Αυξάνεται η εθνική σύνταξη από το 2023 - Σε ποιο ύψος θα «κλειδώσει» και ποιους αφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η εθνική σύνταξη από το 2023 - Σε ποιο ύψος θα «κλειδώσει» και ποιους αφορά
Η εθνική σύνταξη που είναι σήμερα στα 384 ευρώ με 20ετία θα αυξηθεί για όλους και θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ. Οι κερδισμένοι.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν από το 2023 οι συνταξιούχοι, με το ποσοστό που θα «κλειδώσει» τους τελευταίους μήνες του έτους να συμπαρασύρει τόσο την εθνική, όσο και την ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η εθνική σύνταξη που είναι σήμερα στα 384 ευρώ με 20ετία και στα 346 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και τα 370 ευρώ για τη δεύτερη.

'Eτσι, με μια αύξηση της τάξης του 7% από το 2023, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, η εθνική σύνταξη με 20ετία θα φτάσει τα 411 ευρώ. Η κατώτατη μαζί με την ανταποδοτική θα ανέλθει στα 452 ευρώ, ενώ η ανώτατη κύρια σύνταξη θα αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα των 4.932 ευρώ (από 4.608 ευρώ που είναι σήμερα).

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η αύξηση στην εθνική σύνταξη θα είναι οριζόντια, ή θα εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες όπως εκείνη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ή της αναπηρίας.

«Σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει τόσο τις εθνικές όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών» δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της οριζόντιας αύξησης.

Συνεπώς, συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και πάρει αύξηση 7%,ι η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.070 ευρώ. Από τα 1.000 ευρώ τα 384 ευρώ είναι η εθνική σύνταξη που θα αυξηθεί στα 411 ευρώ και τα 616 ευρώ η ανταποδοτική του σύνταξη που θα αυξηθεί στα 659 ευρώ, οπότε το σύνολο της σύνταξης μετά την αύξηση θα είναι 1.070 ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Μεγάλοι κερδισμένοι της αύξησης στην εθνική σύνταξη θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με αποδοχές έως 700 ευρώ, καθώς γι' αυτούς η αναλογία της εθνικής σύνταξης αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι στο σύνολο της σύνταξης, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι μικρότερο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συστήματος ΗΛΙΟΣ (Ιούλιος 2022) η μέση σύνταξη γήρατος ανέρχεται σε 746,94 ευρώ, ενώ στη ζώνη 0,01 έως 700 ευρώ ανήκουν 709.453 συνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται πως το ύψος της αύξησης που θα εφαρμοστεί στις συντάξεις από το 2023 (για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια) θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ύψος του πληθωρισμού και θα αφορά τους συνταξιούχους με μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Στον ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή όσων συνταξιούχων έχουν προσωπική διαφορά, καθώς και όσων δεν έχουν, ώστε να υπολογίσουν πόσοι μένουν εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης. Η καταγραφή γίνεται ανάμεσα σε «παλαιούς» και «νέους», δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και μετά τον Μάιο του 2016, αλλά και ανά εισοδηματική κατηγορία (π.χ. των 500, 600 ή 700 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν από το 2023, τόσο περισσότεροι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους, γεγονός που θα τους φέρει πιο κοντά στην αύξηση της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι με απολαβές μικρότερες των 700 ευρώ έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δηλαδή οι συντάξεις που λαμβάνουν τώρα είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν, εάν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με το νέο σύστημα. Σε αυτούς λοιπόν, αν αυξηθεί η εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ, θα δουν αύξηση αποδοχών που δεν θα «έβλεπαν» σε διαφορετική περίπτωση, λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς που έχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερχεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις - Στον πάγο η απονομή τους εδώ και μία εξαετία

Χατζηδάκης: Σημαντική αύξηση στις συντάξεις, ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου

Τριπλή αύξηση στις συντάξεις το 2023 - Οι κερδισμένοι και τα ποσά που θα λάβουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider