας - 132.312 απολύσεις τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider