Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα
Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα δουν να αυξάνονται οι αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 ακόμη και κατά 676 ευρώ το χρόνο.

Η εισφορά αλληλεγγύης που θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο το 2011 και επιβλήθηκε στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη το 2023.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως δεσμεύτηκε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις αποδοχές τους να αυξάνονται, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από 22 ευρώ και να ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ το χρόνο ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ το χρόνο.

Για ένα δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή μηνιαίες αποδοχές 1.666 ευρώ το κέρδος είναι 176 ευρώ το χρόνο. Ο μισθωτός του δημοσίου τομέα με εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα θα δει τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 426 ευρώ ή 35,5 ευρώ το μήνα. Για ένα δημόσιο υπάλληλο με εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το ετήσιο κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο και φθάνει τα 676 ευρώ.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρχουν κρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 450 εκατ. ευρώ ο οποίος «θα βρεθεί» όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λόγω της καλύτερης εικόνας που εμφανίζει η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2023 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα (εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα) θα εξακολουθούν να έχουν φορολογική ελάφρυνση ενώ αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογούμενων:

  • πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι
  • δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί
  • Συνταξιούχοι όλων των ταμείων
  • μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος η από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στα Ταμεία: Στη 10ετία θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ - Πληθαίνουν οι δόσεις για τις οφειλές

Συντάξεις: Ξεπαγώνουν αυξήσεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι μένουν εκτός

Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/2023 και «ξεπάγωμα» συντάξεων - Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider