Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η νέα αύξησή του λόγω ακρίβειας - «Πλώρη» για τα 751 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η νέα αύξησή του λόγω ακρίβειας - «Πλώρη» για τα 751 ευρώ
Είναι πιθανό, η απόφαση για τη νέα αύξησή του έως τα 751 ευρώ να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα πλαίσια της ΔΕΘ

Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση φέρνουν πιο κοντά την επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα επιστρέψει στα επίπεδα των 751 ευρώ, δέκα χρόνια μετά τον Φεβρουάριο του 2012, όταν με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) οι βασικές απολαβές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα -ελέω μνημονίων- υποχώρησαν από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όμως ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του στην αγορά εργασίας «πάγωσαν» τις όποιες αυξήσεις της διετίας 2020-2021, κρατώντας σταθερό τον μισθό στα επίπεδα των 650 ευρώ.

Ωστόσο φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο απανωτές αυξήσεις: η πρώτη τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και ήταν της τάξης του 2%, με τις κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ τον Μάιο ακολούθησε νέα αναπροσαρμογή της τάξης του 7,5%, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 713 ευρώ ο σημερινός κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά την επίσπευση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, προκειμένου η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο και η απόφαση για το ύψος του να εφαρμοστεί έως τον Μάρτιο του 2023, συμπαρασύροντας και τα επιδόματα που βρίσκονται σε συνάρτηση με τις κατώτατες αποδοχές.

Μάλιστα, είναι πιθανό, η απόφαση για τη νέα αύξησή του έως τα 751 ευρώ να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Η ακρίβεια «ροκανίζει» την αύξηση

Η συμβολική «επιστροφή» του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, θα επηρεάσει τις αποδοχές 600.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται πως το 56% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το 2021 αμείβονταν με μεικτό μισθό κάτω των 900 ευρώ, ενώ περίπου το 18% των εργαζόμενων λαμβάνει μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που προκύπτουν από τις ΑΠΔ των επιχειρήσεων. Παράλληλα το 63,6% πληρώνεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο ειναί εξαιρετικά χαμηλό αν συνυπολογίσουμε τριετίες και επιδόματα γάμου.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.163.610 εργαζόμενων, 395.115 άτομα (18,26%) εισέπρατταν έως 500 ευρώ τον μήνα (μικτά) και 1.017.728 εργαζόμενοι (47,04%) λάμβαναν μισθό που δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ (μικτά). Αντίστοιχα, έως 1.000 ευρώ λαμβάνουν 1.376.032 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, ο κατώτατος μισθός είχε απολέσει σχεδόν το 18% της αγοραστικής του δύναμης από 14,7% τον Μάρτιο του 2022.

Η αθροιστική αύξηση του κατώτατου μισθού αντισταθμίζει ως έναν βαθμό τη σωρευτική απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη δυναμική του κύματος της ακρίβειας θα εξανεμίσει πολύ γρήγορα τα όποια οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού - Στόχος η εφαρμογή την Πρωτομαγιά του 2023

Κατώτατος μισθός: Κοινά σημεία στην οδηγία της ΕΕ με τις αποφάσεις της Ελλάδας «βλέπει» ο Χατζηδάκης

Πρώτο Ενσημο: Στα 914 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός των νέων - Αφορά και εποχικές συμβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider