ΓΣΕΕ: Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν δημιουργεί κίνδυνο πληθωριστικού σπιράλ - Τι προτείνει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΕ: Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν δημιουργεί κίνδυνο πληθωριστικού σπιράλ - Τι προτείνει
Μισθοί Πληθωρισμός
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ καταρρίπτει το επιχείρημα ότι μια γενναία αύξηση των βασικών αποδοχών των μισθωτών θα τροφοδοτούσε πληθωριστικό σπιράλ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν δημιουργεί κίνδυνο νέου πληθωριστικού κύκλου, αλλά ενισχύει την παραγωγικότητα της εργασίας και την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι μια γενναία αύξηση των βασικών αποδοχών των μισθωτών θα τροφοδοτούσε πληθωριστικό σπιράλ.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, ο υψηλότερος μισθός ενισχύει την παραγωγικότητα της εργασίας επιπλέον κατά 1,2%. Παράλληλα, εκτιμάται ενίσχυση της κατανάλωσης, καθώς βελτιώνεται η πραγματική αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,25%. Η απασχόληση παρουσιάζει οριακές μεταβολές, ενώ ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά μόλις 0,4%.

Συνεπώς, μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, καθώς μπορεί να επιφέρει ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα σε όρους ανάκτησης της χαμένης αγοραστικής δύναμης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, ενώ παράλληλα να ενισχύσει τη μακρο-δυναμική και την ανθεκτικότητα της οικονομίας και κυρίως τη βιωσιμότητα της κοινωνίας.

«Ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Κατ’ επέκταση το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ» προτείνει η ΓΣΕΕ στην έκθεση που κατέθεσε στον ΟΜΕΔ.

Ο ρόλος του κατώτατου μισθού

Η κρίση κόστους ζωής στη χώρα μας, η οποία ακολούθησε την πανδημική κρίση και αλληλεπιδρά με αυτήν, έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, θέτοντας πολλές οικογένειες, ειδικά τις πιο ευάλωτες, σε κίνδυνο υλικής στέρησης.

«Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας ζήτημα για την κοινωνική συνοχή της χώρας και τη βιωσιμότητα της δυναμικής της οικονομίας να γίνουν ενεργητικές παρεμβάσεις εισοδηματικής πολιτικής και να ενεργοποιηθούν θεσμικές διαδικασίες στην αγορά εργασίας για την προστασία της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους» αναφέρει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό –και δεδομένου ότι οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις (που αφορούν μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα κ.λπ.) έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι μισθολογικές ωριμάνσεις ειδικά των τριετιών έχουν «παγώσει» ως συνέπεια των μνημονιακών μέτρων, ο κατώτατος μισθός αναδεικνύεται πλέον σε βασικό θεσμικό εργαλείο προστασίας του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών και της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, έστω κι αν αφορά περί τους 650.000 εργαζόμενους, σε σύνολο 2.249.599 (στοιχεία Δεκεμβρίου 2022).

Τι λέει η Eurostat για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν το 2022, κατά 2% τον Ιανουάριο και κατά 7,5% τον Μάιο, η Ελλάδα είναι σήμερα 13η μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού.

Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό έχει το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ και τον χαμηλότερο η Βουλγαρία με 399 ευρώ.

Για την Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ και με τον συνυπολογισμό των δώρων σε 831,83 ευρώ και είναι λίγο χαμηλότερος από αυτόν της Λιθουανίας.

Αν, όμως, ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση μονάδες αγοραστικής δύναμης, αν δηλαδή ληφθεί υπόψη το επίπεδο τιμών, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες.

Με τη σύγκριση αυτή, χώρες που έχουν μικρότερο κατώτατο μισθό σε ευρώ, όπως η Ρουμανία, ξεπερνούν την Ελλάδα, επειδή το επίπεδο τιμών τους είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από της Βουλγαρίας (717,14 μονάδες), τη Λετονίας (776,38 μονάδες) και της Σλοβακίας (779,96 μονάδες).

Στα ίδια επίπεδα με της Ελλάδας κινείται ο κατώτατος μισθός στην Τσεχία (947,91 μονάδες) και της Ουγγαρίας (947,91 μονάδες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΑΝΗ: Μισθοί έως 800 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζόμενους το 2022 - Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων

Χατζηδάκης: Δίκαιη αύξηση στον κατώτατο μισθό - Το 83% θα δει αύξηση στη σύνταξη

Η ΓΣΕΕ ρίχνει το «γάντι» και καλεί τους εργοδότες σε συμφωνία για νέο συμβατικό κατώτατο μισθό

gazzetta
gazzetta reader insider insider