Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι γλιτώνουν από το «πέναλτι» φόρου 22% - Οι 12 κατηγορίες των «τυχερών» φορολογούμενων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι γλιτώνουν από το «πέναλτι» φόρου 22% - Οι 12 κατηγορίες των «τυχερών» φορολογούμενων
Όσοι δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό των e-αποδείξεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% - Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Παγίδα έξτρα φόρου κρύβουν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους φορολογούμενους. Το μέτρο της κάλυψης του 30% του εισοδήματος των μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και φορολογούμενων με εισοδήματα από ακίνητα με δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ebanking κλπ) μπορεί να φέρει επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, όσοι δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό των e-αποδείξεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% στο ποσό των e-αποδείξεων που θα λείπουν και η έξτρα επιβάρυνση θα φανεί στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν το 2023.

Ωστόσο, υπάρχουν 12 κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ή όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται όσοι είναι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί άλλα και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν θα κάλυψαν ή όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το 30% του φετινού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι 12 κατηγορίες

Πιο συγκεκριμένα, από το μέτρο της πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με e-αποδείξεις απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

  1. Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.
  2. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
  3. Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  5. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
  6. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  7. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  8. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.
  9. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  10. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
  11. Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  12. Οι φυλακισμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές φόρων και με κάρτες εξωτερικού θα δέχεται η Εφορία

Με κάτι λιγότερο από ένα δισ. η ΕΚΤ κρατάει -ακόμα- υπό «προστασία» τα ελληνικά ομόλογα

Credit Suisse: Η επιτυχής προσφορά δικαιωμάτων θα σημάνει το τέλος της «άγριας πορείας»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider