Επίδομα 250 ευρώ: Με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια οι δικαιούχοι - Ποιοι θα το λάβουν διπλό τα Χριστούγεννα

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Επίδομα 250 ευρώ: Με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια οι δικαιούχοι - Ποιοι θα το λάβουν διπλό τα Χριστούγεννα
Ένα νοικοκυριό χαμηλοσυνταξιούχων με σύνταξη έως 800 ευρώ το μήνα, θα εισπράξει στις γιορτές διπλό επίδομα ίσο με 500 ευρώ

αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια θα δοθεί το εφάπαξ έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε 2.300.000 ευάλωτους πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους.

Το ύψος της ενίσχυσης θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του δικαιούχου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2021. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο εισοδηματικός πήχης για να λάβει φέτος ένας χαμηλοσυνταξιούχος το επίδομα αναμένεται να τεθεί στα 9.600 ευρώ (ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του 2021), έναντι 7.200 ευρώ που ήταν το όριο για την ενίσχυση που δόθηκε το περασμένο Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2021.

Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα φορολογητέο εισόδημα, έναντι 600 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα και δεν αφορά μόνο συντάξεις, αλλά κάθε άλλο έσοδο (π.χ. ενοίκια).

Έτσι φέτος θα καταστούν δικαιούχοι και οι συνταξιούχοι που δεν είχαν ενισχυθεί ούτε πέρυσι ούτε φέτος το Πάσχα, δηλαδή όσοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη έως 800 ευρώ.

Διπλό επίδομα

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

 • Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.
 • Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.
 • Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, καθώς και για καθένα από τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη που βαρύνουν τον δικαιούχο.
 • Κερδισμένοι βγαίνουν:
 • Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι
 • Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές - Για παράδειγμα κύρια 650 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.
 • Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική
 • Ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 800 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Με σύνταξη έως 800 ευρώ τον μήνα, ένα νοικοκυριό χαμηλοσυνταξιούχων θα εισπράξει στις γιορτές επιπλέον ποσό 500 ευρώ. Αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη - για παράδειγμα ανάπηρα τέκνα - το ποσό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Δικαιούχοι άνεργοι, ΑΜΕΑ και ευάλωτοι

«Τον Δεκέμβριο 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση», είπε το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι του επιδόματος είναι επίσης :

 • ανασφάλιστοι υπερήλικες,
 • άτομα με αναπηρία,
 • μακροχρόνια άνεργοι - που δεν ήταν δικαιούχοι στις προηγούμενες επιταγές ακρίβειας.

Επίσης οι 243.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν διπλό ποσό. Το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε έως 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που πληρεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Τέλος οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα εισπράξουν όπως και πέρυσι ενάμισυ επίδομα λίγο πριν τις γορτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, εκπτώσεις εισφορών και κίνητρα για προσλήψεις - Διπλά επιδόματα τον Δεκέμβριο

Συντάξεις: Αναδρομικά οι αυξήσεις του 2023 - Τον Δεκέμβριο ο μποναμάς των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

Ρεύμα: Πώς θα δίνονται οι επιδοτήσεις από Οκτώβριο – Πριμ στην εξοικονόμηση