Εκτός αυξήσεων μένουν 850.000 συνταξιούχοι το 2023 - Τι θα λάβουν έναντι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός αυξήσεων μένουν 850.000 συνταξιούχοι το 2023 - Τι θα λάβουν έναντι
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει ήδη να καταγράφουν όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αυξήσεις.

Αυξήσεις που δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το 6%-6,5% θα δουν από την Πρωτοχρονιά του 2023 περίπου 2 στους 3 συνταξιούχους. Πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις που θα δοθούν ύστερα από 12 συναπτά έτη, ενώ το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ύψος του πληθωρισμού.

Την αύξηση των συντάξεων, καθώς οι συνταξιούχοι επλήγησαν πολύ κατά την δεκαετία των μνημονίων και την κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, θα εξαγγείλει άλλωστε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, τονίζοντας πως έρχεται η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάποια από τα χρήματα που τους είχαν αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει ήδη να καταγράφουν όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς και όσους δεν έχουν διαφορά ή έχουν πολύ μικρή και θα δουν αύξηση στην τσέπη τους. Η καταγραφή γίνεται ανάμεσα σε «παλαιούς» και «νέους», δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και μετά τον Μάιο του 2016, αλλά και ανά εισοδηματική κατηγορία (π.χ. των 500, 600 ή 700 ευρώ) προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι μένουν εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης.

Οι πρώτοι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ «δείχνουν» πως περίπου 850.000 συνταξιούχοι, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι με απολαβές μικρότερες των 700 ευρώ, δεν θα δουν αυξήσεις, καθώς έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δηλαδή οι συντάξεις που λαμβάνουν τώρα είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν, εάν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με το νέο σύστημα. Αλλοι 300.000 συνταξιούχοι θα δουν οριακή αύξηση, καθώς η προσωπική διαφορά που έχουν είναι μικρή και αναμένεται να μηδενιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν.

«Όριο» τα 60 ευρώ προσωπικής διαφοράς

Όπως αναφέρουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 ευρώ δεν θα δουν αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί και θα λάβουν αύξηση στο μέλλον.

Αντίστοιχα, παλαιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μικρότερη των 60 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται ή να μηδενίσουν τη θετική διαφορά, ή να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, κάτι που ανοίξει το δρόμο για αύξησεις στις συντάξεις τους (έστω και πολύ μικρές).

Υψηλότερες αυξήσεις αναμένεται να δουν οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Έκτακτη ενίσχυση

Σε ότι αφορά τους 850.000 συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, εξετάζεται το σενάριο να τους δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Το πρόσθετο επίδομα που υπολογίζεται στα επίπεδα των 200-250 ευρώ, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με σκοπό να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας αυτό τον χειμώνα. Το μέτρο θα αφορά συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ που δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξη Ιανουαρίου 2023.

Μάλιστα η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους στις συντάξεις Ιανουαρίου, που χορηγούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις στις συντάξεις «ξεκλειδώνει» το πακέτο της ΔΕΘ - Τα τρία σενάρια

Χατζηδάκης: Από τον Ιανουάριο του 2023 οι συντάξεις θα ξεπαγώσουν παρά τον δύσκολο χειμώνα

Με δύο ταχύτητες η συνταξιοδότηση στο Δημόσιο - Ποιοι μπορούν να βγουν με μειωμένη πριν τα 62 έτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider